Rola i skutki niedoboru makroelementów u bydła mlecznego
Do czynników sprzyjających wystąpieniu ostrej hipokalcemii należą:
- Zawartość Ca oraz Mg i P w paszy:
- wysoka zawartość Ca w dawce paszowej (powyżej 1,0% s.m),
- nieprawidłowy stosunek Ca:P,
- niska zawartość P w paszy (poniżej 0,3% s.m),
- niska zawartość Mg w paszy (poniżej 0,15%).
- Skład dawki pokarmowej:
- duża zawartość białka i energii w okresie zasuszenia (prawidłowa zawartość białka ogólnego powyżej 12% w s.m, białko nieulegające rozkładowi w żwaczu, ok. 26% białka ogólnego,
- obniżona zawartość włókna surowego w paszach objętościowych prowadząca do zasadowicy (wysokie pH krwi) i towarzysząca jej dysfunkcja narządów miąższowych (wątroba, nerki) prowadząca w następstwie do zmniejszenia mobilizacji Ca z krwi i zdolności przyswajania z jelit.
- Wielkość i efektywność przyswajania i mobilizacji Ca z rezerw organizmu – czynniki wpływające na ograniczenie przyswajania:
- zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego (nagłe zmiany paszy, stany zapalne i atonia przewodu pokarmowego),
- duża zawartość słabo przyswajalnych związków Ca,
- nieprawidłowy stosunek Ca:P (niedobór P),
- zasadowy odczyn diety,
- niedobór i zaburzenia przemiany witaminy D.
- Uwarunkowania rasowe, osobnicze i środowiskowe:
- rasy o wysokiej wydajności mlecznej,
- wiek (częściej chorują krowy powyżej trzeciej laktacji),
- poziom estrogenów (osłabienie apetytu, co może predestynować do wystąpienia choroby w późniejszym okresie cyklu produkcyjnego),
- tereny o obniżonej zawartości magnezu – stany chronicznej hipomagnezemii
Przyczyny występowania hipomagnezemii można podzielić na bezpośrednie, pośrednie i osobnicze
- Bezpośrednie – zawartość Mg w roślinach – powinna wynosić 0,2 g% s.m w paszach zielonych i 0,4 g% s.m w paszach treściwych:
- uwarunkowania geoklimatyczne, agrochemiczne i klimatyczne obniżające taką zawartość:
(a) gleby (bielicowe, piaszczyste, kwaśne, wapienne,
(b) nawożenie – zbyt wysoki stosunek K do Mg przekraczający 3:1, zbyt intensywne nawożenie azotowe, nadmiar wapnia w glebie,
(c) klimat – duża liczba opadów przy wysokiej temperaturze (lata tężyczkowe), przymrozki, zimne deszcze,
(d) okres wzrostu roślin (początek wegetacji i okres końcowy),
(e) nadmiar fosforu, siarki, glinu czy rodanków.
- uwarunkowania geoklimatyczne, agrochemiczne i klimatyczne obniżające taką zawartość:
- Pośrednie – zawartość organicznych składników w paszy:
- obniżona zawartość włókna surowego w suchej masie (poniżej 18%),
- obniżona zawartość suchej masy,
- nadmiar białka,
- niski poziom lekkostrawnych węglowodanów.
- Osobnicze:
- wiek (powyżej 5 lat ryzyko hipomagnezemii wzrasta 2,5x),
- wysoka wydajność,
- predyspozycje genetyczne, zaburzenia endokrynologiczne.
Podsumowanie
Podsumowując, należy dodać, że w niniejszym opracowaniu omówiono tylko najbardziej istotne zaburzenia związane z niedoborem makroelementów w organizmie krów mlecznych. Szczegółowy opis ich roli i mechanizmów regulujących poziom tych biopierwiastków w organizmie zdecydowanie przekraczałby ramy tego artykułu. Ze względu na bardzo częste występowanie ich niedoboru i związanych z tym różnych zaburzeń zdrowotnych, szczególnie w okresie okołoporodowym, dbałość o właściwe pokrycie zapotrzebowania na Ca, P i Mg wydaje się być jednym z podstawowych czynników zapewniających odpowiedni status zdrowotny krów i zdecydowanie zmniejszającym straty produkcyjne ponoszone przez hodowcę.
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii