Rola i skutki niedoboru makroelementów u bydła mlecznego
Do czynników sprzyjających wystąpieniu ostrej hipokalcemii należą:
- Zawartość Ca oraz Mg i P w paszy:
- wysoka zawartość Ca w dawce paszowej (powyżej 1,0% s.m),
- nieprawidłowy stosunek Ca:P,
- niska zawartość P w paszy (poniżej 0,3% s.m),
- niska zawartość Mg w paszy (poniżej 0,15%).
- Skład dawki pokarmowej:
- duża zawartość białka i energii w okresie zasuszenia (prawidłowa zawartość białka ogólnego powyżej 12% w s.m, białko nieulegające rozkładowi w żwaczu, ok. 26% białka ogólnego,
- obniżona zawartość włókna surowego w paszach objętościowych prowadząca do zasadowicy (wysokie pH krwi) i towarzysząca jej dysfunkcja narządów miąższowych (wątroba, nerki) prowadząca w następstwie do zmniejszenia mobilizacji Ca z krwi i zdolności przyswajania z jelit.
- Wielkość i efektywność przyswajania i mobilizacji Ca z rezerw organizmu – czynniki wpływające na ograniczenie przyswajania:
- zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego (nagłe zmiany paszy, stany zapalne i atonia przewodu pokarmowego),
- duża zawartość słabo przyswajalnych związków Ca,
- nieprawidłowy stosunek Ca:P (niedobór P),
- zasadowy odczyn diety,
- niedobór i zaburzenia przemiany witaminy D.
- Uwarunkowania rasowe, osobnicze i środowiskowe:
- rasy o wysokiej wydajności mlecznej,
- wiek (częściej chorują krowy powyżej trzeciej laktacji),
- poziom estrogenów (osłabienie apetytu, co może predestynować do wystąpienia choroby w późniejszym okresie cyklu produkcyjnego),
- tereny o obniżonej zawartości magnezu – stany chronicznej hipomagnezemii
Przyczyny występowania hipomagnezemii można podzielić na bezpośrednie, pośrednie i osobnicze
- Bezpośrednie – zawartość Mg w roślinach – powinna wynosić 0,2 g% s.m w paszach zielonych i 0,4 g% s.m w paszach treściwych:
- uwarunkowania geoklimatyczne, agrochemiczne i klimatyczne obniżające taką zawartość:
(a) gleby (bielicowe, piaszczyste, kwaśne, wapienne,
(b) nawożenie – zbyt wysoki stosunek K do Mg przekraczający 3:1, zbyt intensywne nawożenie azotowe, nadmiar wapnia w glebie,
(c) klimat – duża liczba opadów przy wysokiej temperaturze (lata tężyczkowe), przymrozki, zimne deszcze,
(d) okres wzrostu roślin (początek wegetacji i okres końcowy),
(e) nadmiar fosforu, siarki, glinu czy rodanków.
- uwarunkowania geoklimatyczne, agrochemiczne i klimatyczne obniżające taką zawartość:
- Pośrednie – zawartość organicznych składników w paszy:
- obniżona zawartość włókna surowego w suchej masie (poniżej 18%),
- obniżona zawartość suchej masy,
- nadmiar białka,
- niski poziom lekkostrawnych węglowodanów.
- Osobnicze:
- wiek (powyżej 5 lat ryzyko hipomagnezemii wzrasta 2,5x),
- wysoka wydajność,
- predyspozycje genetyczne, zaburzenia endokrynologiczne.
Podsumowanie
Podsumowując, należy dodać, że w niniejszym opracowaniu omówiono tylko najbardziej istotne zaburzenia związane z niedoborem makroelementów w organizmie krów mlecznych. Szczegółowy opis ich roli i mechanizmów regulujących poziom tych biopierwiastków w organizmie zdecydowanie przekraczałby ramy tego artykułu. Ze względu na bardzo częste występowanie ich niedoboru i związanych z tym różnych zaburzeń zdrowotnych, szczególnie w okresie okołoporodowym, dbałość o właściwe pokrycie zapotrzebowania na Ca, P i Mg wydaje się być jednym z podstawowych czynników zapewniających odpowiedni status zdrowotny krów i zdecydowanie zmniejszającym straty produkcyjne ponoszone przez hodowcę.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Piśmiennictwo dr n. wet. Małgorzata Dziekiewicz-Mrugasiewieczlek. wet. Maciej PerzynaKatedra Chorób Dużych Zwierząti Klinika Instytutu Medycyny WeterynaryjnejSGGW w Warszawie Facebook0Tweet0LinkedIn0
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Piśmiennictwo dr inż. Piotr Nowak Facebook0Tweet0LinkedIn0
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Piśmiennictwo lek. wet. Katarzyna FerenzGabinet weterynaryjny Końskie Zdrowie we Wrocławiu Facebook0Tweet0LinkedIn0
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]