Rola i skutki niedoboru makroelementów u bydła mlecznego - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Rola i skutki niedoboru makroelementów u bydła mlecznego

Do czynników sprzyjających wystąpieniu ostrej hipokalcemii należą:

  1. Zawartość Ca oraz Mg i P w paszy:
    • wysoka zawartość Ca w dawce paszowej (powyżej 1,0% s.m),
    • nieprawidłowy stosunek Ca:P,
    • niska zawartość P w paszy (poniżej 0,3% s.m),
    • niska zawartość Mg w paszy (poniżej 0,15%).
  2. Skład dawki pokarmowej:
    • duża zawartość białka i energii w okresie zasuszenia (prawidłowa zawartość białka ogólnego powyżej 12% w s.m, białko nieulegające rozkładowi w żwaczu, ok. 26% białka ogólnego,
    • obniżona zawartość włókna surowego w paszach objętościowych prowadząca do zasadowicy (wysokie pH krwi) i towarzysząca jej dysfunkcja narządów miąższowych (wątroba, nerki) prowadząca w następstwie do zmniejszenia mobilizacji Ca z krwi i zdolności przyswajania z jelit.
  3. Wielkość i efektywność przyswajania i mobilizacji Ca z rezerw organizmu – czynniki wpływające na ograniczenie przyswajania:
    • zaburzenia w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego (nagłe zmiany paszy, stany zapalne i atonia przewodu pokarmowego),
    • duża zawartość słabo przyswajalnych związków Ca,
    • nieprawidłowy stosunek Ca:P (niedobór P),
    • zasadowy odczyn diety,
    • niedobór i zaburzenia przemiany witaminy D.
  4. Uwarunkowania rasowe, osobnicze i środowiskowe:
    • rasy o wysokiej wydajności mlecznej,
    • wiek (częściej chorują krowy powyżej trzeciej laktacji),
    • poziom estrogenów (osłabienie apetytu, co może predestynować do wystąpienia choroby w późniejszym okresie cyklu produkcyjnego),
    • tereny o obniżonej zawartości magnezu – stany chronicznej hipomagnezemii

Przyczyny występowania hipomagnezemii można podzielić na bezpośrednie, pośrednie i osobnicze

  1. Bezpośrednie – zawartość Mg w roślinach – powinna wynosić 0,2 g% s.m w paszach zielonych i 0,4 g% s.m w paszach treściwych:
    • uwarunkowania geoklimatyczne, agrochemiczne i klimatyczne obniżające taką zawartość:
      (a) gleby (bielicowe, piaszczyste, kwaśne, wapienne,
      (b) nawożenie – zbyt wysoki stosunek K do Mg przekraczający 3:1, zbyt intensywne nawożenie azotowe, nadmiar wapnia w glebie,
      (c) klimat – duża liczba opadów przy wysokiej temperaturze (lata tężyczkowe), przymrozki, zimne deszcze,
      (d) okres wzrostu roślin (początek wegetacji i okres końcowy),
      (e) nadmiar fosforu, siarki, glinu czy rodanków.
  2. Pośrednie – zawartość organicznych składników w paszy:
    • obniżona zawartość włókna surowego w suchej masie (poniżej 18%),
    • obniżona zawartość suchej masy,
    • nadmiar białka,
    • niski poziom lekkostrawnych węglowodanów.
  3. Osobnicze:
    • wiek (powyżej 5 lat ryzyko hipomagnezemii wzrasta 2,5x),
    • wysoka wydajność,
    • predyspozycje genetyczne, zaburzenia endokrynologiczne.

Podsumowanie

Podsumowując, należy dodać, że w niniejszym opracowaniu omówiono tylko najbardziej istotne zaburzenia związane z niedoborem makroelementów w organizmie krów mlecznych. Szczegółowy opis ich roli i mechanizmów regulujących poziom tych biopierwiastków w organizmie zdecydowanie przekraczałby ramy tego artykułu. Ze względu na bardzo częste występowanie ich niedoboru i związanych z tym różnych zaburzeń zdrowotnych, szczególnie w okresie okołoporodowym, dbałość o właściwe pokrycie zapotrzebowania na Ca, P i Mg wydaje się być jednym z podstawowych czynników zapewniających odpowiedni status zdrowotny krów i zdecydowanie zmniejszającym straty produkcyjne ponoszone przez hodowcę.

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy