Rola i skutki niedoboru makroelementów u bydła mlecznego
Wstęp
Niedobory pierwiastków są poważnym problemem zdrowotnym u zwierząt gospodarskich, a szczególnie u wysokowydajnych krów mlecznych. Podstawowymi pierwiastkami mającymi niezwykle istotne znaczenie dla ich zdrowia są pierwiastki mineralne, nazywane inaczej biopierwiastkami, do których należą: wapń, fosfor oraz magnez. Ze względu na ich dużą koncentrację w suchej masie organizmu przekraczającą 0,01% zalicza się je także do makroelementów. Niedobory tych pierwiastków, szczególnie w okresie przejściowym, mogą skutkować u krów mlecznych szeregiem zmian objawiających się: spadkiem produkcji mlecznej, występowaniem wtórnych zaburzeń metabolicznych czy problemami w rozrodzie, co w efekcie prowadzi do dużych strat ekonomicznych i eliminacji zwierząt z hodowli.
Wapń
Wapń jest jednym z najistotniejszych pierwiastków (kationów) w organizmie przeżuwaczy. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu szkieletowego, warunkuje także właściwą funkcjonalność i przepuszczalność błon komórkowych. Bierze udział w procesach pobudliwości nerwowo-mięśniowej, przenoszeniu impulsów nerwowych oraz w mechanizmie skurczu mięśni szkieletowych i gładkich. Obecność tego pierwiastka warunkuje prawidłowe procesy krzepnięcia i fibrynolizy. Wapń aktywnie uczestniczy w regulacji gospodarki wodno-elektrolitowej, jest także czynnikiem przeciwwysiękowym, przeciwzapalnym i przeciwalergicznym.
Pod względem ilościowym, w porównaniu do innych kationów, zajmuje pierwsze miejsce, gdyż na 1 kg masy ciała przypada aż 16 gram wapnia (1). Przyswajalność tego pierwiastka z układu pokarmowego przeżuwaczy jest dosyć wysoka (sięga 50-60%), zaś głównym miejscem jego absorpcji są przednie odcinki jelita cienkiego. Wapń we krwi występuje w dwóch frakcjach – w postaci wapnia zjonizowanego (Ca2+), formy aktywnej metabolicznie stanowiącej w osoczu ok. 50-60%, wapnia związanego z białkami (w osoczu ok. 40-50%) oraz wapnia kompleksowego wchodzącego głównie w skład układu szkieletowego (13).
Należy zauważyć, że stany zasadowicy obniżają poziom wapnia zjonizowanego, stany kwasicy zaś go podwyższają, natomiast zawartość wapnia związanego z białkami jest w dużym stopniu uzależniona od hiper- i hipoproteinemii. Analizując wyniki badań własnych, jak i dane literaturowe, należy przyjąć, że właściwe surowicze stężenie wapnia całkowitego u wysokomlecznej krowy rasy H-F powinno zawierać się w granicach 2,15-2,87 mmol/l. Z doświadczeń własnych wynika, że o stanie hipokalcemii można mówić, gdy stężenie tego pierwiastka w surowicy obniża się poniżej 2 mmol/l (16). Zawartość wapnia w organizmach przeżuwaczy jest oparta na regulacji hormonalnej przy udziale takich hormonów jak parathormon, kalcytonina oraz pochodnych witaminy D z jej aktywnym metabolitem 1,25-(OH)2 cholekalcyferolem.
W niewielkim stopniu mają tu udział także hormony gonadalne oraz glikokortykoidy. Obniżenie poziomu wapnia pobudza syntezę i wydzielanie parathormonu przez przytarczyce. Na ten proces wpływa także dodatnio obniżenie stężenia wapnia zjonizowanego we krwi, obniżenie aktywnego metabolitu witaminy D oraz podwyższenie stężenia fosforu, natomiast jest on blokowany przez wysoki poziom wapnia, aktywnego metabolitu witaminy D oraz niskie wartości fosforu. Znaczący wzrost zawartości Ca w płynach zewnątrzkomórkowych pobudza syntezę i wydzielanie kalcytoniny. Wzrost poziomu parathormonu we krwi wzmaga resorpcję wapnia z układu kostnego i podwyższa jego reabsorpcję w nerkach, a także pobudza wytwarzanie aktywnego metabolitu witaminy D (6). Należy pamiętać, że początkowym etapem powstawania tego metabolitu jest wytwarzanie w skórze (pod wpływem promieni słonecznych) witaminy D3 oraz pobieranie jej z dawki pokarmowej.
U krowy mlecznej wapń jest wydalany głównie z mlekiem (od 20 do 80 g dziennie, zależnie od wydajności), z kałem (od 5 do 8 g na dzień) oraz z moczem (od 0,2 do 1 g dziennie). W przypadku zwierząt cielnych na budowę kości płodu (w zależności od zaawansowania ciąży) jest przeznaczane od 2 do 7 g wapnia dziennie. Zapotrzebowanie dzienne na ten pierwiastek u krów kształtuje się w zależności od masy i wydajności, i tak krowa o masie 500 kg na potrzeby bytowe wymaga dostarczenia ok. 20 g Ca dziennie, natomiast o masie 600 kg: ok. 24 g. Należy dodać, że na wyprodukowanie jednego litra mleka potrzeba dodatkowo ok. 3,2 g wapnia. Obniżenie poziomu tego pierwiastka, czyli hipokalcemia u krowy mlecznej, może prowadzić do wystąpienia swoistych zmian klinicznych opisywanych jako schorzenia takie jak: porażenie poporodowe, tężyczka hipomagnezemiczna, hipoalbuminemia, zwyrodnienie tłuszczowe wątroby czy też niewydolność nerek (11).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]