Oporność gronkowców – nowe wyzwanie terapeutyczne
fot. istock.com
Gronkowce (łac. Staphylococcus) to barwiące się Gram-dodatnio, kuliste, nieruchliwe bakterie o kształcie drobnych ziarenek, które układają się w nieregularne skupiska przypominające grona. Gronkowce zostały odkryte pod koniec XIX wieku przez Sir Aleksandra Ogstona. Obecnie znanych jest ponad 50 gatunków gronkowców, ale niewielka ich liczba jest powszechnie izolowana z przypadków zakażeń u psów i kotów.
Będąc jednymi z bardziej odpornych na wysychanie i dezynfekcję drobnoustrojów, gronkowce dobrze przeżywają w środowisku zewnętrznym. Są one izolowane z gleby, przedmiotów, powietrza i wody, a także z różnych produktów pochodzenia zwierzęcego. Gronkowce cechują się niską zjadliwością i mogą występować fizjologicznie na skórze i błonach śluzowych, zasiedlając nieuszkodzony nabłonek i nie wywołując żadnych objawów choroby. Bakterie te są drobnoustrojami oportunistycznymi, mogą więc atakować nabłonek w momencie jego uszkodzenia, a zwierzęta mogą być krótkotrwałymi lub stałymi bezobjawowymi nosicielami gronkowców.
Gronkowce to bakterie, które mogą produkować koagulazę, enzym białkowy umożliwiający przekształcenie fibrynogenu w fibrynę. Jest to wykorzystywane między innymi do laboratoryjnej identyfikacji gronkowców, które zostały podzielone na dwie grupy ze względu na zdolność do wytwarzania tego enzymu:
• gronkowce koagulazo-dodatnie (ang. coagulase-positive staphylococci – CPS),• gronkowce koagulazo-ujemne (ang. coagulase-negative staphylococci – CNS).Najczęściej izolowane od psów i kotów gronkowce CPS to Staphylococcus pseudintermedius, S. aureus, S. schleiferi subsp. coagulans. Z kolei w przypadku gronkowców CNS, najczęściej od psów i kotów izoluje się Staphylococcus felis, S. haemolyticus, S. epidermidis.
W materiale klinicznym, pobranym od zwierząt domowych i przesłanym do badania mikrobiologicznego w laboratorium Laboklin, dominującym gronkowcem jest Staphylococcus pseudintermedius. Najczęściej ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2601 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wczesne wykrywanie mastitis w automatycznych systemach doju
Streszczenie AMS (Automatic Milking Systems – Automatyczne Systemy Doju), nowa technologia, która znajduje coraz szerszą rzeszę zwolenników, jest wciąż w trakcie intensywnego rozwoju. Zamontowane systemy detekcji mastitis wymagają jeszcze dopracowania, mimo to są źródłem cennych danych. Dzięki nim możemy wcześniej wykryć rozwijający się stan zapalny – i to na poziomie ćwiartki. W klasycznych systemach doju […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Streszczenie Pleuropneumonia i mykoplazmowe zapalenie płuc są chorobami układu oddechowego świń, które wywołują szczególnie duże straty ekonomiczne. Rozpoznawanie wymienionych chorób jest stosunkowo proste. Profilaktyka oparta jest na stosowaniu szczepionek. W Polsce dostępnych jest wiele szczepionek przeciwko MPS oraz kilka biopreparatów przeciwko App. Ich efektywność jest zróżnicowana i zależna od właściwości szczepów wywołujących choroby oraz składu […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Streszczenie Stomatologia koni jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, w której nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi. Jednak ze względu na dynamiczny jej rozwój, a także rosnącą świadomość właścicieli koni oraz profesjonalistów zajmujących się ich obsługą i treningiem zapotrzebowanie na usługi z tego obszaru stale rośnie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, lekarze weterynarii specjalizujący się w stomatologii koni […]
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nauka ma pobudzać do ciekawości i poszukiwania
dr Bartłomiej M. Jaśkowski – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich. W działalności naukowej skupia się na rozrodzie bydła, a jego zainteresowania są związane z nieznanymi elementami regulacji jajnika. Należy do rodziny o weterynaryjnych i naukowych tradycjach. W wolnych chwilach lubi sięgnąć po dobry […]
XVIII Konferencja Bujatryczna w Puławach
Zakład Chorób Bydła i Owiec Państwowego Instytutu Weterynaryjnego — Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wraz z Polskim Stowarzyszeniem Bujatrycznym zapraszają wszystkich lekarzy weterynarii oraz hodowców bydła do udziału w XVIII Konferencji Bujatrycznej pt. „Immunoprofilaktyka swoista i nieswoista wybranych chorób bydła – nowe osiągnięcia i kierunki rozwoju„. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9:00 w Sali Konferencyjnej […]