Możliwości zastosowania składników diety w dietoprofilaktyce i dietoterapii IBD u psów
Wpływ składników diety na hamowanie procesu zapalnego
Stan zapalny jest normalną, fizjologiczną odpowiedzią gospodarza na wtargnięcie patogenu do organizmu lub na uszkodzenie tkanek. Objawami klinicznymi są:
obrzęk,ból,rumień,gorączka.
Odpowiedź zapalna ma na celu zneutralizowanie infekcji, naprawę uszkodzeń oraz przyspieszenie gojenia się ran. Najdokładniej poznana jest odpowiedź organizmu na infekcje mikrobiologiczne, szczególnie bakteryjne, gdzie patogeny wykrywane są przez receptory wrodzonego układu odpornościowego. Receptory te znane są jako receptory Toll-podobne (ang. Toll-like receptors – TLR), a ich ekspresja zachodzi na powierzchni takich komórek jak:
tkankowe makrofagi,komórki tuczne,komórki dendrytyczne.
Rozpoznanie czynników infekcyjnych przez te komórki indukuje wydzielanie mediatorów zapalnych. Początek stanu zapalnego charakteryzuje się uwalnianiem prozapalnych mediatorów, takich jak:
czynnik martwicy nowotworu (TNF-α),IL-1,cząsteczki adhezyjne,czynniki naczynioaktywne.
Wczesne uwalnianie cytokin prozapalnych przez aktywowane makrofagi odgrywa zasadniczą rolę w uruchamianiu miejscowej odpowiedzi zapalnej. Czynnikami, które odgrywają hamującą rolę na powstawanie oraz na wygaszanie stanu zapalnego, są wybrane składniki odżywcze oraz substancje biologicznie czynne. Wywierają one istotny wpływ na modulowanie procesu zapalnego będącego wynikiem aktywacji szeregu komórek układu odpornościowego związanego z błonami śluzowymi przewodu pokarmowego. Należą do nich przede wszystkim:
bakterie kwasu mlekowego o właściwościach probiotycznych i ich metabolity,składniki włókna pokarmowego, w tym: prebiotyki, beta-glukan, wielonienasycone kwasy tłuszczowe,polifenole oraz karotenoidy.
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2630 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Koń jako pacjent geriatryczny – na co należy zwracać uwagę w przypadku leczenia starszych koni
Przyczyny utraty masy ciała Utrata masy ciała i pogorszenie kondycji fizycznej to główne objawy zauważane przez właścicieli u koni starych. W zależności od przyczyny mogą być one gwałtowne lub stopniowe. Koń jest gatunkiem hipsodontycznym, tj. ma zęby o krótkich korzeniach i masywnej koronie, która dzieli się na tzw. koronę rezerwową (tkwiącą w zębodole) oraz kliniczną […]
Ostertagioza bydła – nowe aspekty epizootiologiczne
Objawy kliniczne i zmiany anatomopatologiczne podczas inwazji O. ostertagi W przebiegu zarażenia Ostertagia ostertagi wyróżniamy dwa typy choroby. Typ I ostertagiozy, nazywanej także ostertagiozą letnią, występuje u cieląt w ich pierwszym sezonie pastwiskowym, które ulegają masowemu zarażeniu na pastwiskach, co prowadzi do wybuchu klinicznej postaci ostertagiozy w miesiącach letnich. Obserwowane objawy są typowymi dla zarażenia: […]
Przypadek zapalenia mózgu i mięśnia sercowego u prosiąt ssących
W przypadkach nagłych padnięć prosiąt przed odsadzeniem i tuczników zawsze można podejrzewać wystąpienie EMC. Problem może dotyczyć świń w każdym wieku, lecz najczęściej występuje u świń o wadze 60-70 kg. Rozpoznanie można postawić na podstawie wywiadu, występowania nagłych padnięć, charakterystycznych zmian sekcyjnych i mikroskopowych w sercu, a także izolacji EMCV w linii komórkowej BHK-21 lub […]
Koń jako pacjent geriatryczny – na co należy zwracać uwagę w przypadku leczenia starszych koni
Przyczyny utraty masy ciała Utrata masy ciała i pogorszenie kondycji fizycznej to główne objawy zauważane przez właścicieli u koni starych. W zależności od przyczyny mogą być one gwałtowne lub stopniowe. Koń jest gatunkiem hipsodontycznym, tj. ma zęby o krótkich korzeniach i masywnej koronie, która dzieli się na tzw. koronę rezerwową (tkwiącą w zębodole) oraz kliniczną […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]