Kot wegetarianin – czy jest to możliwe?
Koty są idealnym towarzyszem dla współczesnego człowieka. Większość z nich nie wychodzi na zewnątrz, nie domaga się spacerów, mogą pozostawać dłużej same w domu (w porównaniu do psów), a i pielęgnacja sierści dotyczy głównie kotów długowłosych.
W Polsce w co trzecim mieszkaniu znajduje się kot, a ich liczba stale rośnie ze względu na małe wymagania życiowe oraz brak problemów w utrzymaniu. Być może ze względu na te bliskie relacje wydawać by się mogło, że ten mały drapieżnik już dawno odszedł od swoich naturalnych przyzwyczajeń pokarmowych i w kwestiach żywieniowych jest podobny do człowieka. Jednak nie ma nic bardziej mylnego w takim pojmowaniu zwyczajów żywieniowych kota. Należy bezwzględnie pamiętać i rozumieć, że jego potrzeby są całkowicie inne niż zwyczaje pokarmowe człowieka. Kot, jako zwierzę obligatoryjnie mięsożerne, wykazuje odmienne zapotrzebowanie pokarmowe niż pies czy też człowiek.
Specyfika zapotrzebowania pokarmowego kota domowego to:
- wysokie zapotrzebowanie na białko,
- wrażliwość na niedobór argininy,
- zapotrzebowanie na taurynę,
- zapotrzebowanie na kwas arachidonowy,
- specyficzny metabolizm glukozy,
- zapotrzebowanie na witaminę A w formie retinolu,
- niezdolność do przetwarzania tryptofanu w niacynę,
- wysokie zapotrzebowanie na pirydoksyny w diecie,
- wysokie zapotrzebowanie na witaminę B12.
Zapotrzebowanie na białko i poszczególne aminokwasy
Białko, jedno z 5 składników pokarmowych, jest niezmiernie ważne w diecie kotów. To dzięki niemu koty mogą się zdrowo rozwijać. Według norm NRC (1986) poziom białka w diecie winien się kształtować na poziomie 240 g/kg s.m. dla kotów dorosłych.
Koty swoją specyfikę w dziedzinie trawienia białka wykazują w niezdolności do przystosowania się do jego małej ilości. Ich enzymy wątrobowe biorące udział w metabolizmie aminokwasów wydzielane są na stałym, wysokim poziomie, niezależnie od podaży białka w pożywieniu. Inaczej sprawy się mają u wszystkożerców czy roślinożerców, u których ilość wytwarzanych enzymów jest dostosowana do ilości białka w diecie (1).
Schaeffer i współpracownicy (2) udowodnili wysoką aktywność enzymów takich jak dehydrogenaza glutaminianowa i aminotransferaza alaninowa. Dehydrogenaza glutaminianowa jest niezbędna w przemianach kwasu glutaminowego, m.in. przy jego syntezie z udziałem zredukowanego NADP. Aminotransferaza alaninowa katalizuje powstanie pirogronianu z alaniny – głównego substratu cyklu Krebsa. Dzięki temu białko (a dokładniej zawarta w nim alanina) może w dużej mierze służyć jako substrat energetyczny organizmu.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2780 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Torbiele jajnikowe bydła – ciągły problem w rozrodzie krów mlecznych
Streszczenie Częstotliwość występowania torbieli jajnikowych w Polsce wynosi 0-18%, natomiast dane światowe podają zakres nawet do 28%. Z punktu widzenia endokrynologicznego torbiele jajnikowe dzielimy na: pęcherzykowe, lutealne i mieszane. Zaburzenia w wydzielaniu LH lub nieprawidłowa odpowiedź jajników na wylew tego hormonu są bezpośrednią przyczyną powstawania torbieli jajnikowych. Abstract Prevalence of cystic ovarian disease in Poland […]
Torbiele jajnikowe bydła – ciągły problem w rozrodzie krów mlecznych
Streszczenie Częstotliwość występowania torbieli jajnikowych w Polsce wynosi 0-18%, natomiast dane światowe podają zakres nawet do 28%. Z punktu widzenia endokrynologicznego torbiele jajnikowe dzielimy na: pęcherzykowe, lutealne i mieszane. Zaburzenia w wydzielaniu LH lub nieprawidłowa odpowiedź jajników na wylew tego hormonu są bezpośrednią przyczyną powstawania torbieli jajnikowych. Abstract Prevalence of cystic ovarian disease in Poland […]
Zakażenia Clostridium spp. u prosiąt ssących
Streszczenie Przypadek dotyczy identyfikacji Clostridium perfringens typu C w norweskiej fermie świń. Od prosiąt wyizolowano w warunkach beztlenowych duże gram-dodatnie bakterie, a w treści jelit zidentyfikowano β-toksynę. Śmiertelność przed odsadzeniem sięgała 30,6%. Bakteria Clostridium perfringens typ C jest klasyfikowana w Norwegii jako patogen kategorii B. Po przeprowadzeniu programu szczepień śmiertelność spadła z 30,6% w czerwcu […]
Syndrom wrzodów żołądka koni – podsumowanie wytycznych panelu ekspertów ECEIM 2015
Streszczenie W 1999 r. nastąpiła intensyfikacja badań zmierzających do wyjaśnienia patofizjologii procesu wrzodów żołądka u koniowatych i jednocześnie po raz pierwszy zaproponowano określenie „syndrom wrzodów żołądka koni” (Equine Gastric Ulcer Syndrome – EGUS), jako najbardziej odpowiadający etiologii tej choroby. Abstract In 1999, the research on gastric ulcers patophysiology in horses was in full progress. In […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
W artykule wskazano różne przypadki związane z eutanazją zwierząt, w tym dokonywaną na terenach leśnych gmin w oparciu o orzecznictwo sądowe administracyjne, a także Kodeks Etyki Lekarza Weterynarii oraz przepisy ustawowe dotyczące zakładów leczniczych dla zwierząt. Sprawdź, kiedy eliminacja zwierząt może być dokonywana po pisemnym potwierdzeniu przez lekarza, a kiedy nie wymaga się takiego potwierdzenia. […]
„Relacje, które zbudowałam zarówno z partnerami zewnętrznymi, jak i z innymi członkami IVSA są nieocenionym wsparciem, pomagającym w realizacji ambitnych celów” – wywiad z Liwią Arbatowską, Prezydent IVSA Poland
Liwia Arbatowska – studentka 4 roku weterynarii na Wydziale Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Przyrodniczego w Lublinie, Prezydent IVSA Lublin oraz IVSA Poland w latach 2023-2025. Poza działalnością w Międzynarodowym Stowarzyszeniu Studentów Weterynarii, pełni funkcję koordynatorki ds. kół naukowych w Radzie Uczelnianej Samorządu Studenckiego Uniwersytetu Przyrdoniczego w Lublinie oraz radnej w Radzie Studentów Lublina. Członkini Polskiego Stowarzyszenia […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]