Kot wegetarianin – czy jest to możliwe?
Koty są idealnym towarzyszem dla współczesnego człowieka. Większość z nich nie wychodzi na zewnątrz, nie domaga się spacerów, mogą pozostawać dłużej same w domu (w porównaniu do psów), a i pielęgnacja sierści dotyczy głównie kotów długowłosych.
W Polsce w co trzecim mieszkaniu znajduje się kot, a ich liczba stale rośnie ze względu na małe wymagania życiowe oraz brak problemów w utrzymaniu. Być może ze względu na te bliskie relacje wydawać by się mogło, że ten mały drapieżnik już dawno odszedł od swoich naturalnych przyzwyczajeń pokarmowych i w kwestiach żywieniowych jest podobny do człowieka. Jednak nie ma nic bardziej mylnego w takim pojmowaniu zwyczajów żywieniowych kota. Należy bezwzględnie pamiętać i rozumieć, że jego potrzeby są całkowicie inne niż zwyczaje pokarmowe człowieka. Kot, jako zwierzę obligatoryjnie mięsożerne, wykazuje odmienne zapotrzebowanie pokarmowe niż pies czy też człowiek.
Specyfika zapotrzebowania pokarmowego kota domowego to:
- wysokie zapotrzebowanie na białko,
- wrażliwość na niedobór argininy,
- zapotrzebowanie na taurynę,
- zapotrzebowanie na kwas arachidonowy,
- specyficzny metabolizm glukozy,
- zapotrzebowanie na witaminę A w formie retinolu,
- niezdolność do przetwarzania tryptofanu w niacynę,
- wysokie zapotrzebowanie na pirydoksyny w diecie,
- wysokie zapotrzebowanie na witaminę B12.
Zapotrzebowanie na białko i poszczególne aminokwasy
Białko, jedno z 5 składników pokarmowych, jest niezmiernie ważne w diecie kotów. To dzięki niemu koty mogą się zdrowo rozwijać. Według norm NRC (1986) poziom białka w diecie winien się kształtować na poziomie 240 g/kg s.m. dla kotów dorosłych.
Koty swoją specyfikę w dziedzinie trawienia białka wykazują w niezdolności do przystosowania się do jego małej ilości. Ich enzymy wątrobowe biorące udział w metabolizmie aminokwasów wydzielane są na stałym, wysokim poziomie, niezależnie od podaży białka w pożywieniu. Inaczej sprawy się mają u wszystkożerców czy roślinożerców, u których ilość wytwarzanych enzymów jest dostosowana do ilości białka w diecie (1).
Schaeffer i współpracownicy (2) udowodnili wysoką aktywność enzymów takich jak dehydrogenaza glutaminianowa i aminotransferaza alaninowa. Dehydrogenaza glutaminianowa jest niezbędna w przemianach kwasu glutaminowego, m.in. przy jego syntezie z udziałem zredukowanego NADP. Aminotransferaza alaninowa katalizuje powstanie pirogronianu z alaniny – głównego substratu cyklu Krebsa. Dzięki temu białko (a dokładniej zawarta w nim alanina) może w dużej mierze służyć jako substrat energetyczny organizmu.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2601 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wczesne wykrywanie mastitis w automatycznych systemach doju
Streszczenie AMS (Automatic Milking Systems – Automatyczne Systemy Doju), nowa technologia, która znajduje coraz szerszą rzeszę zwolenników, jest wciąż w trakcie intensywnego rozwoju. Zamontowane systemy detekcji mastitis wymagają jeszcze dopracowania, mimo to są źródłem cennych danych. Dzięki nim możemy wcześniej wykryć rozwijający się stan zapalny – i to na poziomie ćwiartki. W klasycznych systemach doju […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Streszczenie Pleuropneumonia i mykoplazmowe zapalenie płuc są chorobami układu oddechowego świń, które wywołują szczególnie duże straty ekonomiczne. Rozpoznawanie wymienionych chorób jest stosunkowo proste. Profilaktyka oparta jest na stosowaniu szczepionek. W Polsce dostępnych jest wiele szczepionek przeciwko MPS oraz kilka biopreparatów przeciwko App. Ich efektywność jest zróżnicowana i zależna od właściwości szczepów wywołujących choroby oraz składu […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Streszczenie Stomatologia koni jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, w której nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi. Jednak ze względu na dynamiczny jej rozwój, a także rosnącą świadomość właścicieli koni oraz profesjonalistów zajmujących się ich obsługą i treningiem zapotrzebowanie na usługi z tego obszaru stale rośnie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, lekarze weterynarii specjalizujący się w stomatologii koni […]
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nauka ma pobudzać do ciekawości i poszukiwania
dr Bartłomiej M. Jaśkowski – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich. W działalności naukowej skupia się na rozrodzie bydła, a jego zainteresowania są związane z nieznanymi elementami regulacji jajnika. Należy do rodziny o weterynaryjnych i naukowych tradycjach. W wolnych chwilach lubi sięgnąć po dobry […]
XVIII Konferencja Bujatryczna w Puławach
Zakład Chorób Bydła i Owiec Państwowego Instytutu Weterynaryjnego — Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wraz z Polskim Stowarzyszeniem Bujatrycznym zapraszają wszystkich lekarzy weterynarii oraz hodowców bydła do udziału w XVIII Konferencji Bujatrycznej pt. „Immunoprofilaktyka swoista i nieswoista wybranych chorób bydła – nowe osiągnięcia i kierunki rozwoju„. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9:00 w Sali Konferencyjnej […]