Czynniki warunkujące powstawanie i rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych
Ultradźwięki
Ultradźwięki to fale akustyczne o częstotliwości wyższej niż 16 kHz (tj. przekraczającej górny próg słyszalności dla człowieka) i niższej od 100 MHz (hiperdźwięk). Są z powodzeniem używane do dezynfekcji. Stosuje się je również do homogenizacji materiałów biologicznych (nadawania im jednolitej konsystencji). Jednak najważniejszą ich cechą jest to, że mogą selektywnie rozbijać określone substancje, np. kamienie nerkowe i żółciowe. Te właściwości ultradźwięków sprawiają, że można je wykorzystać do selektywnego niszczenia drobnoustrojów. Znalezienie odpowiedniej częstotliwości i mocy pozwalającej rozrywać wyłącznie DNA i RNA może stać się niezwykle bezpiecznym i skutecznym środkiem w walce z drobnoustrojami. Należy zaznaczyć, że patogeny znajdujące się w zawiesinie tkankowej są bardziej odporne na mechaniczne uszkadzanie ze względu na gorszy dostęp tych czynników do drobnoustroju (11, 13).
Promieniowanie jonizujące
Promieniowanie jonizujące jest to promieniowanie korpuskularne lub elektromagnetyczne, które, oddziałując z materią, powoduje powstanie w niej jonów. Najczęściej spotykanymi rodzajami promieniowania jonizującego elektromagnetycznego są promieniowanie X i promieniowanie gamma. Promieniowanie korpuskularne to elektrony – promieniowanie beta, protony, neutrony, cząstki alfa.
Oddziaływanie promieniowania jonizującego z żywą tkanką można podzielić na 4 stadia:
- stadium fizyczne – na skutek jonizacji lub wzbudzenia zmieniają się właściwości molekuł tkanki i zachodzą pierwotne procesy chemiczne w „gniazdach”, gdzie cząstki promieniowania pozostawiły porcje energii;
- stadum fizykochemiczne – powstałe wcześniej produkty ulegają dalszym rekombinacjom i reakcjom, tworząc wolne rodniki lub rodnikojony;
- stadium chemiczne – wolne rodniki powstałe w obszarach pochłonięcia energii dyfundują (m.in. zostają odprowadzone z krwią) i reagują z coraz dalszymi (od toru cząsteczki promieniowania jonizującego) obszarami tkanki; największe uszkodzenia w tkankach może wywołać rodnik wodorotlenowy OH*; jako silny utleniacz może on przekształcić normalne DNA w rodnik DNA – bardzo aktywną substancję zdolną do zainicjowania poważnych zmian funkcjonalnych właściwości komórek, łącznie z uniemożliwieniem ich funkcjonowania, aż do śmierci komórki;
- stadium biologiczne – żywy organizm reaguje na zmianę właściwości składników komórki (tkanki), następują zaburzenia funkcjonalne (niekiedy bardzo opóźnione w czasie), które mogą ujawnić się w postaci zmian klinicznych (ryc. 1); należy pamiętać, że o ile czas trwania trzech pierwszych stadiów działania promieniowania jonizującego jest rzędu 10-8 sekundy, to czas trwania stadium biologicznego jest w ogromnym stopniu uzależniony od wszystkich czynników określających wrażliwość organizmu na promieniowanie jonizujące oraz od ilości zaabsorbowanej energii (11).
Inaktywujące działanie promieniowania jonizującego w stosunku do drobnoustrojów ma związek ze zmianami genetycznymi, jakie jest w stanie wywołać ten czynnik fizyczny. Na przykład w obrębie cząstek wirusów poddanych działaniu promieniowania UV o długości fali 260 nm dochodzi do uszkodzenia wiązań kowalencyjnych białek i kwasów nukleinowych, powstawania dimerów między zasadami nici DNA, krzyżowych wiązań między dwoma łańcuchami spirali kwasu oraz hydratacji wiązań pomiędzy zasadami pirymidynowymi. Niewątpliwie wirusy zawierające jednoniciowy kwas nukleinowy są bardziej podatne na uszkadzające działanie promieniowania jonizującego. Niemniej jednak następstwa działania tych czynników są jednakowe zarówno dla wirusów o jedno-, jak i dwuniciowych kwasach nukleinowych i przejawiają się zaburzeniami w replikacji oraz powstawaniem mutacji (11, 14).
Do czynników chemicznych należy pH – to ujemny dziesiętny logarytm stężenia jonów wodorowych w roztworze. pH = -log(H+), (H+) = 10-pH gdzie: (H+) – stężenie molowe jonów wodorowych. Znajomość wrażliwości poszczególnych patogenów na pH pozwala w zależności od potrzeb na stworzenie środowiska, w warunkach którego dojdzie do szybkiej ich inaktywacji, co jest wykorzystywane w dezynfekcji, np. laboratoriów, lub też na stworzenie warunków, w których przetrzymywany patogen zachowywałby stosunkowo długo swoją aktywność, np. w czasie transportu materiału biologicznego. Przykładem takiej sytuacji może być transport materiału pobranego od zwierząt z podejrzeniem pryszczycy. Od chorych osobników pobiera się w sposób jałowy płyn z pęcherzy, a następnie transportuje się do laboratorium w PBS o pH 7,2-7,6 (11, 15, 16).
Do pozostałych czynników chemicznych mających wpływ na stabilność drobnoustrojów w środowisku należy zaliczyć przede wszystkim enzymy i liczne związki chemiczne (alkohole, aldehydy, fenol, nadtlenek wodoru, związki czynne powierzchniowo). Wrażliwość na te dwie grupy czynników wynika z chemicznej budowy mikroorganizmów. Białka kapsydu lub otoczki wirusów mogą być rozkładane przez znajdujące się w środowisku proteazy (pepsyna, trypsyna). W wyniku tego dochodzi do uwolnienia kwasu nukleinowego. Wirusy z otoczką zawierającą w swym składzie fosfolipidy są wrażliwe zarówno na działanie lipaz, uszkadzających struktury powierzchniowe, jak i rozpuszczalników tłuszczowych, takich jak chloroform i eter, powodujących fragmentację otoczki oraz etanolu i detergentów (siarczan dodecylu sodu – SDS). Inaktywująco w stosunku do wirusów działają także liczne środki utleniające (chloramina), alkilujące (β-propiolakton) oraz formaldehyd wykorzystywany w produkcji szczepionek, który inaktywuje wirusy, lecz nie zmienia ich właściwości antygenowych (3, 11, 17, 18).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]