Postępowanie terapeutyczne i dietetyczne w wybranych chorobach przewodu pokarmowego u psów. Cz. I
W trakcie leczenia w zależności od stanu klinicznego zwierzęcia (np. ustanie wymiotów) można wprowadzać odpowiednie postępowanie żywieniowe poprzez wprowadzenie diety komercyjnej bądź przygotowanej przez właściciela w domu. Sugeruje się jednak stosowanie gotowych diet weterynaryjnych ze względu na ich prawidłowe zbilansowanie i odpowiednią strawność. Dieta ta powinna być dobrana w zależności od rodzaju choroby oraz aktualnego stanu klinicznego zwierzęcia. Przede wszystkim powinna być lekkostrawna. Istnieje wiele komercyjnych karm zawierających nawet 88% strawnej suchej masy, 90% strawnych białek oraz 90% strawnego tłuszczu. Wysoka strawność karmy zapewnia wysokie wchłanianie składników odżywczych, dzięki temu może być podawana w mniejszych dawkach, które nie będą zbytnio obciążać jelit.
Niezależnie od rodzaju choroby należny pamiętać o stopniowym wprowadzaniu diety. Dlatego początkowa dawka pokarmowa nie powinna przekraczać 25% dziennego zapotrzebowania energetycznego pacjenta (daily energy requirements – DER), liczonego ze wzoru: DER = K x RER, gdzie zapotrzebowanie spoczynkowe pacjenta RER (resting energy requirements) dla psów o masie ciała w przedziale 2-45 kg wynosi: 70 x (m.c.) x 0,75. Współczynnik K zależny jest od rodzaju choroby i wynosi 1,0-1,5.
W ciągu 4-6 dni należy stopniowo zwiększać dawkę pokarmową, aż do osiągnięcia 100%.
Obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór diet weterynaryjnych dla psów. Ze względu na konsystencję podzielić je można na: wilgotną (60-90% wody; karma ta dodatkowo może występować w formie płynnej i półpłynnej w zależności od stopnia rozdrobnienia), półwilgotną (25-35% wody) oraz suchą (6-10% wody). Natomiast ze względu na ich skład karmy dzielimy na: wysokobiałkową (powyżej 18% suchej masy), niskobiałkową (poniżej 18% suchej masy) oraz wysokotłuszczową (do 20-25% suchej masy) i niskotłuszczową (do 5% suchej masy). Gotowe karmy są tak skomponowane, aby dostarczyć odpowiedniej ilości składników odżywczych, mineraln...
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!