Zastosowanie dodatków paszowych u bydła

Wyszukaj w serwisie

Zastosowanie dodatków paszowych jako naturalnych stymulatorów układu odpornościowego u bydła

Piśmiennictwo

Adegoke E.O., Wang X., Wang H., Wang C., Zhang H., Zhang G.: Selenium (Na2SeO3) Upregulates Expression of Immune Genes and Blood-Testis Barrier Constituent Proteins of Bovine Sertoli Cell In Vitro. „Biological Trace Element Research”, 2018, 185, 332-343.

Ametaj B.N., Sivaraman S., Dunn S.M., Zebeli Q.: Repeated oral administration of lipopolysaccharide from Escherichia coli 0111:B4 modulated humoral immune responses in periparturient dairy cows. „Innate Immunology”, 2012, 18 (4), 638-47. DOI: 10.1177/1753425911434851.

Blanchet F., Rault L., Peton V., Le Loir Y., Blondeau C., Lenoir L., Dubourdeaux M., Even S.: Heat inactivation partially preserved barrier and immunomodulatory effects of Lactobacillus gasseri LA806 in an in vitro model of bovine mastitis. „Beneficial Microbes”, 2021, 12 (1), 95-106. DOI: 10.3920/BM2020.0146.

Bombik T., Bombik E., Frankowska A., Trawińska B., Saba L.: Effect of herbal extracts on some haematological parameters of calves during rearing. „Bulletin in Veterinary Institute in Puławy”, 2012, 56, 655-658.

Brufau J., Esteve E., Tarradas J.: Review of immune stimulator substances/agents that are susceptible of being used as feed additives: mode of action and identification of end-points for efficacy assessment. External Scientific Report of Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA). 2015, EFSA-Q-2014-00117.

Chen Q., Wang S., Guo J., Xie Q., Evivie S.E., Song Y., Li B., Huo G.: The Protective Effects of Lactobacillus plantarum KLDS 1.0344 on LPS-Induced Mastitis In Vitro and In Vivo. “Frontiers in Immunology”, 2021, 12, 770822. DOI: 10.3389/fimmu.2021.770822.

Grela E.R., Sembratowicz I., Czech A.: Immunomodulacyjne działanie ziół. “Medycyna Weterynaryna” 1998, 54, 2, 152-158.

Kamada H., Nonaka I., Ueda Y., Murai M.: Selenium addition to colostrum increases immunoglobulin G absorption by newborn calves. “Journal of Dairy Sciences”, 2007, 90 (12), 5665-70. DOI: 10.3168/jds.2007-0348.

...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy