Wpływ odporności biernej na skuteczność szczepienia prosiąt - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Wpływ odporności biernej na skuteczność szczepienia prosiąt

Odporność młodych prosiąt

Od dawna wiadomo, że prosięta rodzą się pozbawione przeciwciał, a w 1957 roku Alvin Hoerlein ostatecznie wykazał, że przeciwciała matczyne trafiają do organizmu prosiąt za pośrednictwem wydzielin gruczołu mlekowego. Immunoglobuliny lochy nie przenikają do organizmów płodów ze względu na budowę łożyska z sześciu warstw, włączając w to dwie warstwy tkanki łącznej, matczynej i płodowej.

W wydzielinie gruczołu mlekowego lochy znajdują się zarówno składniki komórkowe, jak i humoralne. W pierwszych badaniach przeprowadzonych w latach 80. XX wieku stwierdzono, że najwyższa liczba komórek znajduje się w siarze, po czym dochodzi do jej zmniejszenia. W populacji komórek siary stwierdzono 71,7% neutrofili, 26,4% limfocytów, 1,3% makrofagów oraz 0,4% komórek nabłonkowych i 0,2% eozynofilii. Późniejsze wyniki wskazywały na duże wahania liczby poszczególnych elementów komórkowych.

Uważa się, że 70-90% limfocytów obecnych w mleku lochy to limfocyty T. Limfocyty B mogą być komórkami plazmatycznymi przenikającymi przez nabłonek pęcherzyków gruczołu mlekowego. Limfocyty T i B obecne w siarze różnią się znacznie od tych obecnych w układzie krążenia lochy, a funkcja wielu z tych komórek w odporności siarowej jest nie do końca poznana. Komórki fagocytujące obecne w wydzielinie gruczołu mlekowego to makrofagi i neutrofile. Te ostatnie stanowią 72% fagocytów w siarze i 32-55% w mleku lochy. Badania Schollenbergera i wsp. wykazały, że komórki te mają zdolność do fagocytozy to ich zdolności bójcze są ograniczone.

Na przełomie lat 60. i 70. XX wieku zidentyfikowano izotypy przeciwciał obecne w mleku lochy i stwierdzono, że 79,7% to IgG, 14,1% to IgA, a 6,2% to IgM, oraz że ich zawartość jest inna niż w siarze. Kolejne badania wykazały, że w siarze 100% IgG, 24-54% IgA i 70-100% IgM pochodzi z surowicy. Zawartość immunoglobulin obecnych w mleku, a pochodzących z surowicy, wynosi 20-38% IgG, 12-27% IgA i 4-32% IgM. Oznacza to, że pozostałe immunoglob...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2626 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.