Wirus ptasiej grypy jako nowe zagrożenie dla stad bydła mlecznego

Podczas ostatniego „World Vaccine Congress Europe” uczestniczyłem w panelu poświęconym zdrowiu publicznemu. Zebrani eksperci z dziedziny epidemiologii byli zgodni co do jednego. Świat nie wyciągnął należytych wniosków z ostatniej pandemii SARS CoV-2. To tylko kwestia czasu, aż kolejne patogeny przekroczą bariery gatunkowe. Podczas dyskusji nad możliwymi typami zagrożeń uznano, że największe „szanse” na wywołanie pandemii upatruje się w wirusie ptasiej grypy H5N1, a wirus grypy już w ostatnim sezonie jesienno-zimowym wywołał u ludzi w Polsce rekordową liczbę zakażeń (2 mln osób). Masowe zachorowania spowodowały m.in. wystąpienie znaczących niedoborów leków przeciwwirusowych. Jak powszechnie wiadomo, profesja lekarza weterynarii jest integralną częścią systemu zdrowia publicznego, dlatego wyjątkowo niepokojące są pierwsze doniesienia o wystąpieniu przypadków grypy u bydła w Stanach Zjednoczonych. Influenza zwierząt gospodarskich znana jest u drobiu już od końca XIX wieku. Została opisana po raz pierwszy w północnych Włoszech jako zakaźna plaga drobiu (ang. fowl plague). Choroba charakteryzuje się wysoką śmiertelnością, a dopiero dogłębne badania nad wirusem umożliwiły sklasyfikowanie go w 1955 roku jako wirusa grypy typu A (1). Następnie wyodrębniono dwa typy wirusa: o niskiej zjadliwości (LPAI, ang. low pathogenic avian influenza) oraz wysokiej zjadliwości (HPAI, ang. highly pathogenic avian influenza). Właśnie ten „ptasi” wirus influenzy o wysokiej zjadliwości (HPAI) pojawił się w stadach bydła mlecznego w Stanach Zjednoczonych. Pierwsze przypadki zakażeń u krów odnotowano w marcu 2024 r. w stanach Teksas, Kansas i Nowy Meksyk, co stanowiło przełom [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii