Udział białek ostrej fazy w przebiegu zespołu stłuszczenia wątroby u bydła - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Udział białek ostrej fazy w przebiegu zespołu stłuszczenia wątroby u bydła

U badanych krów ze stwierdzoną obecnością tego białka w surowicy krwi obserwowano także podwyższoną zawartość trójglicerydów w wątrobie w porównaniu do krów kontrolnych oraz zwierząt, u których Hp nie była wykrywana (16). W badaniach, które przeprowadzili Katoh i Nakagawa (9), wykazano z kolei obecność Hp związanej z frakcjami lipoprotein o wysokiej i bardzo wysokiej gęstości w surowicy krwi krów z objawami naturalnie występującego zespołu stłuszczenia wątroby. Nie stwierdzono natomiast przypadków obecności Hp związanej z frakcjami lipoprotein o niskiej i bardzo niskiej gęstości.

Dla porównania, w badaniu tym w żadnej ze wspomnianych frakcji lipoprotein nie wykazano obecności transferyny. Analiza występowania innego negatywnego BOF, jakim jest albumina, dowiodła, że białko to, inaczej niż Hp, związane było w surowicy krwi krów z frakcją lipoprotein o bardzo niskiej gęstości, u których zdiagnozowano zespół stłuszczenia wątroby. Dodatkowo albumina wykazywała w tych warunkach wysokie powinowactwo do frakcji lipoprotein o bardzo dużej gęstości, a także, chociaż w zdecydowanie mniejszym stopniu, w stosunku do frakcji lipoprotein o wysokiej gęstości. U badanych krów nie zanotowano natomiast przypadków związania albuminy z frakcjami lipoprotein o niskiej gęstości w przebiegu zespołu stłuszczenia wątroby (9).

Badania, które przeprowadzili Stengärde i wsp. (14), wykazały natomiast, że oznaczenia Hp mogą mieć również zastosowanie prognostyczne w odniesieniu do ryzyka wystąpienia chorób okresu przejściowego u krów mlecznych. W badaniach tych obserwowano różnego stopnia wzrost koncentracji Hp w surowicy krwi krów w pierwszym tygodniu po porodzie w przypadku wszystkich poddanych ocenie stad. Dla dwóch z nich, dodatkowo, wykazano także podwyższone stężenia niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych w surowicy krwi zarówno w okresie przed wycieleniem, jak i po nim.

Obserwowane zmiany w koncentracji Hp i niezestryfikowanych kwasów tłuszczowych mogą zatem wskazywać na ...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2640 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.