Ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej – wyzwanie dla lekarzy weterynarii i producentów świń - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Ograniczenie stosowania antybiotyków w produkcji zwierzęcej – wyzwanie dla lekarzy weterynarii i producentów świń

Streszczenie

Wzrost oporności bakteryjnej w stadach zwierząt wykorzystywanych do produkcji żywności stanowi na całym świecie ważny problem zdrowotny. Zwierzęta hodowlane, głównie drób i trzoda chlewna, są uważane za rezerwuar opornych patogenów odzwierzęcych. W artykule opisano potencjalne ryzyko, związane ze wzrostem lekooporności bakterii w odpowiedzi na nieprawidłowe stosowanie antybiotyków w leczeniu zwierząt.

Słowa kluczowe

bakteria, antybiotyki, racjonalne stosowanie antybiotyków, oporność, świnie

Abstract

Increasing bacterial resistance in food animals is an important health problem worldwide. Livestock, mainly poultry and swine, are regarded as the reservoir of resistant zoonotic pathogens. The paper describes a potential risk connected with an increase of the drug resistant bacteria as a consequence of improper use of antibiotics.

Keywords

bacteria, antibiotics, the responsible use of antibiotics, resistance, swine

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Komentarze

Znajdź swoją kategorię

2083 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.