Negatywne konsekwencje żywienia cieląt mlekiem odpadowym
Ukryte konsekwencje
Należy również nadmienić, że nie zawsze podawanie mleka odpadowego prowadzi do widocznych problemów zaraz po podaniu mleka skażonego konkretnym patogenem. Praktyka taka może być „bombą z opóźnionym zapłonem”. Dopiero w sytuacji, gdy w gospodarstwie wystąpią inne czynniki stresowe osłabiające odporność cieląt, konkretna jednostka chorobowa może rozwinąć się. Jednym z przykładów jest paratuberkuloza. Może zostać zdiagnozowana po długim czasie od faktycznego zarażenia się nią zwierząt.
Podawanie mleka odpadowego cielętom ma także wiele konsekwencji, które nie są obserwowane w postaci widocznego pogorszenia stanu zdrowia lub przyrostów masy ciała. Zawarte w mleku odpadowym mikroorganizmy oraz toksyny wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego cieląt. Z kolei obecne antybiotyki wpływają na rozwój mikrobioty jelit i żwacza. Dla przykładu, u cieląt żywionych mlekiem odpadowym obserwowano podwyższoną ekspresję markerów stanu zapalnego w nabłonku jelita cienkiego. Wynik ten był poparty również wynikami badań patomorfologicznych (21). U cieląt żywionych mlekiem odpadowym zawierającym pozostałości antybiotyków obserwuje się także zdecydowane różnice w rozwoju mikrobioty jelitowej i żwaczowej, w porównaniu do tych żywionych mlekiem świeżym, a wpływ ten wydaje się być długoterminowy (17, 19).
O ile wpływ podawania mleka odpadowego na skład mikroorganizmów zasiedlających jelita jest dość logiczny, o tyle oddziaływanie pobrania mleka odpadowego na fermentację w żwaczu jest dość niespodziewane. Pasze płynne, w tym mleko, z założenia nie dostają się do żwacza, gdyż omiją go za pomocą rynienki przełykowej (trafiają bezpośrednio do trawieńca). Biorąc to pod uwagę wpływ pobrania mleka odpadowego na rozwój fermentacji w żwaczu, musi on być wpływem pośrednim i wskazywać na oddziaływanie takiej praktyki żywienia na rozwój całego organizmu zwierząt. Z badań prowadzonych na innych gatunkach ssaków wiadomo, że takie zmiany na wczesnym rozwoju organizmu mogą mieć wpływ długoterminowy, w tym wpływać na funkcjonowanie układu immunologicznego i odporność na choroby w całym okresie użytkowania (15).
Problem antybiotykooporności
Szczególnie ważną konsekwencją podawania mleka odpadowego cielętom jest wzrost oporności mikroorganizmów na antybiotyki. Unia Europejska podjęła w ostatnich latach szereg kroków w celu ograniczenia tego bardzo niepożądanego zjawiska. Chociaż konkretne regulacje zabraniające podawania mleka odpadowego cielętom, bardzo często zawierającego pozostałości antybiotyków, nie zostały do tej pory wprowadzone (na poziomie regulacji unijnych), to praktyka taka jest „pod lupą” stosownych organów unijnych (6).
Co bardzo istotne, niemalże taki sam wzrost antybiotykooporności bakterii zasiedlających przewód pokarmowy obserwuje się u cieląt, którym podaje się mleko od krów będących w trakcie leczenia (zawierające dużą koncentrację tych środków), jak i od krów będących w okresie karencji po leczeniu (śladowe ich ilości) (5). Selekcjonowanie mleka od krów w taki sposób, aby zawierało ono jak najmniej pozostałości środków leczniczych, nie jest więc rozwiązaniem w zakresie ograniczania lekooporności mikroorganizmów bytujących w gospodarstwie.
Jednym z argumentów za tym, że żywienie cieląt mlekiem odpadowym wcale nie jest tak dużym problemem w zakresie wzrostu antybiotykooporności bakterii, może być to, że ilość takich bakterii i ich szczepów wydalanych w kale zmniejsza się po zaprzestaniu podawania takiego mleka (2, 8). Niemniej jednak każdy wzrost zużycia antybiotyków w gospodarstwie, a tym samym ekspozycji mikroorganizmów bytujących w środowisku na te środki, zwiększa ilość tych opornych (4). I w drugą stronę, każde ograniczenie ekspozycji zwierząt i bytujących w środowisku gospodarstwa mikroorganizmów na antybiotyki ogranicza skalę lekooporności.
Oczywiście nie można nie wspomnieć o ewentualnym wpływie podawania cielętom siary od krów zasuszanych pod osłoną antybiotyków na rozwój lekooporności mikroorganizmów. Analiza dostępnych badań z tego zakresu wskazuje, że takie postępowanie nie jest tak dużym problemem w zakresie wzrostu antybiotykooporności bakterii, jakim jest podawanie cielętom mleka odpadowego. Jak długo czas od podania antybiotyku do wycielenia nie jest znacznie krótszy od zalecanego okresu karencji, podawanie siary od krów zasuszanych pod osłoną antybiotyku nie prowadzi do wzrostu ilości opornych szczepów bakterii wydalanych w kale przez cielęta (5).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Zatrucie mykotoksynami – objawy i diagnostyka Objawy kliniczne sugerujące zatrucie mykotoksynami u bydła mlecznego mogą być niespecyficzne i często nakładać się na inne problemy zdrowotne lub środowiskowe na fermie. Ważne, aby zrozumieć, że inne czynniki chorobotwórcze, złe warunki dobrostanowe czy niewłaściwe żywienie mogą potęgować efekty działania mykotoksyn i nawet mniejsza kontaminacja pasz w połączeniu z […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]