Identyfikacja i znaczenie mikotoksykozy zearalenonowej u bydła
Czynniki towarzyszące mikotoksykozom
W zależności od różnych pór roku oraz lat stopień koncentracji mikotoksyn w paszach może być różny. Różnice te mogą wynikać ze stopnia zmienności warunków atmosferycznych oraz wrażliwości roślin na obecność grzybów pleśniowych, może to limitować produkcję mikotoksyn. Wtórne metabolity, jakimi są mikotoksyny, mogą powodować stany zatrucia u zwierząt nawet po pobraniu bardzo małych dawek. Najczęściej spotykanymi mikotoksynami w środowisku są metabolity produkowane przez grzyby pleśniowe z rodzaju: Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria czy Claviceps zarówno podczas ich wzrostu, jak i rozwoju (15).
Z punktu widzenia zdrowia zwierząt i naszej wiedzy wynika, że tylko kilka mikotoksyn ma szczególne znaczenie, ponieważ występują dość często w paszach i wywołują, z różnym nasileniem, stany zatrucia u zwierząt. Odnośnie do częstotliwości występowania mikotoksyn w materiale roślinnym należy potwierdzić sugestie niektórych badaczy, że zależy ona od sprawności (dokładności) sprzętu laboratoryjnego do badań pasz, materiałów i dodatków paszowych na obecność mikotoksyn (20) oraz świadomości i umiejętności wykorzystywania metodyk uwalniających je od substancji maskujących (7).
Mikotoksyny mogą występować w niewielkich stężeniach w materiale roślinnym, jednakże stężenia te są na tyle wysokie, by powodować znaczące straty w produkcji zwierzęcej. Częściej jednak mamy do czynienia z niskimi stężeniami mikotoksyn, które wspólnie z innymi czynnikami stresogennymi mogą powodować stany subkliniczne, powodujące straty w produkcji zwierzęcej, wyrażające się pogłębianiem stanów chorobowych oraz spadkiem wskaźników produkcyjnych. Stany subkliniczne, z reguły długotrwałe i bardzo trudne do zdiagnozowania powodują, że przyczyna [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii