Wpływ żywności funkcjonalnej na zdrowie zwierząt domowych
Żywność funkcjonalna: probiotyki i prebiotyki
Żywność funkcjonalna, do której należą probiotyki i prebiotyki, to taka, która, wchodząc w skład diety, wykazuje pozytywny wpływ na zdrowie, a także może zapobiegać niektórym chorobom lub wspomagać ich leczenie (1, 2). Koncepcja prozdrowotnego działania żywności powstała w XIX wieku. Laureat nagrody Nobla, Ilya Metchnikoff, postawił hipotezę, że długość życia i dobry stan zdrowia bułgarskich chłopów wynikają ze spożywania przez nich fermentowanych produktów mlecznych. Zasugerował, że bakterie fermentujące mleko zmniejszają populację bakterii chorobotwórczych (2, 4). Mikroorganizmy probiotyczne (np. Lactobacillus, Bifidobacterium) należące do fizjologicznej flory jelitowej są w stanie przetrwać w niskim pH przewodu pokarmowego, ulegają adhezji do komórek nabłonka jelit, są niepatogenne dla gospodarza i stabilizują mikroflorę jelitową. Ponadto posiadają zdolność do szybkiego namnażania się, dzięki czemu skutecznie kolonizują przewód pokarmowy (29). Wszystkie mechanizmy działania probiotyków i paraprobiotyków nie są jeszcze znane (1, 5).
Prebiotyki to nietrawione składniki żywności, które wywierają korzystne działanie na organizm poprzez wpływ na kultury mikroorganizmów jelitowych. Substancje te są nietrawione w żołądku i jelicie cienkim, selektywnie wpływają na mikroflorę, a ich metabolity w jelicie grubym działają korzystnie na organizm. Większość prebiotyków to: poli- i oligosacharydy (np. skrobia i oligosacharydy sojowe), fruktooligosacharydy (inulina), celuloza i hemiceluloza. Są one metabolizowane przez drobnoustroje do krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (SCFA, ang. short-chain fatty acids), głównie octanów, propionianów i maślanów, które dostarczają bakteriom jelitowym energii. Produkty metabolizmu bakterii jelitowych są nazywane zwyczajowo postbiotykami (1, 2, 4, 8). Prebiotyki przyśpieszają regenerację nabłonka jelitowego, poprawiają motorykę jelit, zwiększają produkcję śluzu i utrzymują odpowiednie pH w przewodzie pokarmowym (1, 3, 8). Wszystko to sprawia, że prebiotyki często są stosowane u pacjentów z biegunką (4). Dodatkowo mogą być przydatne po antybiotykoterapii, ponieważ przyczyniają się do odbudowywania fizjologicznej mikroflory (1). Substancje o działaniu prebiotycznym, przechodząc przez światło jelita, wiążą wodę, co powoduje zwiększenie objętości treści jelitowej, stanowiącej pożywkę dla mikroflory. Powstające w procesie fermentacji postbiotyki, czyli krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA), odgrywają ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu jelit, stymulując wzrost flory saprofitycznej, przez co hamują rozwój patogenów (4, 8). Udowodniono, że zdrowe psy, którym do diety włączono prebiotyki w postaci oligosacharydów i cykorii, miały lepszą konsystencję i niższe pH kału oraz zmniejszoną liczbę Clostridium perfringens w kale, w porównaniu do zwierząt na diecie bogatobiałkowej (9). Również u kotów, mimo że są uznawane za bezwzględnych mięsożerców, dodatek błonnika pokarmowego ma korzystny wpływ na mikrobiom. Dodatek fruktooligosacharydów (FOS) i galaktooligosacharydów (GOS) zwiększa ilość Bifidobacterium i Actinobacteria, co jest zjawiskiem korzystnym, ponieważ bakterie te, fermentując węglowodany, zwiększają stężenie SCFA w jelicie, które odżywiają kolonocyty (6). Prebiotyki poprawiają wchłanianie wapnia, fosforanów i magnezu – SCFA obniżają pH jelita grubego, w związku z czym dochodzi do rozpuszczenia kompleksów wapniowo-fosforanowo-magnezowych, a tym samym do zwiększenia stężenia tych pierwiastków w formie zjonizowanej (1, 8). SCFA stymulują również skurcz mięśni jelit, dzięki czemu ułatwiają pasaż treści jelitowej i zapobiegają zaparciom (1). Wykazano też, że substancje probiotyczne mogą prowadzić do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi oraz pośrednio wpływać na regulację gospodarki lipidowej poprzez hamowanie syntezy enzymów lipogenicznych (1).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]