Dieta eliminacyjna w alergii pokarmowej
Alergia pokarmowa, podobnie jak nietolerancja, należy do grupy tzw. nieprawidłowych reakcji na pokarm, stanowiących 1-6% wszystkich dermatoz skórnych oraz 10-49% chorób alergicznych u psów i kotów (1, 2, 11). Najczęściej występuje pod postacią skórną lub pokarmową, choć nie można wykluczyć i innych form (1, 2). Alergia ma zazwyczaj charakter reakcji nadwrażliwości typu I (reakcja natychmiastowa) lub IV (reakcja typu opóźnionego) (8). W związku z pobudzeniem układu immunologicznego pojawiły się możliwości diagnostyki serologicznej, niemniej jednak wiarygodne rozpoznanie alergii pokarmowej jest możliwe tylko na podstawie przeprowadzonej diety eliminacyjnej i prowokacyjnej (9, 11).
Dieta eliminacyjna jest specyficzną niekompletną dietą, wykluczającą z żywienia zwierzęcia potencjalne alergeny. W 69% przypadków reakcje alergiczne u psów występują po spożyciu wołowiny, produktów nabiałowych, pszenicy, a w 25% przypadków – po zjedzeniu jagnięciny, jaj kurzych, kurczaka lub soi. Natomiast u kotów w 80% przypadków objawy alergii stwierdzono po spożyciu pokarmów zawierających wołowinę, nabiał i ryby. Powyższe dane zostały opracowane w oparciu o informacje zebrane w krajach Europy, Ameryki Północnej, Nowej Zelandii, Australii oraz Japonii i mogą być odmienne w innych regionach geograficznych (2).
Alergeny pokarmowe
Alergeny pokarmowe to najczęściej białka, wśród których możemy wyróżnić dwie klasy: 1 i 2, Alergeny klasy 1 to duże, rozpuszczalne w wodzie glikoproteiny (10-70 kDa), odporne na temperaturę, działanie kwasów oraz proteaz, zdolne do uczulania organizmu w trakcie ich spożywania (4, 10). Natomiast alergeny klasy 2 są termolabilne, trudne do wyizolowania oraz wrażliwe na działanie enzymów. Alergeny te nie wykazują możliwości uczulania organizmu w trakcie ich konsumpcji (4). Najsilniejszym alergenem mleka jest kazeina (76-86%), słabszymi – białka serwatkowe (14-24%). Składniki te znajdują się w mleku w każdej postaci (mleko odtłuszczone, pełne, mleko w proszku), mogą znajdować się również w śladowych ilościach w innych pokarmach, np. tuńczyku w puszce, konserwach mięsnych itp., jako tzw. „alergeny ukryte” (12).
Alergeny te należą do specyficznej grupy alergenów, niebędących podstawowym składnikiem produktu, a jedynie dodatkowym elementem, wprowadzanym w celu uzyskania określonej korzyści, np. poprawy tekstury, smaku pokarmu itp. W przypadku białek jaja najsilniejszym alergenem jest ovo mukoid, a w przypadku mięsa ryb – parvalbuminy. Interesujące jest, że za najbardziej „alergiczną rybę” uznano: dorsza, łososia oraz śledzia (8, 9). Dodatkowo zaobserwowano silne reakcję krzyżowe występujące po zjedzeniu dorsza, makreli, śledzia i gładzicy oraz łososia, pstrąga i tuńczyka (8).
Alergeny zawarte w mięsie ryb są termolabilne, dlatego niektóre mniej wrażliwe osobniki mogą spożywać przetworzone ryby, np. w postaci „rybnych puszek”, ale z całkowitym wykluczeniem z diety surowych, sparzonych lub krótko gotowanych ryb. Podobne zalecenia dotyczą również korzystania z innych, niż oleje z ryb, źródeł kwasów Omega-3, np. oleju lnianego (kwas alfa-linolinowy), czy glonów morskich (8, 9).
Alergenami dla ludzi mogą być również przyprawy (bazylia, koper, pietruszka, seler, kminek, curry itp.), a dla ludzi i zwierząt – dodatki do żywności. Najczęściej reakcję alergiczną obserwuje się po spożyciu naturalnych lub syntetycznych barwników (tartazyna – E102, żółcień pomarańczowa – E110), konserwantów (benzoesany) oraz substancji poprawiających smak (glutaminian sodu). Zazwyczaj objawy mają charakter pokrzywki i/lub obrzęku naczynioruchowego. Ze względu na swoją wysoką popularność glutaminian (znajduje się w ok. 1/3 żywności przetworzonej) oraz pirosiarczan sodu mają najlepiej udokumentowany udział w reakcjach uczuleniowych (8).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Toksyny T-2 i HT-2 Toksyny T-2 i HT-2 należą do grupy trichotecenów i są produkowane głównie przez grzyby z rodzaju Fusarium. Występują w zbożach, szczególnie w owsie, jęczmieniu i kiszonkach traw. Toksyny te, podobnie jak DON, na poziomie molekularnym działają na inhibicję syntezy białek, mogą również powodować uszkodzenia DNA i RNA. Wysokie poziomy trichotecenów mogą […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]