Żywienie domowe a nadwaga i otyłość
Podobnie jak u ludzi, otyłość jest najczęstszym problemem zdrowotnym u zwierząt towarzyszących. Jest powiązana z szeregiem innych zaburzeń, włączając zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy, zapalenia trzustki, chorób dolnych dróg moczowych, nowotworów (gruczołu mlekowego, skóry), zaburzeń w gospodarce lipidowej, osteoarthritis, nadciśnienia i dysfunkcji nerek, a u kotów: cukrzycy, chorób nowotworowych skóry, jamy ustnej i dolnych dróg moczowych (1, 18, 24).
Nadwaga i otyłość są skutkami nadmiernego nagromadzenia tkanki tłuszczowej w organizmie. Nadwagę definiuje się jako zwiększenie masy ciała powyżej 15% w stosunku do optymalnej, a otyłość – powyżej 30% (8, 15). Częstość występowania otyłości stale rośnie i różni się w obrębie krajów czy regionów. Ocenia się, że u psów wynosi między 25 a 45%. Można przyjąć, że spośród psów trafiających do klinik weterynaryjnych w krajach wysokorozwiniętych przynajmniej 20% jest otyłych (21).
Przyczyny występowania otyłości u psów i kotów zostały szeroko opisane w literaturze. German (7) pogrupował czynniki ryzyka na:
- jatrogenne (takie jak leki powodujące polifagię),
- choroby endokrynologiczne,
- cechy osobnicze (włączając: wiek, płeć, rasę, kastrację),
- styl życia (poziom aktywności fizycznej),
- związane z właścicielem (np.: jego wiek, płeć, dochody), czynniki
- żywieniowe (liczba posiłków dziennie, podawanie resztek ze stołu, etc.),
- czynniki behawioralne (takie jak humanizacja czy błędna interpretacja zachowania zwierzęcia).
Czynniki żywieniowe mogą prowadzić do rozwoju otyłości u obu gatunków. Na przykład otyłość u psów jest powiązana z liczbą posiłków i przekąsek, podawaniem resztek ze stołu czy obecnością właściciela podczas przygotowywania pożywienia i jego spożywania (13). Cena karmy również ma znaczący wpływ – psy otyłe częściej są żywione tańszymi niż droższymi karmami. Natomiast otyłe koty mają zazwyczaj wolny dostęp do jedzenia (8). Niemniej jednak nie zauważono różnicy między sposobem żywienia (karma domowa a komercyjna) a występowaniem otyłości. Potwierdzają to również wcześniejsze badania, które nie wykazały wpływu rodzaju pożywienia na nadmierne gromadzenie się tkanki tłuszczowej (6, 19, 23) (tab. 1).
Główną przyczyną pojawienia się otyłości jest zatem niedostosowanie liczby przyjmowanych kalorii do zapotrzebowania energetycznego zwierzęcia. W większości przypadków (poza kotami wychodzącymi) to opiekun jest odpowiedzialny za dostarczanie źródła energii zwierzęciu – podaje zbyt dużo karmy w stosunku do zapotrzebowania lub stosuje za dużo zbyt kalorycznych przekąsek. Kolejnym problemem jest przeszacowanie ilości wydatkowanej energii w stosunku do pobranych kalorii. Opiekunom psów często umyka, że potrzeby energetyczne psa zmieniają się z wiekiem.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Streszczenie Kulawizna i choroby racic stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego. Choroby racic mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną eliminacji krów ze stada. Zaburzenia motoryczne wpływają na stan ogólny organizmu, powodując straty dla hodowcy z powodu spadku mleczności, obniżonej płodności czy występowania zaburzeń metabolicznych. Kompleksowa opieka, monitorowanie i szybkie diagnozowanie rodzaju choroby umożliwia zastosowanie […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]