Złamania zębów u psów mogą być związane z jedzeniem zbyt twardych pokarmów Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Złamania zębów u psów mogą być związane z jedzeniem zbyt twardych pokarmów

Od wielu lat lekarze weterynarii i stomatolodzy weterynaryjni podkreślają związek między twardymi przysmakami lub zabawkami do żucia a uszkodzeniami zębów u psów. W praktyce złamania zębów są powszechnie spotykane, a częstotliwość ich występowania wynosi 25-27% (1-7). Urazy te dotyczą najczęściej zębów ważnych funkcjonalnie, odgrywających rolę w chwytaniu i żuciu (tj. kłów i łamaczy) (1, 5-8).

Złamania zębów mogą być bardzo bolesne i często prowadzą do dalszych komplikacji, takich jak ropnie i infekcje. Do tej pory brak formalnych badań oznaczał jednak, że specjaliści stomatologii nie byli w stanie określić ryzyka, jakie twarde przysmaki lub zabawki do żucia mogą stwarzać dla psów.

Uniwersytet Pensylwanii przy wsparciu Mars Petcare przeprowadził badanie, w którym sprawdzono, jakie siły muszą wystąpić, aby doszło do złamań zębów.

Wyniki kliniczne

Graniczne wartości, przy których dochodzi do złamania czwartych zębów przedtrzonowych szczęki, badano za pomocą testu nacisku osiowego przeprowadzonego na 24 zębach. Średnie maksymalne obciążenie (± SD) wytrzymywane przez badane zęby w punkcie złamania wynosiło 1281 N (± 403 N) przy średnim kącie działania siły (± SD) 59,7° (± 5,2°).

Ustala to klinicznie istotny wzór złamania czwartych zębów przedtrzonowych szczęki przy ściskaniu pod kątem siłami mieszczącymi się w granicach maksymalnej zdolności żucia przeciętnego psa domowego.Najczęstszym typem złamania występującym wśród wszystkich próbek było złamanie korony z powikłaniami (n = 12), po nim następowało złamanie korony bez powikłań (n = 6). Nie stwierdzono statystycznie istotnej korelacji między wiekiem psa, wagą lub kątem nacisku a maksymalnym obciążeniem przyłożonym przed złamaniem.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Komentarze

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.