Zachowania związane z przyjmowaniem pokarmu a dieta
Pierwsza grupa była karmiona w okresie ciąży na ok. 20-25 dni przed porodem, a druga – w okresie laktacji – 20 dni po porodzie. Następnie u 10-tygodniowych szczeniąt pochodzących od suk z obu grup wykonano test preferencji produktów z dodatkiem anyżu i bez dodatku. W obu grupach badanych szczeniąt wykazano preferencję produktów z dodatkiem anyżu, niemniej jednak statystycznie istotnie wyższą uzyskano w grupie szczeniąt pochodzących od suk, którym podawano anyż w okresie ciąży (7).
Pozwoliło to wysnuć wniosek, iż określone smaki preferowane przez samice w ciąży, a tym samym smaki pokarmów podawanych w tym okresie przez człowieka sukom, są zdecydowanie silniej przekazywane szczeniętom niż w okresie laktacji. Jednocześnie może to wskazywać na wyższą skuteczność przekazywania smaków poprzez transfer łożyskowy niż poprzez mleko.
Podobne doświadczenie przeprowadzono na kotach w ciąży, które początkowo przyzwyczajano do nietypowego pokarmu: gniecionych ziemniaków z bananami, po czym na kociętach przeprowadzono test preferencji z mięsem oraz ziemniakami i bananami. Większość kociąt wybrała nietypową dietę, którą otrzymywała kotka w ciąży, czyli ziemniaki z bananami (13). Pokuszono się również o ocenę wpływu preferencji smakowych kocura na postrzeganie smaków przez miot. Porównano preferencje smakowe 5 miotów kociąt, pochodzących od dwóch różnych kocurów (2). Okazało się, że miot z jednego gniazda posiada upodobania smakowe właściwe dla miotu, a nie dla kocurów (2). I jeżeli kocięta, niezależnie od miejsca przebywania, były karmione podobnie, wykazywały zbliżone preferencje żywieniowe.
Zastanawiająca jest również długość „pamięci smaków”; okazało się, że „smak” zakodowany w okresie prenatalnym był dobrze pamiętany przez 2-dniowe, 8-10-tygodniowe oraz 6-miesięczne kocięta (7). Bradshaw opisuje eskalację zmiany smaków u dorastających kociąt (2). Okazuje się bowiem, że choć u 4-miesięcznych kociąt, pochodzących z tego samego miotu, żywionych tak samo, ale wydanych do różnych domów i różnie karmionych, preferencja zgodności smaków była umiarkowana, to u 12-miesięcznych osobników była bardzo słaba (2).
Podsumowując, można zauważyć silny wpływ preferencji smakowych matki (głównie transfer łożyskowy) na preferencję smaków u kociąt oraz następujące modyfikacje smaków u dorastających kociąt wskutek aktywności człowieka (podawania zróżnicowanych smakowo produktów, wprowadzanych do jadłospisu zwierzęcia). Poddane pod rozwagę może być wykorzystanie powyższej „pamięci smaków” w terapii zaburzeń związanych np. z obniżonym łaknieniem lub całkowitą anoreksją, która stanowi poważny problem u kotów. Niejedzący kot, dodatkowo mający nadwagę, znajduje się w grupie ryzyka zwierząt zapadających na zespół stłuszczenia wątroby.
Wówczas stajemy przed paradoksem, kiedy otyłego kota traktujemy jak zwierzę w intensywnej terapii i stosujemy u niego dietę realimentacyjną. Niemniej jednak podłożem anoreksji u zwierząt jest najczęściej choroba o charakterze przewlekłym, często wyniszczającym (przewlekła niewydolność nerek, choroba nowotworowa, dysfunkcja wątroby), przebiegająca z objawami intensywnych wymiotów i biegunki (choroby przewodu pokarmowego i trzustki) (3). Równie silnym bodźcem wyzwalającym jest stres w każdej postaci (zmiana miejsca zamieszkania, zmiana liczby domowników, transport itp.) (3).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]