Rola tłuszczu jako niezbędnego składnika diety w żywieniu psów
Warunkiem,
który musi być spełniony, żeby dany model żywienia uznać za
pełnowartościowy, jest dopasowanie zarówno ilości oraz proporcji, jak i
jakości składników odżywczych do aktualnych potrzeb żywieniowych psa.
Uwzględniają one fazę wzrostu, stan fizjologiczny oraz aktywność
fizyczną. Składnikami, bez których niemożliwe jest skomponowanie diety,
są tłuszcze. Są one przede wszystkim źródłem energii, niezbędnych kwasów
tłuszczowych, a bez nich nie jest możliwe wchłanianie znajdujących się w
pokarmie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (witaminy: A, D, E i K)
oraz cennych składników biologicznie czynnych, regulujących aktywność
metaboliczną komórek. Sposób wykorzystania tłuszczu znajdującego się w
pokarmie zależy jednak od stanu odżywienia i aktywności fizycznej
zwierzęcia – albo będzie bezpośrednio przekształcany w energię, albo
będzie odkładany w postaci tkanki tłuszczowej. Tłuszcz jest najbardziej
wydajnym składnikiem energetycznym diety i dostarcza dwa razy więcej
energii niż węglowodany lub białko, z drugiej strony, nadmierna ilość
tłuszczu w pokarmie to prosta droga do otyłości.
Kwasy tłuszczowe,
podstawowe składniki tłuszczy, pełnią w organizmie ważne funkcje, a
ponieważ wchodzą one w skład błon komórkowych, istotnymi funkcjami
kwasów tłuszczowych są te budulcowe oraz przeciwzapalne. Dlatego też ich
niedobór w diecie oraz nieprawidłowe proporcje między nimi powodują
zaburzenia funkcjonowania komórek, które mogą objawiać się pogorszeniem
gojenia się ran, a najwyraźniej widocznymi objawami są: łuszcząca się
skóra, matowa sierść, łamliwe włosy, zwiększona wrażliwość na różnego
rodzaju zakażenia skóry wynikające z pogorszenia się bariery ochronnej
znajdującej się na powierzchni skóry. Podłożem większości wyżej
opisanych objawów jest m.in. toczący się stan zapalny, którego mediatory
stymulują i pobudzają w sposób ciągły komórki układu odpornościowego,
należące do sytemu MALT (ang. mucosa-associated lymphatic tissue).
Trawien...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2609 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Ogólnopolski Dzień Koni
Koń od setek lat zajmował stałe miejsce w polskim krajobrazie, w polskim życiu, i w polskiej symbolice narodowej. Stanowił również symbol bogactwa, bowiem nie każdego było na niego stać. Zwierzęta te przez długi czas były popularnymi zwierzętami pociągowymi, pełniły też funkcje transportowe czy pracowały w gospodarstwach. Rozwój techniki zmienił jednak nieco rolę koni, we współczesnym […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Obserwacje epizootiologiczne oraz wyniki badań klinicznych, anatomopatologicznych i laboratoryjnych prowadzonych w chlewniach średnio- i wielkotowarowych, w których stwierdzano nagłe zachorowania – z ostrymi objawami ze strony układu oddechowego, przede wszystkim wśród warchlaków i tuczników – wskazują, że ich przyczyną dość często bywa pleuropneumonia świń. Czynnikiem etiologicznym tej choroby są drobnoustroje Actinobacillus pleuropneumoniae (App). Cechą charakterystyczną […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Choroby układu oddechowego świń są ważnym problemem zdrowotnym i – w konsekwencji – ekonomicznym w chowie świń. Przyczyny wysunięcia się tej grupy chorób na czoło problemów zdrowotnych to, przede wszystkim, mająca miejsce w Europie około 30 lat temu zmiana systemu chowu świń z drobnotowarowego na średnio- i wielkotowarowy oraz potęgujący się z roku na roku […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Problemy stomatologiczne i wynikające z ich obecności przeszkody w prawidłowym użytkowaniu koni są jedną z częstszych przyczyn interwencji lekarzy weterynarii specjalizujących się w tej dziedzinie. Dowiedziono, że po diagnostyce kulawizn, szczepieniach, diagnostyce i leczeniu chorób układu rozrodczego, badanie przed kupnem/sprzedażą zajmuje najwięcej czasu praktykującym lekarzom weterynarii (1). Ewolucyjna droga od żyjącego we wczesnym Eocenie Hyracotherium […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]