Rola prawidłowego odżywiania u pacjentów hospitalizowanych - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Rola prawidłowego odżywiania u pacjentów hospitalizowanych

Od czego zacząć?

Ocena pacjentaIstotne jest, aby taki plan został utworzony dla każdego psa i kota przyjętego do szpitala.Podczas wywiadu żywieniowego ustalamy z właścicielem:co do tej pory zwierzę jadło w domu,częstotliwość posiłków (rano, wieczorem, dwa czy trzy razy dziennie),szczególne przyzwyczajenia, np. jedzenie tylko w obecności właściciela w domu, jedzenie wyłącznie po spacerze etc.Podczas rozmowy z właścicielem bardzo ważne jest, aby zapytać się o różnego rodzaju smakołyki, które zwierzę dostaje, suplementy lub czy jest na przykład karmione surowym mięsem. Obecnie wiele psów dostaje na przykład masło orzechowe, które może zawierać ksylitol.Jeżeli pies jest karmiony surowym mięsem, należy to wpisać w jego kartę oraz pamiętać, że takie zwierzęta mogą stanowić ryzyko dla innych pacjentów oraz dla personelu. Do niektórych bakterii przenoszonych ze zwierząt na ludzi należą: Campylobacter, Clostridium, Escherichia coli, Listeria, Staphylococcus, Salmonella, Toxoplasma gondii itp. W przypadku hospitalizacji takiego pacjenta należy podjąć odpowiednie kroki BHP.

Następnie musimy wyliczyć:spoczynkowe zapotrzebowanie energetyczne (RER),bytowe zapotrzebowanie energetyczne – (MER), które jest uzależnione od: indeksu kondycji ciała (BCS – ang. body condition score), płci i ewentualnej sterylizacji i kastracji, okresu życia (szczenię, starsze zwierzę, okres reprodukcyjny, suka w ciąży), aktywności (pies pracujący, agility lub sportowy) oraz środowiska. W jaki sposób wyliczyć RER i MER (12): Dla pacjentów ważących pomiędzy 2-45 kg formuła ta wygląda następująco:RER = 30  × (masa ciała w kilogramach) + 70Dla pacjentów ważących poniżej 2 kg i powyżej 45 kg formuła zmienia się na:RER = 70 × (masa ciała w kilogramach) 0,75Następnie możemy również wyliczyć MER:MER = RER x Faktor (faktor wybieramy z tab. 3)

Tab. 3. Faktory do wykorzystania podczas obliczania MER (11)

Potem tworzymy plan, w którym uwzględniamy:rodzaj jedzenia,jego ilość (waga w gramach lub...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2609 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.