Proces znieczulenia
Publikacja omawiająca proces znieczulenia stanowi fragment książki Techniki anestezji małych zwierząt (Wyd. Galaktyka)
Etap 1: Ocena pacjenta przed znieczuleniem
A. Wywiad
Do ważnych elementów wywiadu należą: ustalenie przyczyny, z powodu której zwierzę zostało skierowane na zabieg chirurgiczny, zebranie wyników dodatkowych badań diagnostycznych, określenie czasu ostatniego posiłku, informacje o powikłaniach występujących po przebytych wcześniej znieczuleniach, rozpoznanych alergiach i aktualnie przyjmowanych lekach oraz historia szczepień.
Każda z tych informacji jest niezbędna, aby anestezjolog mógł odpowiednio przygotować pacjenta. Na przykład określenie przyczyny, z powodu której zwierzę zostało skierowane na zabieg chirurgiczny, pozwala między innymi na upewnienie się, że pacjentowi dobrano właściwy schemat leczenia przeciwbólowego, przygotowano stosowny obszar ciała do operacji, dobrano optymalne płyny i przygotowano wcześniej środki stosowane w leczeniu objawowym (np. leki wzmacniające siłę skurczu mięśnia sercowego).
Informacja o porze ostatniego posiłku zwierzęcia ma ogromne znaczenie, ponieważ pozwala na zweryfikowanie odpowiedniej długości głodówki (chociaż w sytuacjach zagrożenia życia pacjenta zachowanie tego warunku nie zawsze jest możliwe). Uniemożliwienie zwierzęciu pobierania pokarmu na kilka godzin przed znieczuleniem zmniejsza częstotliwość powikłań, takich jak ulewanie oraz ewentualne zwężenie przełyku.
Problemy pojawiające się przy okazji przebytych wcześniej znieczuleń oraz dane dotyczące rozpoznanych alergii pomagają anestezjologowi w doborze odpowiedniego schematu znieczulenia, który pozwoli na uniknięcie połączenia leków niosącego poważne konsekwencje (np. zastosowanie propofolu, zawierającego lecytynę jaja kurzego, u pacjenta uczulonego na białko jaja). Historia przebytych szczepień ma duże znaczenie w kontrolowaniu chorób zakaźnych oraz w ochronie przed chorobami odzwierzęcymi (takimi jak wścieklizna).
Na proto...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2601 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wczesne wykrywanie mastitis w automatycznych systemach doju
Streszczenie AMS (Automatic Milking Systems – Automatyczne Systemy Doju), nowa technologia, która znajduje coraz szerszą rzeszę zwolenników, jest wciąż w trakcie intensywnego rozwoju. Zamontowane systemy detekcji mastitis wymagają jeszcze dopracowania, mimo to są źródłem cennych danych. Dzięki nim możemy wcześniej wykryć rozwijający się stan zapalny – i to na poziomie ćwiartki. W klasycznych systemach doju […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Streszczenie Pleuropneumonia i mykoplazmowe zapalenie płuc są chorobami układu oddechowego świń, które wywołują szczególnie duże straty ekonomiczne. Rozpoznawanie wymienionych chorób jest stosunkowo proste. Profilaktyka oparta jest na stosowaniu szczepionek. W Polsce dostępnych jest wiele szczepionek przeciwko MPS oraz kilka biopreparatów przeciwko App. Ich efektywność jest zróżnicowana i zależna od właściwości szczepów wywołujących choroby oraz składu […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Streszczenie Stomatologia koni jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, w której nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi. Jednak ze względu na dynamiczny jej rozwój, a także rosnącą świadomość właścicieli koni oraz profesjonalistów zajmujących się ich obsługą i treningiem zapotrzebowanie na usługi z tego obszaru stale rośnie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, lekarze weterynarii specjalizujący się w stomatologii koni […]
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nauka ma pobudzać do ciekawości i poszukiwania
dr Bartłomiej M. Jaśkowski – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich. W działalności naukowej skupia się na rozrodzie bydła, a jego zainteresowania są związane z nieznanymi elementami regulacji jajnika. Należy do rodziny o weterynaryjnych i naukowych tradycjach. W wolnych chwilach lubi sięgnąć po dobry […]
XVIII Konferencja Bujatryczna w Puławach
Zakład Chorób Bydła i Owiec Państwowego Instytutu Weterynaryjnego — Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wraz z Polskim Stowarzyszeniem Bujatrycznym zapraszają wszystkich lekarzy weterynarii oraz hodowców bydła do udziału w XVIII Konferencji Bujatrycznej pt. „Immunoprofilaktyka swoista i nieswoista wybranych chorób bydła – nowe osiągnięcia i kierunki rozwoju„. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9:00 w Sali Konferencyjnej […]