Kot wegetarianin – czy jest to możliwe?
Zapotrzebowanie na tłuszcz u kotów domowych
Tłuszcz jest najważniejszym składnikiem energetycznym pożywienia kota. Dostarcza 2,5 razy więcej energii niż węglowodany czy białka. Poza tym koty chętniej pobierają pokarm z dużą zawartością tego składnika – karmy zawierające 40% łoju wołowego są bardziej wyjadane niż te z mniejszą jego ilością (6).
NNKT, czy niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, są niezwykle ważne w diecie kotów. Przedstawicielami są dwie rodziny: n-3 i n-6. Najbogatszym źródłem kwasu linolenowego (macierzysta forma kwasów tłuszczowych rodziny n-3) oraz linolowego (macierzysta forma kwasów tłuszczowych z rodziny n-6) są oleje roślinne: olej z wiesiołka, olej słonecznikowy, olej sojowy. Z tych dwóch kwasów większość organizmów zwierzęcych jest w stanie wytworzyć inne potrzebne im związki (m.in. długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe). Rivers i wsp. (7) oraz Hassam i wsp. (8) udowodnili, że koty nie syntetyzują kwasu gamma-linolenowego z kwasu linolowego oraz kwasu arachidonowego z kwasu dihomo-gamma-linolenowego. Przyczyną tego jest brak aktywności Δ5 i Δ6 desaturazy. W późniejszym czasie wykazali oni, że w wątrobie kotów znajduje się aktywna Δ5 desaturaza, co przejawia się syntezą kwasu arachidonowego z kwasu gamma-linolenowego oraz kwasu dihomo-gamma-linolenowego, nie zaś z kwasu linolowego.
Z niedostateczną aktywnością ww. desaturaz u kotów wiąże się także zapotrzebowanie na kwasy z rodziny n-3, czyli kwas eikozapentaenowy oraz kwas dokozaheksaenowy.
Niedobory wszystkich DWKT można uzupełnić, tylko podając odpowiednie pożywienie. Doskonałym ich źródłem są mięso oraz produkty pochodzenia zwierzęcego (jaja, mleko). Niezastąpione są ryby morskie, posiadające duże ilości kwasów z rodziny n-3 (EPA, DHA).
Wyłączając z diety kota ryby, pozbawiamy go długołańcuchowych wielonienasycoych kwasów tłuszczowych. Są one jedynym źródłem EPA i DHA i nie da się ich zastąpić żadnych innym naturalnym pokarmem.
Zapotrzebowanie na węglowodany u kotów domowych
Metabolizm kotowatych dostosowany jest przede wszystkim do wykorzystywania karmy białkowej, mięsnej. Energia jest czerpana w większości z tłuszczów. Koci metabolizm cechuje niska aktywność glukokinazy przekształcającej glukozę do glukozo-6-fosforanu podczas glikolizy (10). Koty nie mają wrodzonej percepcji smaku słodkiego, a więc pokarm z dużą ilością węglowodanów nie jest dla nich atrakcyjny (11).
Mimo że koty dawałyby sobie radę bez węglowodanów w diecie, czerpiąc energię z tłuszczów i białka, nie należy zapominać o takim składniku, jak włókno pokarmowe.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]