Konsekwencje błędów żywieniowych. Jak im zapobiegać?
Nieodpowiednio dobrana karma
W różnych etapach życia zwierzęta wykazują odmienne zapotrzebowanie na poszczególne składniki odżywcze, dlatego należy dobrać karmę, która jest dostosowana do aktualnego wieku i wielkości psa lub kota. Często zdarza się, że dorosły pies dostaje karmę przeznaczoną dla szczeniąt, „bo lubi” albo „nie chce jeść tej dla dorosłych”. Jest to oczywiście kolejny błąd – typowa karma dla juniorów ma przede wszystkim większą gęstość energetyczną – takie postępowanie może dosyć szybko doprowadzić do otyłości.
W badaniu przeprowadzonym na terenie Stanów Zjednoczonych i Kanady oceniono praktyki żywieniowe hodowców psów. Okazało się, że znacząca liczba hodowców nie stosuje odpowiednich karm podczas ciąży i laktacji suk oraz w okresie wzrostu szczeniąt, kiedy zapotrzebowanie pokarmowe zdecydowanie różni się od wymagań dla dorosłych psów. Suki w okresie reprodukcji mają potrzeby energetyczne nawet dwukrotnie większe od dorosłego psa.
Suki karmiące wymagają także większej ilości białka, kwasów tłuszczowych, wapnia i fosforu w diecie. Niedożywienie może prowadzić do obniżenia płodności, wielkości miotu, niższej masy urodzeniowej szczeniąt, niższej mleczności i zwiększonej śmiertelności noworodków. Również wymagania szczeniąt rosnących dotyczące makro- i mikroskładników różnią się od tych dla dorosłych psów.
Szczenięta potrzebują proporcjonalnie więcej:
- białka,
- tłuszczu,
- wapnia i energii całkowitej, ze szczególnym naciskiem na odpowiednie ilości aminokwasów egzogennych i kwasów tłuszczowych.
Podobnie – różne potrzeby pokarmowe mają psy ras małych i dużych. U psów małych ras faza wzrostu trwa krócej. Już w wieku 10-12 miesięcy powinna nastąpić zmiana na karmę dla psów dorosłych. Szczenięta ras dużych rosną dłużej; do 15.-18. miesiąca powinny dostawać pokarm dla juniorów (rasy olbrzymie – nawet do 24. miesiąca życia).
Zatem odpowiednio dobrana karma, w przypadku ras dużych i olbrzymich (powyżej 25 kg), będzie w stanie zaspokoić potrzeby związane z intensywnym wzrostem, ale jednocześnie nie obciążyć zbytnio rozwijającego się szkieletu.
Zdarza się także, że karmę komercyjną przeznaczoną dla psów podaje się kotom. Należy pamiętać, że potrzeby żywieniowe tych gatunków różnią się pod wieloma względami. Przede wszystkim kot, jako bezwzględny mięsożerca, wymaga wyższej zawartości białka w diecie. Poziom białka surowego w standardowej karmie dla psów dorosłych wynosi ok. 20%, a kociej – nawet 40%. Dodatkowo koty mają wysokie zapotrzebowanie na taurynę, natomiast w przypadku psów aminokwas ten nie jest niezbędny, ponieważ może być syntetyzowany przez organizm.
Niedobór tauryny w diecie kotów ma katastrofalne skutki – powoduje niebezpieczeństwo rozwinięcia się retinopatii czy kardiomiopatii rozstrzeniowej. Dlatego wszystkie karmy pełnoporcjowe dla kotów zawierają obecnie dodatek tauryny. Podobnym przykładem jest kwas arachidonowy – zapotrzebowanie kotów na ten niezbędny kwas tłuszczowy może zostać zaspokojone jedynie przy podaży produktów pochodzenia zwierzęcego.
Z kolei w przypadku psów wystarczająca ilość kwasu arachidonowego może być produkowana z jego prekursora – kwasu linolowego, który jest obecny w roślinach. Psy są także w stanie syntetyzować witaminę A z beta-karotenu (np. z marchwi), podczas gdy koty wymagają aktywnej formy retinolu, obecnej tylko w tkankach zwierzęcych. Koty nie rozwinęły w procesie ewolucji zdolności wykorzystania wyżej wymienionych składników z ich prekursorów.
Personel weterynaryjny powinien upewnić się podczas wizyty, że karma jest dobrana odpowiednio do gatunku lub że kot nie ma dostępu do psiej karmy, która może być dla niego niedoborowa względem wielu składników, a pobierana regularnie w znaczącej ilości może doprowadzić do szeregu niedoborów żywieniowych.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2608 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Sposoby szerzenia się choroby Pleuropneumonia szerzy się drogą aerogenną od świni do świni, trzoda chlewna jest bowiem głównym rezerwuarem zarazka. Inne gatunki zwierząt, takie jak bydło czy owce, mogą być przypadkowymi nosicielami App, jednak nie odgrywają istotnej roli w szerzeniu się tego drobnoustroju. Jest prawdopodobne, że pewną rolę w epizootiologii omawianej jednostki chorobowej odgrywać mogą […]
Podkliniczny niedobór wapnia i jego wpływ na wyniki rutynowych badań laboratoryjnych w różnych okresach laktacji u krów mlecznych
Sposoby szerzenia się choroby Pleuropneumonia szerzy się drogą aerogenną od świni do świni, trzoda chlewna jest bowiem głównym rezerwuarem zarazka. Inne gatunki zwierząt, takie jak bydło czy owce, mogą być przypadkowymi nosicielami App, jednak nie odgrywają istotnej roli w szerzeniu się tego drobnoustroju. Jest prawdopodobne, że pewną rolę w epizootiologii omawianej jednostki chorobowej odgrywać mogą […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Zapobieganie Profilaktyka pleuropneumonii musi być wielokierunkowa. Biorąc pod uwagę fakt, że wystąpienie choroby w stadach wrażliwych na zakażenie wiąże się zazwyczaj z wprowadzeniem do chlewni pozornie zdrowych nosicieli App, zasadniczym elementem w ochronie takich stad jest serologiczna kontrola wszystkich świń wprowadzanych do chlewni. W przypadku wprowadzania do stada App serododatniego zwierząt wolnych od App celowe […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Sondy (ryc. 3) umożliwiają dokładne oczyszczanie szpar międzyzębowych oraz fizjologicznie lub niefizjologicznie występujących nieregularności zębów. Tarniki stanowią kluczowe narzędzie pracy lekarzy weterynarii, którzy w swojej ofercie mają zabieg odontoplastyki. Jeszcze do niedawna zastosowanie znajdowały jedynie tarniki ręczne, w obecnych czasach, ze względu na dużą dostępność i przystępną cenę, coraz częściej stosowane są tarniki mechaniczne (ryc. […]
Wskazówki na wypadek widocznego niepowodzenia terapii antybiotykowej. Kryteria skutecznej terapii oraz kluczowe pytania jako 5 kroków drzewa analitycznego
Czynniki powiązane z użyciem antybiotyku w terapii: Czy wybór antybiotyku opierał się na badaniach klinicznych i dodatkowych (diagnoza, antybiogram)? Sprawdź odpowiedź na pytanie 3. Farmakokinetyka/farmakodynamika wybranego antybiotyku? Koncentracja i czas działania antybiotyku w zakażonej tkance a efektywność w stosunku do czynnika bakteryjnego wywołującego chorobę (spektrum działania antybiotyku, wrażliwość z antybiogramu – odpowiedzi na pytanie 3.). […]
Czarno na białym – mastitis okiem praktyka – rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim
Rozmowa z dr. n. wet. Sebastianem Smulskim, pracownikiem Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, specjalistą w dziedzinie profilaktyki i leczenia mastitis u krów, który w swoich badaniach zgłębia tematykę zapalenia gruczołu mlekowego u bydła, zarówno w aspekcie naukowym, jak i praktycznym. Większość zapaleń gruczołu mlekowego ma etiologię bakteryjną. Dlaczego, pomimo rozwoju mikrobiologii, medycyny weterynaryjnej i prowadzonych badań, […]
XVIII FORUM ZOOTECHNICZNO-WETERYNARYJNE: NOWE HORYZONTY W ROZRODZIE ZWIERZĄT
Na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu w dniach 18-19 kwietnia br. odbyło się XVIII Forum Zootechniczno-Weterynaryjne pod hasłem „Rozród zwierząt w dobie selekcji genomowej”. To wydarzenie zgromadziło liczne grono lekarzy weterynarii oraz hodowców, by omówić najnowsze osiągnięcia w dziedzinie hodowli i rozrodu zwierząt. Organizacja Forum była wspólnym przedsięwzięciem Poznańskiego Koła Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego, Wielkopolskiego Oddziału Polskiego […]