Jakie jest Twoje rozpoznanie? Strupy i świąd u Yorkshire terriera. Cz. 1 - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Jakie jest Twoje rozpoznanie? Strupy i świąd u Yorkshire terriera. Cz. 1

Strupy i świąd u Yorkshire terriera
Fot. iStock

Opis pacjenta

Pies, 10 lat, niesterylizowana samica, Yorkshire terrier.

Historia choroby

Pies został skierowany do dermatologa weterynaryjnego w związku ze zmianami skórnymi na głowie oraz świądem w okolicy pyska i uszu. Objawy od dwóch lat na zmianę pojawiają się i ustępują. W ciągu ostatnich 4 miesięcy właściciel zaobserwował pogorszenie się stanu skóry – świąd nasilił się i stał się bardziej uogólniony. Pies był również leczony w kierunku zapalenia spojówek i zewnętrznego kanału słuchowego. Badanie histopatologiczne wykonane kilka miesięcy wcześniej wykazało obecność przewlekłego zapalenia mieszków włosowych i czyraczyczności. Pies był karmiony karmami komercyjnymi – suchą i mokrą. Nie miał kontaktu z innymi zwierzętami i nie podróżował. Wcześniejsze leczenie obejmowało: ogólnoustrojową antybiotykoterapię, leczenie przeciwpasożytnicze, niesterydowe leki przeciwzapalne (kwas tolfenamowy), wieloskładnikowe preparaty otologiczne i okulistyczne stosowane miejscowo, szampony lecznicze, okłady z soli fizjologicznej oraz suplementy diety zawierające niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, cynk i witaminy. Podjęto również próbę leczenia glikokortykoidami. Pies przez ostatnie dni miał podawaną cefaleksynę. Nie zaobserwowano poprawy pomimo szerokiego podejścia terapeutycznego.

Badanie kliniczne

W badaniu klinicznym potwierdzono obecność zmian skórnych (ryc. 1a-c). Zaobserwowano grube strupy zarówno na małżowinie usznej, jak i na prawym policzku. Pojedyncze zmiany były również rozsiane na całym grzbiecie zwierzęcia. Pod strupami były obecne owrzodzenia i ropny wysięk. Stwierdzono też zapalenie spojówek. Zeskrobiny skórne nie wykazały obecności pasożytów. Poza tym nie zaobserwowano innych objawów klinicznych.

Badania dodatkowe

Hematologia i biochemia

Wykonano morfologię krwi i badanie biochemiczne surowicy – wszystkie oznaczone parametry były w normie.

Cytologia

Materiał do badania cytologicznego ze zmian skórnych pobrano przy zastosowaniu testu z taśmą klejącą (Scotch test) oraz wykonano preparat odciskowy. Obraz cytologiczny obu typów preparatów był zbliżony (ryc. 2a-c).

Mikrobiologia

Wysięk spod strupa pobrano za pomocą jałowej wymazówki i wysłano do laboratorium w celu wykonania posiewu bakteryjnego. Posiew mykologiczny został wykonany z materiału pobranego za pomocą powierzchownej zeskrobiny oraz materiału uzyskanego poprzez wyrwanie włosów. Oba badania dały wynik ujemny.

Czynność tarczycy

Ocenie poddano również czynność tarczycy. Stężenie T4 było nieznacznie obniżone (1,22 µg/dl, zakres referencyjny: 1,3-4,5 µg/dl), natomiast fT4 (16,1 pmol/l, zakres referencyjny: 7,7-47,6 pmol/l) i TSH (0,4 ng/ml, zakres referencyjny: < 0,60 ng/ml) były w normie.

Jaka jest Twoja interpretacja zmian w wynikach badań laboratoryjnych?

Jakie wnioski należałoby wysnuć?

Jaka jest Twoja lista rozpoznań różnicowych i co należałoby dalej zrobić?

Komentarze

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.