Czynniki warunkujące powstawanie i rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych
Choroby zakaźne stanowią od stuleci poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt. Wraz z rozwojem nauki pojawiały się nowe strategie ich leczenia i zwalczania. Niezmiennie jednak kluczową rolę w zapobieganiu ich szerzeniu się przypisuje się czynnościom prowadzącym do przerwania łańcucha epizootycznego. W niniejszym artykule przedstawiono przegląd podstawowych czynników warunkujących rozwój chorób zakaźnych u zwierząt oraz możliwości zapobiegania im.
Choroby zakaźne zwierząt gospodarskich i towarzyszących człowiekowi stanowią wciąż aktualny problem z punktu widzenia ekonomii, jak i bezpieczeństwa zdrowia i życia zwierząt i ludzi. Mianem chorób zakaźnych określa się jednostki, które zostały wywołane przez biologiczne czynniki chorobotwórcze, które ze względu na charakter i sposób szerzenia się stanowią zagrożenie dla zdrowia publicznego. W większości przypadków choroby zakaźne rozprzestrzeniają się łatwo i wymagają specjalnych metod zwalczania. Czynnikiem wywołującym chorobę zakaźną jest zarazek, w wyniku działania którego we wrażliwym organizmie dochodzi do zaburzeń procesów fizjologicznych (1).
Czynniki zakaźne
Aby doszło do rozwoju choroby zakaźnej, organizm wrażliwy musi mieć kontakt z czynnikiem zakaźnym, w następstwie którego dojdzie do zakażenia wrażliwego osobnika. Terminem zakażenie określa się proces wnikania do makroorganizmu patogenów, którymi mogą być: bakterie, riketsje, mikoplazmy, wirusy, grzyby czy priony. Czynniki te wykazują duże zróżnicowanie pod względem budowy, mechanizmów namnażania się i chorobotwórczości. Nie sposób przeprowadzić dokładnej charakterystyki każdej z tych grup w jednym artykule. W związku z tym zaznaczono tylko, że wspomniane patogeny odgrywają najistotniejszą rolę w rozwoju choroby zakaźnej, zaś co do dokładnego opisu poszczególnych zarazków odsyłamy czytelników do innych opracowań.
Czynniki zakaźne charakteryzują się wirulencją, czyli zjadliwością, którą definiuje się jako zdolność drobnoustroju chorobotwórczego do spowodowania ciężkiej choroby. Inne właściwości, które determinują działanie patogenne zarazków, to: zakaźność (inwazyjność), czyli zdolność do wnikania do organizmu przez wrota zakażenia (np. rany), zaraźliwość – umiejętność wydostawania się z zakażonego organizmu, toksyczność – zdolność produkcji toksyn uwalnianych przyżyciowo (egzotoksyny, np. toksyna jadu kiełbasianego), lub po obumarciu czynnika chorobotwórczego (endotoksyny, np. LPS ściany komórkowej bakterii) oraz tropizm – powinowactwo patogenu do określonych tkanek (np. neurotropizm wirusa wścieklizny, tropizm wirusa zapalenia tętnic koni do naczyń krwionośnych) (1-3).
Mikroorganizm, który jest przyczyną choroby zakaźnej, wywołuje jej objawy poprzez:
a) miejscowe namnażanie się w określonych tkankach,
b) uogólnione namnażanie się w różnych tkankach i narządach organizmu, następstwem czego jest rozwój niewydolności wielonarządowej,
c) produkowanie różnego rodzaju substancji (jady bakteryjne, endotoksyny, egzotoksyny) upośledzających funkcje organizmu,
d) indukowanie patologicznej reakcji immunologicznej,
e) działanie alergizujące (1, 3, 4).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]