Czy żywienie ma wpływ na utrzymanie wczesnej ciąży u bydła?

Czy żywienie ma wpływ na utrzymanie wczesnej ciąży u bydła?

Najważniejsze czynniki niezakaźne

Do najważniejszych czynników niezakaźnych zalicza się nieprawidłowe żywienie, a w tym:

ujemny bilans energii (UBE),nadmiar białka w dawce pokarmowej, powodujący nadmiar mocznika i amoniaku w organizmie,niedobór witaminy A prowadzący do zwyrodnienia łożyska,niedobór β-karotenu powodujący zaburzenia funkcji CL,niedobór Se pogarszający rozwój zarodka i jego implantację.

Zamieralność zarodków u bydła i jej główne przyczyny

Zamieralność zarodków dotyczy pierwszych 42 dni ciąży. Zdunek i Twardoń (2005) wyróżniają tu dwie sytuacje: 1) gdy śmierć zarodka powoduje lizę CL oraz 2) gdy zbyt wczesna liza CL powoduje przerwanie ciąży. W pierwszej sytuacji liza CL zachodzi najwcześniej po 3 dniach od śmierci zarodka, a następna ruja wystąpi między 21.-24. dniem od ostatniej rui. Mówi się wówczas o wczesnym zamieraniu zarodków. W drugim przypadku ruja pojawia się później niż w 24. dniu i termin rui zależy od fazy rozwoju pęcherzyków. Mówi się wtedy o późnym zamieraniu zarodka, czyli po 16. dniu ciąży.

Wczesna zamieralność zarodków jest zjawiskiem powszechnym u krów i czasami może dotyczyć nawet 80% wszystkich przypadków utraty ciąży. Krytyczny jest okres, gdy zarodek jest w stadium moruli (6.-7. dzień) oraz okres między 16. a 19. dniem ciąży. Dalsze 10-15% strat następuje podczas implantacji i wytwarzania łożyska, a na pozostały okres ciąży przypada tylko 5-8%.

Przyczyny zamieralności zarodków mogą być sztuczne, czyli powstałe w wyniku działalności człowieka, i samoistne, będące skutkiem okoliczności, zależnych od płodu bądź od matki. Sztucznie wywołane mogą być skutkiem ponownej inseminacji zacielonej krowy. Mogą również wynikać z płukania macicy w celach zapobiegawczo-leczniczych powyżej 4. dnia ciąży. Na przeżycie zarodków znaczący wpływ ma stan zdrowia matki (m.in. choroby zakaźne). Poronienia zdarzają się częściej w okresie letnim, kiedy krowy są narażone na stres cieplny.

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2641 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.