Czy we współczesnej diecie psów należy bezwzględnie unikać węglowodanów?
Zmiany w diecie psów na przestrzeni czasu
Tocząca się od pewnego czasu dyskusja na temat „niezbędnej” ilości świeżego (surowego) mięsa w diecie psów ma wiele płaszczyzn. Jedną z nich jest ocena różnic i podobieństw pomiędzy psem domowym a jego przodkiem, wilkiem, obejmująca także, a może przede wszystkim, dietę.
Opublikowanie w 2013 roku w prestiżowym czasopiśmie „Nature” artykułu na temat ewolucyjnego podłoża zmian w genotypie psów, wskazujących na przystosowanie do efektywnego trawienia skrobi, zapoczątkowało ożywioną wymianę poglądów na temat związku między historycznym okresem udomowienia psów i związanym z nim procesem modyfikowania zapisu genetycznego, pozwalającego psom w znacznym stopniu trawić obecne w diecie wielocukry (polisacharydy skrobiowe).
W publikacji opisano znaczne różnice pomiędzy genomem wilka i psa, ze szczególnym naciskiem na widoczne efekty selekcji w kierunku obecności na chromosomach obszarów kodujących enzymy odpowiedzialne za poszczególne etapy metabolizmu skrobi w przewodzie pokarmowym. Gen AMY2B kodujący alfa-2B-amylazę, rozkładającą skrobię do maltozy i pozostałych oligosacharydów; MGAM odpowiadający za syntezę maltazy-glukoamylazy, która katalizuje hydrolizę maltozy do glukozy, i wreszcie sekwencja zawierająca kod kotransportera glukozowo-sodowego (SGLT1), biorącego udział we wchłanianiu glukozy do krwi przez komórki nabłonka jelitowego.
W kodzie genetycznym psów ujawniono wielokrotne kopie trzech wyżej wymienionych genów, podczas gdy u wilków opisano pojedyncze układy haploidalne. Co więcej, eksperymentalnie potwierdzono, że licznie występujące powtórzenia genetycznego zapisu danego białka enzymatycznego są ściśle związane z jego aktywnością.
W kolejnych etapach badań zaobserwowano dużą zmienność aktywności amylazy trzustkowej w globalnej populacji psów (zarówno rasową, jak i indywidualną).
Najnowsze opublikowane dane wskazują, że ekspansja terytorialna plemion osadników, doskonalących umiejętność uprawy ziemi odbywała się równolegle do zmian adaptacyjnych zachodzących w genomie psów, które towarzyszyły ludziom. Porównanie niezależnych populacji psów, często ściśle zlokalizowanych geograficznie, pod kątem częstości występowania genów kodujących enzymy regulujące metabolizm skrobi pozwoliło zaobserwować wyraźne różnice.
Ciekawym przykładem mogą być japońskie psy jomon rasy shiba, ściśle selekcjonowane w kierunku wiernego zachowania cech pokroju przodków, co drastycznie ograniczyło występowanie u nich powtórzeń genu AMY2B w porównaniu do pozostałych linii shiba.
Aktualnie publikowane wyniki podsumowujące postępy realizowanych projektów badawczych wskazują, że genetyczna adaptacja psów do diety bogatej w skrobię roślinną dokonała się w neolicie i wynikała w o wiele większym stopniu z tempa i skali rozwoju rolnictwa, niż wyłącznie z faktu udomowienia psów przez człowieka.
dr hab. Robert Głogowski
mgr Karolina Hołda
Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt
Wydział Nauk o Zwierzętach
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Przyczyny problemów z racicami Przyczyny chorób racic są zróżnicowane, a większość stanów chorobowych posiada wieloczynnikową etiologię. Ogólnie wyróżnia się czynniki predysponujące i wywołujące. Dalej można wyróżnić kilka grup czynników: genetyczne, środowiskowe, żywieniowe oraz czynniki bakteryjne (8). Czynniki osobnicze Czynniki osobnicze są to wrodzone indywidualne cechy czy właściwości danego osobnika wpływające na zdrowotność racic, na przykład: […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]