Ujemny bilans energetyczny jako pośrednia przyczyna zaburzeń płodności krów mlecznych - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Ujemny bilans energetyczny jako pośrednia przyczyna zaburzeń płodności krów mlecznych

Ujemny bilans energetyczny występuje w okresie poporodowym wraz z rozpoczęciem wysokiej produkcji mleka. Laktacja jest procesem wymagającym znacznego nakładu energii. Niedobory energetyczne spowodowane są niedostatecznym pobraniem paszy wynikającym z poporodowego braku apetytu. Brak energii dostarczonej z pożywieniem skutkuje mobilizacją rezerw energetycznych pod postacią zgromadzonej w czasie okresu zasuszenia tkanki tłuszczowej. Do prawidłowego przetwarzania rezerw niezbędna jest energia pozyskana z paszy, której pobór jest zaniżony w okresie poporodowym Niedobór energetyczny wpływa negatywnie na zaburzenie czynności odpornościowych, jak i rozrodczych organizmu.

Gospodarka energetyczna krowy

Bydło pozyskuje z paszą wiele węglowodanów strukturalnych, które zostają rozłożone przez mikroflorę żwaczową do lotnych kwasów tłuszczowych, w tym do kwasu propionowego, który jest wykorzystywany w wątrobie do syntezy glukozy. W okresie późnej ciąży oraz wczesnej laktacji dochodzi w organizmie krowy do silnych przemian hormonalnych spowodowanych porodem oraz rozpoczynającą się laktacją. Skutkuje to przejściowym obniżeniem apetytu. Następuje mobilizacja tkanki tłuszczowej zgromadzonej w czasie okresu zasuszenia. Energia uzyskana z mobilizacji rezerw tłuszczowych pozwala przetrwać okres początku laktacji, zanim krowa powróci do spożywania wystarczającej ilości energii z paszą (21).

Współczesne krowy mleczne od pierwszych dni laktacji cechują się wysoką wydajnością mleczną, a co za tym idzie – ich zapotrzebowanie na energię pobraną z paszy jest wysokie. Poporodowy brak apetytu i równoczesne wysokie zapotrzebowanie na energię powodują powstanie ujemnego bilansu energetycznego.

Warto też wspomnieć o behawioralnych przyczynach nieprzyjmowania pokarmu przez krowy po porodzie. Dotyczy to zwłaszcza pierwiastek, które zostają dołączone do grupy krów i jako zwierzęta o najniższym miejscu w hierarchii stada są odpędzane od stołu paszowego. Ma to miejsce szczególnie wtedy...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną prenumeratą.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2625 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.