STOP mastitom! Obalamy mity w tematach związanych z jakością mleka!

Zanim przejdziemy do dalszej części artykułu, kilka słów, dlaczego tym razem zdecydowaliśmy się na taką formę. Pomimo faktu, że mamy stały dostęp do wiedzy i w miarę własnych możliwości jesteśmy w stanie zweryfikować każdą przekazaną nam informację, coraz częściej dochodzi do sytuacji, że „Kłamstwo obiegnie cały świat zanim prawda zdąży włożyć buty” (Terry Prachett).
Niestety nie dzieje się inaczej w przypadku naszej profesji. Dlatego w kliku słowach chcemy obalić kilka mitów, posługując się wyłącznie ogólnodostępną wiedzą z zakresu jakości mleka.
Str. uberis to WYŁĄCZNIE bakteria środowiskowa
MIT
Wprowadzenie w latach 60. 5-punktowego planu kontroli mastitis umożliwiło na przestrzeni wielu lat zmianę „profilu” zakażeń. Przez ostatnie 50 lat dominował profil zakaźny, a ostatnio notuje się coraz większy odsetek mastitis spowodowanych bakteriami środowiskowymi. Jedną z tych bakterii jest właśnie Str. uberis, która stanowi nawet do 30% wszystkich przypadków klinicznych (Kroemker, 2018). Jak przystało na bakterię środowiskową, paciorkowiec wymieniowy pojawia się w środowisku wraz z odchodami zwierząt, które zanieczyszczając legowiska, doprowadzają do zakażenia wymienia, strzyków oraz końcówek strzyków.
Oczywiste więc jest, że dzięki odpowiedniemu zarządzaniu legowiskami oraz/czy materiałem służącym do ścielenia jesteśmy w stanie zniwelować negatywny wpływ bakterii na wymię. Nie możemy oczywiście zapomnieć [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!