Stop mastitom! Co możemy (jeszcze) zrobić dla jakości mleka w Polsce?
Chyba większość z czytelników zgodzi się z autorem, że świat przyśpiesza z dnia na dzień. I nie chodzi tu tylko o nasz tryb życia, ale również o wydarzenia czy chociażby to, w jaki sposób i jak szybko pojawiają się oraz rozprzestrzeniają nowe zagrożenia dla naszego (i zwierząt) zdrowia. Dajmy na to aktualna sytuacja z pojawieniem się koronawirusa, który przeskoczył barierę międzygatunkową, a liczba osób zakażonych zwiększa się z dnia na dzień i może jawić się jako nowe zagrożenie dla świata w XXI w. (liczba osób zakażonych przekroczyła liczbę dotkniętych wirusem SARS kilka lat temu). Ale czy możemy zaobserwować podobną dynamikę zmian w obszarze jakości mleka w naszym kraju? Czy wystarczająco wiele zostało już zrobione?
Z roku na rok wzrasta liczba osób świadomie wybierających zdrową żywność i trzeba od razu zaznaczyć na początku, że nie ma w tym nic złego. Czyż nie „jesteśmy tym, co jemy”? Zapewne część z nas wprowadziła jakiekolwiek zmiany do swojej codziennie diety – czy to z powodów zdrowotnych, ekonomicznych, a może nawet ze względu na modę opierającą się na przekonaniu o wyższości jednej diety nad drugą. Ale nie tylko o to w tym wszystkim chodzi. Polacy się bogacą, ale nadal na żywność wydajemy większy procent naszych pieniędzy, w porównaniu z wieloma krajami na zachodzie Europy.
Jeśli jednak odsetek ten jest z roku na rok mniejszy (m.in. dzięki szybko rosnącym wynagrodzeniom), to zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na jakość spożywanych pokarmów. W Polsce od 2006 r. obserwuje się rosnące spożycie mleka i jego przetworów, a Polacy rocznie zjadają ponad 11,5 kg sera (dla porównania w Chinach to tylko 0,1 kg). Dzieje się tak, ponieważ produkty, jak i standardy ich wytwarzania, znacznie się poprawiły w ciągu ostatnich 20 lat. Polski przemysł mleczarski dzięki licznym inwestycjom jest uważany za jeden z najnowocześniejszych w Europie, a Polska jest szóstym producentem sera na świecie i piątym w Unii Europejskiej. Nasze sery chwalone są nie tylko za...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2601 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wczesne wykrywanie mastitis w automatycznych systemach doju
Streszczenie AMS (Automatic Milking Systems – Automatyczne Systemy Doju), nowa technologia, która znajduje coraz szerszą rzeszę zwolenników, jest wciąż w trakcie intensywnego rozwoju. Zamontowane systemy detekcji mastitis wymagają jeszcze dopracowania, mimo to są źródłem cennych danych. Dzięki nim możemy wcześniej wykryć rozwijający się stan zapalny – i to na poziomie ćwiartki. W klasycznych systemach doju […]
Szerzenie się, profilaktyka i terapia ważnych ekonomicznie chorób układu oddechowego świń (pleuropneumonia, mykoplazmowe zapalenie płuc)
Streszczenie Pleuropneumonia i mykoplazmowe zapalenie płuc są chorobami układu oddechowego świń, które wywołują szczególnie duże straty ekonomiczne. Rozpoznawanie wymienionych chorób jest stosunkowo proste. Profilaktyka oparta jest na stosowaniu szczepionek. W Polsce dostępnych jest wiele szczepionek przeciwko MPS oraz kilka biopreparatów przeciwko App. Ich efektywność jest zróżnicowana i zależna od właściwości szczepów wywołujących choroby oraz składu […]
Wprowadzenie do stomatologii koni
Streszczenie Stomatologia koni jest dziedziną medycyny weterynaryjnej, w której nadal jest więcej pytań niż odpowiedzi. Jednak ze względu na dynamiczny jej rozwój, a także rosnącą świadomość właścicieli koni oraz profesjonalistów zajmujących się ich obsługą i treningiem zapotrzebowanie na usługi z tego obszaru stale rośnie. Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom klientów, lekarze weterynarii specjalizujący się w stomatologii koni […]
Kompleksowe programy kontroli jakości mleka a wzrost opłacalności produkcji na fermach bydła mlecznego
Streszczenie Kliniczne mastitis pozostaje główną przyczyną strat finansowych w przemyśle mleczarskim i dużym wyzwaniem dla producentów przetworów mlecznych. Tego typu zapalenia gruczołu mlekowego są wywoływane przez bakterie środowiskowe. Słowa kluczowe mastitis, straty ekonomiczne, bakterie środowiskowe Keywords mastitis, economic losses, environmental bacteria Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nauka ma pobudzać do ciekawości i poszukiwania
dr Bartłomiej M. Jaśkowski – absolwent Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, gdzie pracuje na stanowisku adiunkta w Katedrze Rozrodu z Kliniką Zwierząt Gospodarskich. W działalności naukowej skupia się na rozrodzie bydła, a jego zainteresowania są związane z nieznanymi elementami regulacji jajnika. Należy do rodziny o weterynaryjnych i naukowych tradycjach. W wolnych chwilach lubi sięgnąć po dobry […]
XVIII Konferencja Bujatryczna w Puławach
Zakład Chorób Bydła i Owiec Państwowego Instytutu Weterynaryjnego — Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach wraz z Polskim Stowarzyszeniem Bujatrycznym zapraszają wszystkich lekarzy weterynarii oraz hodowców bydła do udziału w XVIII Konferencji Bujatrycznej pt. „Immunoprofilaktyka swoista i nieswoista wybranych chorób bydła – nowe osiągnięcia i kierunki rozwoju„. Wydarzenie rozpocznie się o godz. 9:00 w Sali Konferencyjnej […]