Stop mastitom! Co możemy (jeszcze) zrobić dla jakości mleka w Polsce?
Chyba większość z czytelników zgodzi się z autorem, że świat przyśpiesza z dnia na dzień. I nie chodzi tu tylko o nasz tryb życia, ale również o wydarzenia czy chociażby to, w jaki sposób i jak szybko pojawiają się oraz rozprzestrzeniają nowe zagrożenia dla naszego (i zwierząt) zdrowia. Dajmy na to aktualna sytuacja z pojawieniem się koronawirusa, który przeskoczył barierę międzygatunkową, a liczba osób zakażonych zwiększa się z dnia na dzień i może jawić się jako nowe zagrożenie dla świata w XXI w. (liczba osób zakażonych przekroczyła liczbę dotkniętych wirusem SARS kilka lat temu). Ale czy możemy zaobserwować podobną dynamikę zmian w obszarze jakości mleka w naszym kraju? Czy wystarczająco wiele zostało już zrobione?
Z roku na rok wzrasta liczba osób świadomie wybierających zdrową żywność i trzeba od razu zaznaczyć na początku, że nie ma w tym nic złego. Czyż nie „jesteśmy tym, co jemy”? Zapewne część z nas wprowadziła jakiekolwiek zmiany do swojej codziennie diety – czy to z powodów zdrowotnych, ekonomicznych, a może nawet ze względu na modę opierającą się na przekonaniu o wyższości jednej diety nad drugą. Ale nie tylko o to w tym wszystkim chodzi. Polacy się bogacą, ale nadal na żywność wydajemy większy procent naszych pieniędzy, w porównaniu z wieloma krajami na zachodzie Europy.
Jeśli jednak odsetek ten jest z roku na rok mniejszy (m.in. dzięki szybko rosnącym wynagrodzeniom), to zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na jakość spożywanych pokarmów. W Polsce od 2006 r. obserwuje się rosnące spożycie mleka i jego przetworów, a Polacy rocznie zjadają ponad 11,5 kg sera (dla porównania w Chinach to tylko 0,1 kg). Dzieje się tak, ponieważ produkty, jak i standardy ich wytwarzania, znacznie się poprawiły w ciągu ostatnich 20 lat. Polski przemysł mleczarski dzięki licznym inwestycjom jest uważany za jeden z najnowocześniejszych w Europie, a Polska jest szóstym producentem sera na świecie i piątym w Unii Europejskiej. Nasze sery chwalone są nie tylko za...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięKomentarze
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2083 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie

Dzień Weterynarii w Urzędzie Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych
Praktyczne wskazówki dotyczące stosowania rozporządzenia (UE) 2019/6 w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych Data: 06/02/2023 Lokalizacja: spotkanie wirtualne (MS Teams); 9.00- 16.00 Opis wydarzenia Rok 2023 będzie rokiem kontynuacji wdrażania przepisów i stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2019/6 z dnia 11 grudnia 2018 r. w sprawie weterynaryjnych produktów leczniczych i uchylającego dyrektywę 2001/82/WE […]

Pierwiastki śladowe w okresie pastwiskowym bydła
Streszczenie Niedobór mikroelementów to duży problem w hodowli bydła, szczególnie w okresie pastwiskowym. W Polsce, ze względu na ubogość gleby w pierwiastki śladowe, pasza ma niską zawartość tych składników. Długotrwałe obniżenie zawartości mikroelementów w organizmie bydła i późne diagnozowanie takiego stanu często przyczyniają się do spadku opłacalności hodowli. Obecnie większość niedoborów u bydła występuje w […]

Możliwości stymulowania odporności nieswoistej u świń
Streszczenie Odporność nieswoista stanowi pierwszą linię obrony przeciw infekcjom, dlatego od sprawności jej mechanizmów w dużej mierze zależy przebieg zakażenia. W artykule omówiono najważniejsze mechanizmy związane z odpornością nieswoistą oraz zaprezentowano substancje o udokumentowanym, korzystnym wpływie na odporność nieswoistą u świń. Słowa kluczowe świnie, odporność nieswoista, immunostymulacja Abstract Non-specific immunity represents the first line of […]

Pokrzywka koni
Streszczenie Dla praktyków zajmujących się końmi pokrzywka stanowi dosyć łatwo rozpoznawalny objaw miejscowych lub uogólnionych małych obrzęków skóry. Spektrum czynników wyzwalających stanowi u koni wyjątkowo liczną grupę, a zidentyfikowanie konkretnego czynnika może nastręczyć problemów diagnostycznych, jednocześnie będąc nierzadko zagrożeniem daleko bardziej niebezpiecznym, niż wygląda. Słowa kluczowe pokrzywka, dermatologia koni, alergia koni Abstract Equine urticaria, i.e. […]

Biegunka poodsadzeniowa spowodowana enterotoksyczną E. coli (ETEC)
Streszczenie Escherichia coli jest czynnikiem etiologicznym chorób przewodu pokarmowego i posocznicy u świń. Kolibacilloza, wywołana przez enterotoksyczną E. coli (ETEC), jest jedną z najważniejszych chorób w hodowli trzody chlewnej oraz przyczyną różnych objawów klinicznych. Najczęstszym objawem kolibacillozy u świń jest biegunka, którą można podzielić na dwa rodzaje: biegunkę noworodków, która występuje u prosiąt ssących, oraz […]

Każda metoda zbierania danych jest cenna ‒ lek. wet. Monika Ruskowska
Lek. wet. Monika Ruskowska jest absolwentką Wydziału Medycyny Weterynaryjnej Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Stale podnosi swoje kwalifikacje, aby móc zaoferować klientom rozwiązania, które nadążają za zmieniającymi się realiami, a nierzadko wykraczają o krok dalej. W swojej codziennej pracy styka się z różnymi chorobami przeżuwaczy, w tym z BVD, którego dotkliwe objawy w obrębie układu rozrodczego […]

Zoom na zdrowe wymię i wysoką jakość mleka IX Konferencja Stopmastitis w Bronisławowie
IX Konferencja Stopmastitis w Bronisławowie. 23-24 września 2022 r. w Bronisławowie odbyła się IX edycja cenionej przez wszystkich lekarzy weterynarii oraz hodowców Konferencji Stopmastitis.pl. Jak w poprzednich latach można było wchłonąć sporą dawkę wiedzy praktycznej, prosto z terenu, oraz zapoznać się z najnowszymi doniesieniami i wynikami badań, których rezultaty przedstawili specjaliści z zakresu zdrowia bydła. […]