Stop mastitom! Co możemy (jeszcze) zrobić dla jakości mleka w Polsce? - Vetkompleksowo - serwis Weterynarii w Praktyce

Stop mastitom! Co możemy (jeszcze) zrobić dla jakości mleka w Polsce?

Chyba większość z czytelników zgodzi się z autorem, że świat przyśpiesza z dnia na dzień. I nie chodzi tu tylko o nasz tryb życia, ale również o wydarzenia czy chociażby to, w jaki sposób i jak szybko pojawiają się oraz rozprzestrzeniają nowe zagrożenia dla naszego (i zwierząt) zdrowia. Dajmy na to aktualna sytuacja z pojawieniem się koronawirusa, który przeskoczył barierę międzygatunkową, a liczba osób zakażonych zwiększa się z dnia na dzień i może jawić się jako nowe zagrożenie dla świata w XXI w. (liczba osób zakażonych przekroczyła liczbę dotkniętych wirusem SARS kilka lat temu). Ale czy możemy zaobserwować podobną dynamikę zmian w obszarze jakości mleka w naszym kraju? Czy wystarczająco wiele zostało już zrobione?

Z roku na rok wzrasta liczba osób świadomie wybierających zdrową żywność i trzeba od razu zaznaczyć na początku, że nie ma w tym nic złego. Czyż nie „jesteśmy tym, co jemy”? Zapewne część z nas wprowadziła jakiekolwiek zmiany do swojej codziennie diety – czy to z powodów zdrowotnych, ekonomicznych, a może nawet ze względu na modę opierającą się na przekonaniu o wyższości jednej diety nad drugą. Ale nie tylko o to w tym wszystkim chodzi. Polacy się bogacą, ale nadal na żywność wydajemy większy procent naszych pieniędzy, w porównaniu z wieloma krajami na zachodzie Europy.

Jeśli jednak odsetek ten jest z roku na rok mniejszy (m.in. dzięki szybko rosnącym wynagrodzeniom), to zaczynamy zwracać coraz większą uwagę na jakość spożywanych pokarmów. W Polsce od 2006 r. obserwuje się rosnące spożycie mleka i jego przetworów, a Polacy rocznie zjadają ponad 11,5 kg sera (dla porównania w Chinach to tylko 0,1 kg). Dzieje się tak, ponieważ produkty, jak i standardy ich wytwarzania, znacznie się poprawiły w ciągu ostatnich 20 lat. Polski przemysł mleczarski dzięki licznym inwestycjom jest uważany za jeden z najnowocześniejszych w Europie, a Polska jest szóstym producentem sera na świecie i piątym w Unii Europejskiej. Nasze sery chwalone są nie tylko za...

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Komentarze

Znajdź swoją kategorię

2083 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Nasze strony wykorzystują pliki cookies. Korzystanie z naszych stron internetowych bez zmiany ustawień przeglądarki dotyczących plików cookies oznacza, że zgadzacie się Państwo na umieszczenie ich w Państwa urządzeniu końcowym. Więcej szczegółów w Polityce prywatności.