Kryptosporydioza cieląt – problem hodowców i lekarzy weterynarii
Etiologia i czynniki ryzyka
Cryptosporidium spp. są jednokomórkowymi pierwotniakami pasożytującymi m.in. w przewodzie pokarmowym i układzie oddechowym wielu gatunków ssaków, w tym u bydła i człowieka. Najczęściej izolowanymi przedstawicielami Cryptosporidium spp. u bydła są: C. parvum, C. bovis, C. ryanae – będące pasożytami jelita czczego oraz C. andersoni – pasożyt błony śluzowej trawieńca (1). Rodzaj pasożyta wywołującego inwazje u bydła jest związany z wiekiem gospodarza. U cieląt w pierwszych tygodniach życia najczęściej jest izolowany C. parvum, u cieląt starszych C. bovis i C. ryanae, a od zwierząt powyżej roku najczęściej jest izolowany C. andersoni (2, 3).
Badania nad występowaniem C. parvum u różnych gatunków zwierząt prowadzone przez ponad 6 lat na terenie Wielkiej Brytanii wskazały, że pasożyt ten był izolowany z kału bydła ras mlecznych i ras mięsnych, cieląt pochodzących z własnego chowu oraz cieląt zakupionych, oraz owiec. Ponadto zarazek izolowano od gryzoni znajdujących się w środowisku ferm, gdzie prowadzono badania oraz na pastwiskach, na których występował on endemicznie. Stąd też głównym źródłem zakażenia jest środowisko, w którym przebywają zwierzęta. Doświadczalne badania ponadto wskazują, że dawka zakaźna jest bardzo mała, ponieważ po dostaniu się do światła jelita dochodzi do masywnego namnażania się w nim pasożyta, co potwierdzono, zarażając doświadczalnie gnotobiotyczne jagnięta, gdzie dawka zakaźna wynosiła jedną oocystę. U zwierząt tych wywołano objawy choroby – biegunkę.
Ważnym z punktu czynników ryzyka, poza środowiskiem, jest duża oporność Cryptosporidium spp. na środki dezynfekcyjne oraz przeżywalność do 18 miesięcy w chłodnym i wilgotnym środowisku oraz do 6 miesięcy w ziemi i gnojowicy. Wrażliwość na działanie środków dezynfekcyjnych wzrasta, ale dopiero w temperaturze około 60°C. Jednakże oocysty inwazyjne mogą być niszczone skutecznie przez formalinę, suszenie w temperaturze poniżej 1oC lub powyżej wspomnianych 60°C. Znacząca redukcja oocyst wydalanych przez zarażone cielę następuje po 1-4 dniach suszenia. Nie bez znaczenia jest pora roku i najczęściej zachorowania obserwuje się w miesiącach zimowych, kiedy zwierzęta przebywają na ograniczonych powierzchniach, najczęściej w budynkach zanieczyszczonych oocystami kryptosporydiów.
Nie zawsze tak jest ponieważ zarażenia w odniesieniu do bydła mlecznego, na fermach, notowane są przez cały rok, z nasileniem w okresach chłodniejszych i po intensywnych opadach. Kolejnym czynnikiem ryzyka jest wiek. W USA kryptosporydiozę stwierdzano w 70% ferm bydła mlecznego, u cieląt w wieku od 1. do 3. tygodnia życia, gdzie w badaniach indywidualnych pasożyta stwierdzano w kale blisko 25% badanych cieląt na fermie, przy czym w wielu przypadkach zarażenie dotyczyło 100% badanych zwierząt. Tu należy wspomnieć, że zależność pomiędzy chorobą a odpornością bierną nie jest w pełni wyjaśniona. Jednak większe wydalanie oocyst z kałem obserwowano u cieląt, u których upośledzone było wchłanianie IgG z siary i niższe było stężenie Ig w surowicy krwi.
Zatem Cryptosporidium spp. jest groźnym i trudnym do zwalczenia pasożytem w środowisku, gdzie przebywają młode zwierzęta.
Patogeneza
Inwazyjną oocystą, zawierającą 4 sporozoity, zwierzęta zarażają się na drodze fekalno-oralnej lub wziewnej. Po wniknięciu do organizmu żywiciela z oocyt są uwalniane sporozoity, które wnikają do komórek nabłonka odpowiednich odcinków przewodu pokarmowego. Charakterystycznym elementem inwazji jest umiejscowienie pasożyta wewnątrzkomórkowo, ale pozacytoplazmatycznie, co oznacza że sporozoity są otoczone ochronną wakuolą, wytworzoną z błony komórkowej enerocytów. W wakuolach zachodzi rozmnażanie bezpłciowe i wytworzenie merontów I rzędu oraz merontów II rzędu, a następnie gametogonii, sporogonii i oocyst.
Zarażona, wypełniona pasożytami komórka nabłonkowa pęka, uwalniając do światła jelit merozoity lub oocysty (cienko- i grubościenne). Uwolnione formy pasożyta atakują kolejne komórki nabłonkowe, co jest nazywane autoinwazją. Bezpośredni cykl życiowy kryptosporidiów może przebiegać w całości w obrębie jednego żywiciela. Toczące się samozakażenie prowadzi do zaostrzenia objawów oraz sprzyja przewlekłemu przebiegowi choroby. W czasie trwania inwazji część pasożytów grubościenne oocysty są wydalane z kałem i stają się formą inwazyjną stanowiąca zagrożenia dla pozostałych zwierząt w stadzie. Pasożyt w sprzyjających warunkach (wilgotne środowisko, ściółka) zachowuje właściwości inwazyjne przez wiele miesięcy (4).
Podczas namnażania się pierwotniaka w enterocytach dochodzi do ich uszkodzenia i złuszczenia, co prowadzi do skrócenia i/lub zniszczenia mikrokosmków jelitowych. Uszkodzenie błony śluzowej prowadzi do upośledzenia wchłaniania i powstania wodnistej, uporczywej biegunki. Biegunka prowadzi w krótkim czasie do odwodnienia. Silne odwodnienie jest szczególnie niebezpieczne dla zwierząt w młodym wieku. W przebiegu kryptosporydiozy notuje się upadki śmiertelne cieląt szczególnie w pierwszych tygodniach życia (5). U cieląt stwierdza się najwyższą wrażliwość na zarażenie między 7. a 21. dniem życia. Często w pierwszych dniach życia u tych zwierząt zwierząt nie obserwuje się typowych objawów klinicznych choroby.
Fakt ten może być tłumaczony ochroną siarową oraz ochronnym wpływem diety mlecznej na przewód pokarmowy, co utrudnia kolonizację błony śluzowej przewodu pokarmowego pierwotniakami z rodzaju Cryptosporidium spp. (6). W literaturze fachowej są dostępne dane wskazujące na konieczność zaistnienia czynników sprzyjających do rozwoju pełnoobjawowej kryptosporidiozy, wśród nich należy wymienić: brak lub niewystarczający poziom odporności biernej (nieodpowiednia jakość lub ilość podawanej siary), stan immunologiczny stada, współistniejące zakażenia przewodu pokarmowego (rotawirusy, koronawirusy, Escherichia coli, Salmonella spp.) oraz nieodpowiednie zarządzanie zdrowotnością stada.
Objawy kliniczne
Głównymi źródłami zakażenia dla zwierząt w gospodarstwie są zanieczyszczona oocystami pasza, ściółka lub woda. Średni czas trwania inwazji to około 2 tygodnie, ale już po 48 h od zakażenie chore zwierze wydala inwazyjne formy pasożyta z kałem. Największą ilość oocyst w kale chorych zwierząt stwierdza się w 14. dniu trwania choroby. Chore zwierzęta stopniowo rozwijają odporność, co uniemożliwia późniejszą ponowną inwazję.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]