Bakterie, grzyby, algi – czyli różne oblicza mastitis u krów mlecznych
W badaniach Krukowskiego i in. (10) brak wzrostu zaobserwowano dla 23,1% próbek. Najczęściej izolowanymi patogenami były: S. uberis (14,8%), gronkowce CNS (18,54%), S. dysgalactiae (7,1%), S. aureus (6,07%), S. agalactiae (2,6%) i Enterococcus spp. (2,8%), E. coli (2,7%), drożdżaki (1,01%), Prototheca spp. (1,24%), Klebsiella spp. (0,5%).
Aktualna kondycja krów i stan ich układu odpornościowego mają kluczowe znaczenie w obronie organizmu przed patogenami. Przeniknięcie bakterii czy grzybów do wymienia nie jest równoznaczne z wystąpieniem zapalenia. Szybka reakcja ze strony układu immunologicznego (makrofagów, a później limfocytów) może przyczynić się do uniknięcia dalszego rozwoju choroby, czyli efektem może być również samowyleczenie. Znacznie bardziej narażone na mastitis są krowy wieloródki, u których mięśnie zamykające kanał strzykowy działają słabiej niż np. u pierwiastek. Również wymagania co do zdrowotności wymienia u pierwiastek powinny być bardziej restrykcyjne. W praktyce poziom LKS u jałówki po wycieleniu powinien przyjmować wartość < 100 tys./ml.
Dodatkowo do wystąpienia mastitis mogą przyczynić się liczne czynniki stresowe (np.: upały, urazy, choroby metaboliczne, mykotoksyny, niewłaściwe traktowanie przez obsługę). Zasuszanie czy poród to także krytyczne momenty w cyklu produkcyjnym, w których krowy są szczególnie podatne na infekcje wymienia. Nerwowość krów podczas doju może być wywołana wieloma czynnikami: bolesnością strzyków (przesuszona skóra, widoczne pierścienie po doju), infekcją wirusową (brodawczyca, herpeswirus), ranami na tle infekcji Treponema spp., dojeniem za pomocą niedopasowanych gum strzykowych, niewłaściwym podciśnieniem. Częstsze zrzucanie aparatów udojowych, hiperkeratoza kanału strzykowego, zasysanie powietrza przez aparaty udojowe to sygnały wskazujące na problemy w czasie samego doju. Natomiast krowy z dodatkowymi strzykami, nisko zawieszonym wymieniem, silną hiperkeratozą ujścia kanału strzykowego (ryc. 5.) są ba...