Antybiotykooporność mastitogennych bakterii izolowanych z mleka

Wyszukaj w serwisie

Antybiotykooporność mastitogennych bakterii izolowanych z mleka

Antybiotykooporność w Polsce

Smulski i wsp. (19) odnotowali, że najczęściej izolowanymi drobnoustrojami były gronkowce koagulazoujemne (CNS) oraz gronkowce koagulazododatnie (Staph. aureus) (tab. 3).

Tab. 3. Drobnoustroje wyizolowane z mleka ćwiartkowego na terenie kraju w zależności od wielkości gospodarstwa

Występowały one głównie w gospodarstwach, w których wielkość fermy nie przekraczała 350 krów. W wymienionych gospodarstwach nie stwierdzono problemów z zarządzaniem oraz jakością higieniczną mleka. W małych gospodarstwach dominowały infekcje wywołane przez paciorkowce środowiskowe. Niezależnie od wielkości stada izolowano także: Streptococcus agalactiae, Str. dysgalactiae, pałeczki Gram-ujemne i Gram-dodatnie, Prototheca spp., grzyby drożdzopodobne, Cor. bovis i T. pyogenes.

Antybiotykooporność wśród paciorkowców i enterokoków była mocno zróżnicowana (tab. 4) (7).

Tab. 4. Antybiotykooporność paciorkowców i enterokoków w Polsce
Wyjaśnienie: Aml – amoksycylina, P – penicylina, Amp – ampicilina, Ob – kloksacylina, Cl – cefaleksyna, Cfp – cefoperazone, Cpr – cefapiryna, Ceq – cefquinom, E – erytromycyna, Te – tetracyklina, N – neomycyna, My – linkomycyna, B – bacytracyna

Enterokoki to patogeny wymienia cechujące się największą opornością na antybiotyki. Najwyższą oporność zaobserwowano na: penicylinę, kloksacylinę, neomycynę i linkomycynę. Paciorkowiec wymieniowy (Str. uberis) cechował się znacznie mniejszą opornością na  wymienione antybiotyki, jednak zaobserwowano stosunkowo wysoką oporność na tetracyklinę, neomycynę, linkomycynę oraz klokascylinę. Wśród gronkowców oporność przedstawiono na schemacie 1 (10).

Najwyższą oporność wśród gronkowców zaobserwowano na cefaleksynę, neomycynę, streptomycynę i enrofloksacynę. Szweda i wsp. (21) przeanalizowali wyniki uzyskane ze wschodniej części Polski. Największą oporność zaobserwowano wobec β-laktamów, a w szczególności wobec penicyliny (23,6%), ampicyliny (22,8%), amoksycyliny (17,9%) ora...

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy