Znaczenie diety w diagnostyce alergii pokarmowych u kotów
art. sponsorowany

Znaczenie diety opartej na hydrolizowanych rybach oraz skrobi ryżowej w diagnostyce alergii pokarmowych u kotów

alergii
Definicja niepożądanych reakcji na pokarm (AFR) jest powszechnie używana do określania reakcji o podłożu immunologicznym (alergii pokarmowych) oraz innych, nieimmunologicznych patologii (nietolerancje pokarmowe) związanych z żywnością. Niepożądane reakcje na pokarm występują u kotów stosunkowo często. Szacuje się je na 3-6% wszystkich schorzeń dermatologicznych oraz 21% chorób przebiegających ze świądem (7, 8). Objawy kliniczne AFR dotyczą głównie układu powłok ciała; jedynie u 10-15% zwierząt występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wymioty czy biegunka. Najbardziej powszechnie występującymi problemami dermatologicznymi są te powodowane wylizywaniem się: wyłysienia, otarcia w okolicy szyi i głowy, prosówkowe zapalenia skóry, płytka i ziarniniak eozynofilowy (2).

Rozróżnienie pomiędzy AFR oraz atopowym zapaleniem skóry u kotów oraz diagnoza AFR są możliwe jedynie dzięki zastosowaniu diety eliminacyjnej (ED) przez minimum 8 tygodni (6). Zanik lub złagodzenie objawów skórnych oraz/lub objawów żołądkowo-jelitowych podczas stosowania tego rodzaju diety oraz ich nawrót po ponownym podaniu poprzedniego pokarmu, jakim karmione było zwierzę, potwierdza diagnozę niepożądanych reakcji na pokarm. Komercyjne diety hipoalergiczne, zawierające rzadziej stosowane źródła białka o mniejszym potencjale alergizującym, są stosowane w diagnostyce AFR. Tego typu karmy są często zanieczyszczone innymi, niedeklarowanymi przez producenta źródłami protein, które mogą wywoływać reakcję krzyżową z białkami. na które jest uczulony pacjent (9).

Hydrolizowane diety są odpowiednim narzędziem diagnostycznym AFR. Hydroliza jest procesem enzymatycznej proteolizy, która redukuje białko do łańcuchów peptydowych o rozmiarze uniemożliwiającym rozpoznanie go przez IgE bądź aktywowane limfocyty T, tym samym redukując potencjał antygenowy pokarmu (11). Jeżeli hydroliza białek jest niepełna (masa molekularna wynosi ponad 10 kD), dieta może wywoływać AFR u pacjentów, którzy są uczuleni na źródła białka występujące w danej karmie (1).

Ultrahydrolizowane diety zostały wprowadzone na rynek kilka lat temu, a dzięki niezwykle dokładnej hydrolizie (poniżej 10 kD) skrajnie zredukowały możliwość wystąpienia reakcji alergicznych związanych z pokarmem. Celem poniższych badań jest ocena skuteczności zastosowania diety Farmina Vet Life Ultrahypo dla kotów – ultrahydrolizowanej diety opartej na białku rybim (< 6 kD) oraz skrobi ryżowej w diagnozowaniu AFR.

Materiały i metody

Zwierzęta

Do badania wybrano grupę 32 pacjentów z niesezonowym świądem oraz objawami klinicznymi wskazującymi na AFR (wyłysienia spowodowane: wylizywaniem się, zasinienia w okolicy głowy i szyi, prosówkowe zapalenie skóry lub objawy zespołu eozynofilowego kotów). Selekcja pacjentów była prowadzona przez trzy referencyjne ośrodki dermatologiczne. Pacjenci zakwalifikowani do badania musieli być wolni od zarażeń pasożytniczych, infekcji oraz nie byli leczeni środkami przeciwświądowymi przez ostatnie tygodnie.

Ocena objawów klinicznych

Podczas fazy kwalifikowania do badania (V1) oraz pod koniec stosowania diety eliminacyjnej (V2, po 8 tygodniach) wszystkie koty zostały zbadane dermatologicznie. Oceniono następujące parametry:

skrobi ryżowej
  • ocena zmian skórnych przez lekarza weterynarii za pomocą skali SCORFAD (ang. Scoring Feline Allergic Dermatitis) (12),
  • ocena świądu przez właściciela przy użyciu skali wizualno-analogowej VAS (5),
  • ocena jakości życia psa oraz właściciela za pomocą kwestionariusza pod nazwą Kwestionariusz Jakości Życia (QoL) (4).

Ocena:

  • otarć
  • prosówkowego zapalenia skóry
  • płytki eozynofilowej
  • wyłysień powodowanych przez zwierzę

Ocena natężenia od 0 do 4:

  • rozległość zmian
  • liczba zajętych obszarów

Zakres: 0-16

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy