Znaczenie diety opartej na hydrolizowanych rybach oraz skrobi ryżowej w diagnostyce alergii pokarmowych u kotów
Definicja niepożądanych reakcji na pokarm (AFR) jest powszechnie używana do określania reakcji o podłożu immunologicznym (alergii pokarmowych) oraz innych, nieimmunologicznych patologii (nietolerancje pokarmowe) związanych z żywnością. Niepożądane reakcje na pokarm występują u kotów stosunkowo często. Szacuje się je na 3-6% wszystkich schorzeń dermatologicznych oraz 21% chorób przebiegających ze świądem (7, 8). Objawy kliniczne AFR dotyczą głównie układu powłok ciała; jedynie u 10-15% zwierząt występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wymioty czy biegunka. Najbardziej powszechnie występującymi problemami dermatologicznymi są te powodowane wylizywaniem się: wyłysienia, otarcia w okolicy szyi i głowy, prosówkowe zapalenia skóry, płytka i ziarniniak eozynofilowy (2).
Rozróżnienie pomiędzy AFR oraz atopowym zapaleniem skóry u kotów oraz diagnoza AFR są możliwe jedynie dzięki zastosowaniu diety eliminacyjnej (ED) przez minimum 8 tygodni (6). Zanik lub złagodzenie objawów skórnych oraz/lub objawów żołądkowo-jelitowych podczas stosowania tego rodzaju diety oraz ich nawrót po ponownym podaniu poprzedniego pokarmu, jakim karmione było zwierzę, potwierdza diagnozę niepożądanych reakcji na pokarm. Komercyjne diety hipoalergiczne, zawierające rzadziej stosowane źródła białka o mniejszym potencjale alergizującym, są stosowane w diagnostyce AFR. Tego typu karmy są często zanieczyszczone innymi, niedeklarowanymi przez producenta źródłami protein, które mogą wywoływać reakcję krzyżową z białkami. na które jest uczulony pacjent (9).
Hydrolizowane diety są odpowiednim narzędziem diagnostycznym AFR. Hydroliza jest procesem enzymatycznej proteolizy, która redukuje białko do łańcuchów peptydowych o rozmiarze uniemożliwiającym rozpoznanie go przez IgE bądź aktywowane limfocyty T, tym samym redukując potencjał antygenowy pokarmu (11). Jeżeli hydroliza białek jest niepełna (masa molekularna wynosi ponad 10 kD), dieta może wywoływać AFR u pacjentów, którzy są uczuleni na źródła białka występujące w danej karmie (1).
Ultrahydrolizowane diety zostały wprowadzone na rynek kilka lat temu, a dzięki niezwykle dokładnej hydrolizie (poniżej 10 kD) skrajnie zredukowały możliwość wystąpienia reakcji alergicznych związanych z pokarmem. Celem poniższych badań jest ocena skuteczności zastosowania diety Farmina Vet Life Ultrahypo dla kotów – ultrahydrolizowanej diety opartej na białku rybim (< 6 kD) oraz skrobi ryżowej w diagnozowaniu AFR.
Materiały i metody
Zwierzęta
Do badania wybrano grupę 32 pacjentów z niesezonowym świądem oraz objawami klinicznymi wskazującymi na AFR (wyłysienia spowodowane: wylizywaniem się, zasinienia w okolicy głowy i szyi, prosówkowe zapalenie skóry lub objawy zespołu eozynofilowego kotów). Selekcja pacjentów była prowadzona przez trzy referencyjne ośrodki dermatologiczne. Pacjenci zakwalifikowani do badania musieli być wolni od zarażeń pasożytniczych, infekcji oraz nie byli leczeni środkami przeciwświądowymi przez ostatnie tygodnie.
Ocena objawów klinicznych
Podczas fazy kwalifikowania do badania (V1) oraz pod koniec stosowania diety eliminacyjnej (V2, po 8 tygodniach) wszystkie koty zostały zbadane dermatologicznie. Oceniono następujące parametry:
- ocena zmian skórnych przez lekarza weterynarii za pomocą skali SCORFAD (ang. Scoring Feline Allergic Dermatitis) (12),
- ocena świądu przez właściciela przy użyciu skali wizualno-analogowej VAS (5),
- ocena jakości życia psa oraz właściciela za pomocą kwestionariusza pod nazwą Kwestionariusz Jakości Życia (QoL) (4).
Ocena:
- otarć
- prosówkowego zapalenia skóry
- płytki eozynofilowej
- wyłysień powodowanych przez zwierzę
Ocena natężenia od 0 do 4:
- rozległość zmian
- liczba zajętych obszarów
Zakres: 0-16
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]