Znaczenie diety opartej na hydrolizowanych rybach oraz skrobi ryżowej w diagnostyce alergii pokarmowych u kotów
Definicja niepożądanych reakcji na pokarm (AFR) jest powszechnie używana do określania reakcji o podłożu immunologicznym (alergii pokarmowych) oraz innych, nieimmunologicznych patologii (nietolerancje pokarmowe) związanych z żywnością.
Niepożądane reakcje na pokarm występują u kotów stosunkowo często. Szacuje się, że wynoszą 3-6% wszystkich schorzeń dermatologicznych oraz dotyczą 21% chorób przebiegających ze świądem (Olivry et al. 2017). Klinicznie AFR najczęściej związane są z objawami dermatologicznymi – jedynie u 10-15% zwierząt występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wymioty czy biegunka. Najbardziej powszechnie spotykane są: wyłysienia spowodowane wylizywaniem, otarcia w okolicy szyi i głowy, prosówkowe zapalenia skóry, płytka i zarniniak eozynofilowy (Hobi et al. 2011).
Rozróżnienie pomiędzy AFR a atopowym zapaleniem skóry u kotów oraz diagnoza AFR są możliwe dzięki zastosowaniu diety eliminacyjnej (ED) przez minimum 8 tygodni (Olivry et al. 2015). Zanik lub złagodzenie objawów skórnych i/lub objawów żołądkowo-jelitowych podczas stosowania tego rodzaju diety oraz ich nawrót po ponownym podaniu poprzedniego pokarmu, jakim karmione było zwierze, potwierdza diagnozę AFR.
Komercyjne diety hipoalergiczne, zawierające rzadziej stosowane źródła białka o mniejszym potencjale alergizującym, są stosowane w diagnostyce AFR. Tego typu karmy mogą być zanieczyszczone innymi, niedeklarowanymi przez producenta źródłami białka, które mogą wywoływać reakcje krzyżową z białkami, na które uczulony jest pacjent (Olivry et al. 2018). Hydrolizowane diety są odpowiednim narzędziem diagnostycznym AFR. Hydroliza jest procesem enzymatycznej proteolizy, która redukuje białko do łańcuchów [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii