Znaczenie diety opartej na hydrolizowanych rybach oraz skrobi ryżowej w diagnostyce alergii pokarmowych u kotów
Definicja niepożądanych reakcji na pokarm (AFR) jest powszechnie używana do określania reakcji o podłożu immunologicznym (alergii pokarmowych) oraz innych, nieimmunologicznych patologii (nietolerancje pokarmowe) związanych z żywnością.
Niepożądane reakcje na pokarm występują u kotów stosunkowo często. Szacuje się, że wynoszą 3-6% wszystkich schorzeń dermatologicznych oraz dotyczą 21% chorób przebiegających ze świądem (Olivry et al. 2017). Klinicznie AFR najczęściej związane są z objawami dermatologicznymi – jedynie u 10-15% zwierząt występują objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak wymioty czy biegunka. Najbardziej powszechnie spotykane są: wyłysienia spowodowane wylizywaniem, otarcia w okolicy szyi i głowy, prosówkowe zapalenia skóry, płytka i zarniniak eozynofilowy (Hobi et al. 2011).
Rozróżnienie pomiędzy AFR a atopowym zapaleniem skóry u kotów oraz diagnoza AFR są możliwe dzięki zastosowaniu diety eliminacyjnej (ED) przez minimum 8 tygodni (Olivry et al. 2015). Zanik lub złagodzenie objawów skórnych i/lub objawów żołądkowo-jelitowych podczas stosowania tego rodzaju diety oraz ich nawrót po ponownym podaniu poprzedniego pokarmu, jakim karmione było zwierze, potwierdza diagnozę AFR.
Komercyjne diety hipoalergiczne, zawierające rzadziej stosowane źródła białka o mniejszym potencjale alergizującym, są stosowane w diagnostyce AFR. Tego typu karmy mogą być zanieczyszczone innymi, niedeklarowanymi przez producenta źródłami białka, które mogą wywoływać reakcje krzyżową z białkami, na które uczulony jest pacjent (Olivry et al. 2018). Hydrolizowane diety są odpowiednim narzędziem diagnostycznym AFR. Hydroliza jest procesem enzymatycznej proteolizy, która redukuje białko do łańcuchów peptydowych o rozmiarze uniemożliwiającym rozpoznanie go przez IgE bądź aktywowane limfocyty T, tym samym redukując potencjał antygenowy pokarmu (Ricci et al. 2010). Jeżeli hydroliza białek jest niepełna (masa molekularna wynosi ponad 10 kD), dieta może wywoływać AFR u pa...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]