Wybrane aspekty wykonywania zawodu technika weterynarii – cz. II
Prowadzenie chowu, hodowli i inseminacji zwierząt
Zgodnie z podstawą programową kształcenia w zawodzie technika weterynarii z dnia 7 lutego 2012 roku szkoła (technikum weterynaryjne, szkoła policealna) przygotowuje ucznia do uzyskania uprawnień do wykonywania usług inseminacyjnych zwierząt, których nabycie potwierdzane jest egzaminem przeprowadzanym przez podmiot, który uzyskał zgodę ministra właściwego do spraw rolnictwa zgodnie z Ustawą z dnia 29 czerwca 2007 roku o organizacji hodowli i rozrodzie zwierząt gospodarskich (Dz. U. Nr 133, poz. 921, z późn. zm.). Podkreślić należy, że samo uzyskanie tytułu technika weterynarii nie uprawnia do przeprowadzania zabiegów sztucznej inseminacji. Technik weterynarii musi jeszcze zdać z wynikiem pozytywnym egzamin, potwierdzający jego kwalifikacje w tym zakresie, ponieważ zapis art. 34 ust. 3 przedmiotowej ustawy uprawnia do wykonywania zabiegu sztucznego unasienniania w ramach usługi sztucznego unasienniania zwierzęcia przez lekarzy weterynarii, a także inne osoby, które złożyły z wynikiem pozytywnym egzamin kończący szkolenie z zakresu sztucznego unasienniania danego gatunku zwierząt gospodarskich.
Inne możliwości zatrudnienia osoby z tytułem technika weterynarii
Oprócz „podstawowej” formy wykonywania zawodu przez technika weterynarii (jako asystenta lekarza weterynarii) osoba posiadająca tytuł technika weterynarii może pracować między innymi w następujących zawodach: weterynaryjny kontroler sanitarny, laborant weterynaryjny i kontroler higieny mięsa.
Weterynaryjny kontroler sanitarny
W zakres obowiązków weterynaryjnego kontrolera sanitarnego (kod zawodu: 322604) wchodzi w ramach państwowego nadzoru weterynaryjnego kontrola warunków sanitarnych i weterynaryjnych wytwarzania, przetwarzania i składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w rzeźniach i zakładach przetwórstwa mięsnego, zakładach drobiarskich, zakładach przetwórstwa rybnego, oborach, zlewniach mleka i zakładach mleczarskich, zakładach badania i przetwarzania dziczyzny, chłodniach składowych. Do zadań zawodowych weterynaryjnego kontrolera sanitarnego można zaliczyć między innymi: kontrolę stanu sanitarnego wytwarzania, przetwarzania i składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego (kontrola surowców, czystości pomieszczeń i urządzeń, higieny personelu i aktualności ich książeczek zdrowia, przestrzegania technologii wytwarzania itp.), ściąganie próbek z innych faz wytwarzania (w tym próbek mleka w skupie) do badań laboratoryjnych, ich zabezpieczanie i znakowanie, sporządzanie protokołów z kontroli sanitarnej (porównywanie z wymogami i zestawieniami wyników kontroli), powiadamianie przełożonych o stwierdzonych uchybieniach, badanie przed- i poubojowe zwierząt rzeźnych i mięsa i drobiu, królików, nutrii, dziczyzny i ryb.
Laborant weterynaryjny
Laborant weterynaryjny (kod zawodu: 324001) wykonuje, pod nadzorem kierownika pracowni laboratorium weterynaryjnego, badania analityczne tkanek i płynów ustrojowych zwierząt oraz środków spożywczych i produktów pochodzenia zwierzęcego na potrzeby diagnostyczne oraz nadzoru sanitarno-weterynaryjnego, z wykorzystaniem sprzętu i aparatury laboratoryjnej oraz odczynników. Do jego czynności zawodowych należy: przyjmowanie i rejestrowanie materiałów do badań, przygotowywanie odczynników, pożywek, preparatów itp., wykonywanie badań analitycznych, mikrobiologicznych, chemicznych, toksykologicznych, parazytologicznych, histopatalogicznych, biologicznych, z wykorzystaniem szkła laboratoryjnego, odczynników, sprzętu i aparatury laboratoryjnej, opracowywanie i rejestrowanie wyników badań, utrzymywanie aparatury i sprzętu laboratoryjnego (cieplarki, wirówki, autoklawy, suszarki, mikroskopy, spektrofotometry, kolorymetry, wagi itd.) w dobrym stanie technicznym, zapewnianie zaopatrzenia pracowni w szkło, odczynniki, pożywki i ich racjonalnego wykorzystywania, unieszkodliwianie materiału zakaźnego i toksycznego, nadzorowanie prawidłowości mycia szkła przez pomoce laboratoryjne, utrzymywanie porządku w pracowni.
Kontroler higieny mięsa
Kontroler higieny mięsa (kod zawodu: 325506) wykonuje czynności pomocnicze w zakresie badania zwierząt rzeźnych i mięsa pod nadzorem lekarza weterynarii. W zawodzie wykonuje następujące czynności: przygotowuje zwierzęta do uboju poprzez sprawdzanie stopnia zmęczenia i pobudzenia zwierząt oraz ewentualnych objawów choroby poprzez mierzenie wewnętrznej ciepłoty ciała zwierząt. Ponadto jest odpowiedzialny za: znakowanie w celach identyfikacyjnych tusz i ich części, dokonywanie oględzin tusz, głów, narządów wewnętrznych, rutynowe nacinanie węzłów chłonnych i tkanek, wykrywanie włośni, sporządzenie protokołu z dokonanej kontroli.
Podsumowanie
Jak wynika z przedstawionych rozważań, obowiązujące przepisy w zakresie statusu zawodowego i wykonywania zawodu wymagają doprecyzowania i ujednolicenia. Od lat toczy się dyskusja o utworzeniu kierunku studiów „pielęgniarstwo weterynaryjne” i opracowaniu odrębnego aktu prawnego regulującego wykonywanie zawodu technika weterynarii. O ile kwestionowanie pomysłu utworzenia nowego kierunku studiów wydaje się zasadne, o tyle konieczność opracowania jednolitego aktu prawnego regulującego zasady wykonywania zawodu przez techników weterynarii jest potrzebna. Brak pogłębionej analizy tego zagadnienia nie wpływa korzystnie na przyszłość zawodu.
Piśmiennictwo dostępne u autora.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2829 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym
Postępowanie profilaktyczne mające na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaburzeń w rozrodzie, spowodowanych przez negatywne odziaływanie UBE na zdrowotność i możliwości reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym Przeczytaj również: Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis Facebook0Tweet0LinkedIn0
Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis. Wpływ ujemnego bilansu energii na zdolności reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym
Postępowanie profilaktyczne mające na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia zaburzeń w rozrodzie, spowodowanych przez negatywne odziaływanie UBE na zdrowotność i możliwości reprodukcyjne krów mlecznych w okresie okołoporodowym Przeczytaj również: Nowoczesne metody diagnostyki patogenów mastitis Facebook0Tweet0LinkedIn0
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Równowaga elektrolitowa Do jelit warchlaków codziennie trafia od 8 do 10 l płynu, a większość wchłaniania wody następuje w jelicie cienkim (10). Wchłanianie i wydzielanie w błonie śluzowej jelit zachodzi jednocześnie, w zależności od polarności komórek nabłonkowych, i pomaga utrzymać potencjał błonowy, żywotność komórek, odpowiednie wchłanianie składników odżywczych i regulację metabolizmu drobnoustrojów (78). Wchłanianie wody […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Braki w uzębieniu U starszych koni dość częstym problemem są braki w uzębieniu. Powodem mogą być ekstrakcje we wcześniejszym okresie życia, diastemy i choroby przyzębia doprowadzające do rozchwiania i wypadania lub po prostu zużycie się zęba. O ile brak jednego zęba policzkowego nie wpływa znacząco na rozcieranie paszy, o tyle brak 3-4 zębów już bardzo […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Piśmiennictwo mec. Anna SłowińskaVox Poland Pomoc PrawnaSzczecin Facebook0Tweet0LinkedIn0
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]