Wpływ diety na problemy układu pokarmowego zwierząt – wywiad z dr n. wet. Agnieszką Kurosad
Dr n. wet. Agnieszka Kurosad pracuje w dziale badawczo-rozwojowym firmy Vet Planet Sp. z o.o. Przez lata związana z Wrocławiem, z Akademią Rolniczą (obecnie: Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), gdzie obroniła pracę doktorską i znalazła zatrudnienie jako adiunkt na Katedrze Chorób Wewnętrznych z Kliniką Koni, Psów i Kotów. Jako pracownik naukowo-dydaktyczny dzieliła się swoją wiedzą i doświadczeniem z kolejnymi grupami studentów, prowadząc zajęcia z dietetyki weterynaryjnej, żywienia psów i kotów oraz konsultacje żywieniowe dla pacjentów kliniki. Obecnie prowadzi wykłady dla lekarzy weterynarii na konferencjach i szkoleniach z zakresu dietetyki weterynaryjnej, a na jej wsparcie i fachowe podejście do tematu mogą liczyć kolejne grupy słuchaczy. Jest współautorką dwóch publikacji książkowych związanych z żywieniem psów i kotów oraz licznych artykułów popularnonaukowych, których część możecie odnaleźć na vetkompleksowo.pl.
Ostra lub przewlekła biegunka, choroba zapalna jelit, zaburzenia trawienia/wchłaniania to tylko niektóre z problemów, z którymi zmagają się pacjenci trafiający do gabinetów. Jak pomocna może okazać się właściwa dieta we wspomaganiu leczeniu tych i innych problemów układu pokarmowego?
W każdym przypadku chorób przewodu pokarmowego dieta ma kluczowe znaczenie. Zwierzę powinno przyjmować pokarmy, a zadaniem lekarza weterynarii, dietetyka, jest, by jadło właściwie, szczególnie gdy apetyt jest zachowany. Odpowiednia dieta wspomaga leczenie i może przyspieszyć zarówno regenerację organizmu, jak i odnowę mikrobiomu. Poza stanami, które przebiegają z intensywnymi wymiotami, gdzie wskazana jest głodówka – do czasu opanowania wymiotów – i odpowiednia farmakoterapia, stosunkowo szybko zaleca się wprowadzenie żywienia enteralnego. Ma ona zasadnicze znaczenie dla regeneracji enterocytów i prawidłowego funkcjonowania kosmków jelitowych, a to zapewnia odpowiednie wchłanianie składników pokarmowych. Zazwyczaj w chorobach przewodu pokarmowego stosuje się dietę łatwostrawną. Jeżeli jednak podejrzewamy alergię pokarmową, to warto od razu wprowadzić dietę eliminacyjną (komercyjną lub domową) lub dietę hydrolizowaną.
Wprowadzenie odpowiedniej diety bardzo często łagodzi występujące objawy kliniczne oraz znacząco skraca czas powrotu zwierzęcia do zdrowia. W jakich chorobach układu pokarmowego i w jaki sposób zastosowanie dietoterapii może znacząco wpłynąć na poprawę komfortu życia pacjenta?
Praktycznie w każdym przypadku chorób przewodu pokarmowego, począwszy od tzw. błędów dietetycznych, aż po chorobę zapalną jelit, odpowiednia dieta jest niezbędna. Łatwostrawna dieta pozwala na odciążenie przewodu pokarmowego oraz odpowiednie przyswojenie składników odżywczych. Tego rodzaju dietę stosujemy najczęściej. Natomiast, jeżeli objawy choroby wynikają z nietolerancji składników czy substancji odżywczych, to wówczas niezbędne jest wprowadzenie diety, która nie zawiera potencjalnego alergenu czy czynnika, który nie jest przez pacjenta tolerowany.
Warto również wspomnieć o chorobach reagujących na włókno, w przypadku których odpowiednia ilość włókna mieszanego typu jest pomocna w rozwiązaniu problemów z przewodem pokarmowym. Dużą grupę przypadków stanowią zwierzęta z chorobami trzustki, które wymagają diety łatwostrawnej, ale niskotłuszczowej. I ten rodzaj diety jej zazwyczaj najtrudniejszy, ze względu na wymaganą obniżoną zawartość tłuszczu – ponieważ tłuszcz jest „nośnikiem smaku” – oraz długoterminowość podawania – gdyż jest to zazwyczaj dieta „dożywotnia” dla danego zwierzęcia. I o ile przez długi czas wśród pacjentów z chorobami trzustki dominowały psy, coraz częściej zdarzają się i koty, szczególnie starsze.
Co z pro- i prebiotykami – czy ich stosowanie warto polecać wszystkim opiekunom pacjentów z problemami gastroenterologicznymi? Jak ich działanie wspiera równowagę mikroflory jelitowej?
Pro- i prebiotyki są bardzo istotnymi składnikami diety, szczególnie w chorobach przewodu pokarmowego. Probiotyki zapobiegają rozwojowi bakterii patogennych poprzez stymulację wrodzonej aktywności fagocytarnej lub specyficznej odpowiedzi immunologicznej – wytwarzanie IgA i wzrost poziomu IL-10. Zaistniała odpowiedź jest krótka i ograniczona, ale pozostawia zwierzę lepiej przygotowane do rzeczywistego zagrożenia – choroby. Prebiotyki pozwalają na wzrost korzystnych kultur bakteryjnych, których metabolity zmieniają pH, hamując wzrost patogenów, jak również wpływają na regenerację komórek przewodu pokarmowego. W ostatnich latach znaczenie pro- i prebiotyków wzrosło i zdecydowanie „wyszło poza zakres kontroli” chorób przewodu pokarmowego. Coraz więcej jest publikacji dotyczących zastosowania probiotyków u psów z atopią, stosowania pro- i prebiotyków u zwierząt otyłych z insulinoopornością czy u kotów z niewydolnością nerek. Pojawiają się również prace o wpływie mikrobiomu na stres i zaburzenia zachowania u zwierząt – oparte na razie na badaniach z udziałem myszy – czy wspieraniu terapii depresji, choroby Alzheimera, czy autyzmu u ludzi.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]