Odczuwanie bólu i jego negatywny wpływ na zachowanie oraz stan emocjonalny psów. Etyczne aspekty kontroli bólu u psów
Według definicji Międzynarodowego Towarzystwa Badania Bólu (IASP) ból jest to nieprzyjemne, zmysłowe i emocjonalne przeżycie, towarzyszące istniejącemu lub zagrażającemu uszkodzeniu tkanki, bądź jedynie odnoszone do takiego uszkodzenia.
Przytoczona definicja bólu wskazuje na jednoczesne odbieranie bodźców bólowych przez receptory i zaangażowanie procesów emocjonalnych z tym związanych. Nowoczesne spojrzenie na ból ocenia go w znacznie szerszych kategoriach niż tylko proste odbieranie bodźców uszkadzających tkanki, ponieważ uwzględnia również czynnik emocjonalny.
Receptorami bólowymi są nocyceptory. Ból jest wynikiem ich drażnienia. Impulsy wywołane bodźcami bólowymi (termicznymi, mechanicznymi lub chemicznymi) są przewodzone z nocyceptorów za pomocą włókien nerwowych poprzez rdzeń kręgowy do wzgórza i kory mózgowej, gdzie dochodzi do rozpoznawania i lokalizowania bólu (nocycepcji). Jest to tzw. ból receptorowy, zwany też fizjologicznym, ponieważ powstaje i jest przewodzony w sposób fizjologiczny. Istnieje także ból generowany z uszkodzonego układu nerwowego, zarówno obwodowego, jak i ośrodkowego oraz z ośrodków korowych, tzw. ból pozarecptorowy, zwany neurogennym. Mogą występować także bóle mieszane. Inny podział bólu dotyczy czasu jego trwania. Rozróżnia się ból ostry i chroniczny. Chociaż głównym czynnikiem różnicującym jest kryterium czasowe, to istnieją między nimi także inne różnice, wymienione w tab. 1.
Odczuwanie bólu jest nieprzyjemne, ma ono jednak duże znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ból ma za zadanie motywować organizm do zmiany zachowania w celu redukcji jego odczuwania, to znaczy wywołuje reakcję unikania. W takim przypadku można mówić o pozytywnej roli bólu. Jeżeli jednak ból jest długotrwały i organizm nie może podjąć działań zmniejszających jego odczuwanie, to staje się negatywny w skutkach i wyniszczający dla organizmu.
Psy odczuwają ból tak samo jak ludzie. Procesy neurofizjologiczne związane z odczuwaniem bólu mają taki sam przebieg. Różnica polega na tym, że ludzie manifestują swój ból, a psy starają się go ukryć. Ból oznacza, że dana jednostka jest osłabiona i może stać się łatwą zdobyczą, dlatego psy starają się maskować ból. Jeżeli pokazują objawy bólu, to znaczy, że jest on na tyle silny, że przestają dbać o swoje bezpieczeństwo.
Różnica między percepcją bólu a reakcją na ból związana jest z różną liczbą bodźców odbieranych w receptorach bólowych lub w miejscu uszkodzenia nerwu a liczbą impulsów odbieranych w ośrodkach bólu w mózgu, ponieważ w trakcie przewodzenia ulegają one modulacji, co wpływa na osłabienie reakcji bólowej. Występują także różnice w tolerancji bólu i reakcji na ból pomiędzy rasami psów, a także różnice osobnicze. Utrudnia to zauważenie u psów wczesnych objawów bólu o umiarkowanym nasileniu. Zwykle ujawniają się one poprzez zmianę zachowania psa.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2854 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
W ostatnich dekadach hodowla bydła mlecznego przeszła znaczącą transformację. Dzięki zaawansowanej selekcji genetycznej i udoskonalonym praktykom żywieniowym wydajność mleczna krów imponująco wzrosła. Jednak ten postęp nie jest pozbawiony wyzwań, wysokowydajne krowy okazały się bardziej podatne na różnorodne schorzenia metaboliczne i reprodukcyjne. W tym kontekście mykotoksyny zyskały na znaczeniu jako istotny, choć wciąż nie w pełni […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
W trakcie praktyki świadczonej w terenie wskazane jest zabezpieczenie lekarza weterynarii na nieprzewidziane sytuacje, w tym związane z zagrożeniem życia i zdrowia zwierząt. Pomocne w tej kwestii będzie prowadzenie odpowiedniej dokumentacji, odbieranie zgód od właścicieli zwierząt na przeprowadzenie zabiegów, operacji czy innych czynności. W artykule przedstawiam, jakie inne zabezpieczenia stosować na wypadek stanów zagrożenia życia […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]