Masaż – jakiemu pacjentowi pomoże, a jakiemu może zaszkodzić?
Techniki w masażu klasycznym
W masażu klasycznym stosowanym u zwierząt wyróżnia się kilka podstawowych technik. Zostały one opisane poniżej.
Głaskanie
Głaskanie to najczęściej stosowana technika. Wykonuje się ją zawsze kilkakrotnie w czasie zabiegu. Polega ona na wykonywaniu dłońmi ruchu ślizgowego po powierzchni skóry na tyle delikatnie, aby nie dochodziło do przesuwania masowanej tkanki. Głaskaniem rozpoczynamy i kończymy masaż oraz przeplatamy poszczególne techniki. Przyzwyczajenie pacjenta do dotyku pozwoli na wyczucie i znalezienie miejsc chorobowo zmienionych, co jest bardzo ważne w diagnozie oraz dalszej rehabilitacji zwierzęcia. Głaskanie pobudza funkcję gruczołów łojowych i potowych, powoduje zwiększenie kurczliwości mięśni. Wykonane na klatce piersiowej, powoduje zwolnienie ruchów oddechowych, przyspiesza krążenie i podnosi nieznacznie temperaturę skóry. Energiczne i rytmiczne głaskanie działa pobudzająco na OUN (ośrodkowy układ nerwowy).
Rozcieranie
Rozcieranie jest w procesie leczenia podstawową i najważniejszą techniką masażu. Podczas tego zabiegu istotne jest, aby tkanka masowana przesuwała się za ręką masażysty. Rozcieranie powoduje utworzenie się czegoś w rodzaju fałdu skórnego, w którym dochodzi do rozciągania tkanek. Omawianą technikę stosuje się zazwyczaj w masażu na okolicę: powięzi, ścięgien, stawów, torebek stawowych. Szczególną uwagę zwraca się na rozcieranie miejsc przyczepów mięśniowych oraz takich miejsc, w których brzuśce mięśniowe przechodzą w ścięgna. Cele rozcierania to między innymi: likwidacja blizn i zrostów po zabiegach operacyjnych, obniżenie pobudliwości nerwów (działanie przeciwbólowe), uelastycznienie torebek stawowych, więzadeł czy przyczepów mięśniowych i likwidowanie przykurczy mięśniowych. Rozcieranie ułatwia wchłanianie się krwiaków, obrzęków i różnego rodzaju wysięków pozapalnych.
Ugniatanie
Ugniatanie jest techniką masażu polegająca na uciskaniu lub unoszeniu rękoma masowanej tkanki, Ugniatanie wykonujemy w tempie 40-50 ruchów na minutę. Wymaga ono, w stosunku do pozostałych technik, użycia większej siły.
Podstawowe chwyty ugniatania to ugniatanie chwytem przesuwanym, czyli „falą”, oraz ugniatanie okrężne. Ruchy wykonujemy płynnie i rytmicznie, bez odrywania rąk od powierzchni masowanej, Ugniatanie wykonujemy wzdłuż przebiegu naczyń krwionośnych w kierunku do serca, od dalszego do bliższego szczytu mięśnia, od przyczepu dalszego do bliższego.
Ugniatanie stosuje się w celu intensywnego pobudzenia mięśni. Zabieg ten zwiększa elastyczność tkanki mięśniowej oraz ścięgien, pobudza ośrodkowy układ nerwowy poprzez receptory czucia, zmniejsza napięcie blizn, a także stymuluje procesy wymiany tlenu i dwutlenku węgla w mięśniach. W masażu klasycznym ugniatanie powinno stanowić ok. 40% całego masażu, natomiast w sportowym – nawet do 60%.
Wyciskanie
Kolejną techniką masażu klasycznego jest wyciskanie. Jest to technika podobna do głaskania głębokiego. Polega ona na wykonywaniu rękoma masażysty ruchu o jednakowym nasileniu po całym masowanym odcinku wraz z tkanką skórną. Wyciskanie wykonuje się ruchami jednostajnymi lub pulsacyjnymi. Możemy je wykonywać kciukiem lub całą dłonią, jak również wszystkimi palcami. Wszystkie ruchy wykonuje się wzdłuż włókien mięśniowych. Wyciskanie działa na skórę i tkanki głębiej położone.
Wyciskanie przyspiesza odprowadzanie produktów przemiany materii, działa pobudzająco na OUN. Ta technika wykorzystywana jest przede wszystkim w masażu sportowym. W masażu leczniczym stosuje się ją w tzw. drenażu limfy.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]