Szynszyla mała – lepiej zapobiegać niż leczyć
Szynszyla to niewielki, sympatyczny gryzoń. W obrębie rzędu tworzy osobną rodzinę szynszylowatych (Chinchillidae). Obecnie znane są dwa gatunki: szynszyla mała (Chinchilla lanigera) i szynszyla duża (Chinchilla brevicaudata).
Zarówno w hodowlach fermowych, jak i amatorskich utrzymywana jest szynszyla mała. Szynszyle stanowią endemiczną, niezwykle starą grupę zwierząt wywodzącą się od przodka, który żył w Afryce w eocenie.
Środowisko naturalne
Naturalne środowisko występowania szynszyli to Ameryka Południowa – górzyste tereny Andów w Argentynie, Boliwii, Chile i Peru. Do roku 1975 uważano dzikie szynszyle za wytępione z powodu rabunkowej gospodarki łowieckiej. Szacunki dotyczące liczebności szynszyli małej kształtują się w przedziale 5000-10 000 sztuk zwierząt.
Aktualnie szynszyla uznana jest przez Międzynarodową Unię Ochrony Przyrody i jej Zasobów (IUCN) za gatunek krytycznie zagrożony (status CR).
Obecnie szynszylę można spotkać niemal wyłącznie na terenie Parku Narodowego Szynszyli, położonego w okolicy miasta Illapel w chilijskiej prowincji Choapa. Poza rezerwatem występują niewielkie kolonie tych gryzoni w okolicy chilijskiego La Higuera, położonego 100 km na północ od Coquimbo.
W środowisku naturalnym szynszyle zamieszkują nory i szczeliny skalne, które dają schronienie przed drapieżnikami. W naturze największymi ich wrogami są: lis, sowa, a także inne drapieżniki występujące na tamtym terenie.
Ogólny wygląd szynszyli
Szynszyle są niewielkimi zwierzętami: długość tułowia wynosi 20-37 cm, ogon pokryty jest sztywnymi włosami ościstymi, podwinięty do góry, i może osiągać do 1/3 długości ciała (9-17 cm). Masa ciała dorosłego osobnika waha się od 400 g do 700 g. Samiczki są z reguły trochę większe i mają bardziej zaokrąglone kształty niż samce.
Ciało szynszyli ma krępą budowę, co w połączeniu z gęstym futerkiem nadaje zwierzęciu kulisty kształt. Wyglądem przypomina ono nieco wiewiórkę i królika. Głowa szynszyli jest duża, kształtna i osadzona na prawie niewidocznej szyi. Uszy są duże, okrągłe (3-6 cm), prawie nieowłosione. Uszy stanowią doskonale rozwinięty narząd słuchu, ale są również sygnalizatorem nastroju zwierzęcia. Oczy szynszyli są duże, okrągłe i lekko wypukłe. Na czubku pyszczka znajduje się nieduży, stale węszący nos. Po obu jego stronach sterczą długie wąsy, zwane wibrysami – włosy czuciowe, których długość może dochodzić do 12 cm.
Dorosłe szynszyle mają 20 zębów – 4 siekacze i 16 trzonowców. Górne i dolne zęby trzonowe są ustawione prostopadle do siebie i stykają się całymi powierzchniami trącymi. Siekacze natomiast są łukowato zakrzywione, a ich korony zachodzą na siebie nożycowato – górne na dolne. Nowo narodzone szynszyle mają 8 zębów trzonowych i 4 siekacze. Zęby szynszyli rosną przez całe życie, dlatego muszą być regularnie ścierane, aby nie uległy przerostowi.
Szynszyla posiada pięciopalcowe krótkie kończyny piersiowe. Dzięki palcom szynszyla przytrzymuje pokarm oraz wykonuje czynności pielęgnacyjne; kilka razy dziennie szynszyla bardzo dokładnie przeczesuje łapkami swoje futerko, przede wszystkim w okolicy pyszczka i brzucha, oraz czyści długie wąsy.
Kończyny miedniczne mają cztery palce, są znacznie dłuższe i masywniejsze niż piersiowe.
Zasadnicze ubarwienie szynszyli, tak zwane dzikie, jest szaroniebieskie, o strefowej pigmentacji włosa, tylko podbrzusze jest białe.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2813 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Streszczenie Kulawizna i choroby racic stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego. Choroby racic mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną eliminacji krów ze stada. Zaburzenia motoryczne wpływają na stan ogólny organizmu, powodując straty dla hodowcy z powodu spadku mleczności, obniżonej płodności czy występowania zaburzeń metabolicznych. Kompleksowa opieka, monitorowanie i szybkie diagnozowanie rodzaju choroby umożliwia zastosowanie […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Streszczenie Kulawizna i choroby racic stanowią poważny problem w hodowli bydła mlecznego. Choroby racic mogą być bezpośrednią lub pośrednią przyczyną eliminacji krów ze stada. Zaburzenia motoryczne wpływają na stan ogólny organizmu, powodując straty dla hodowcy z powodu spadku mleczności, obniżonej płodności czy występowania zaburzeń metabolicznych. Kompleksowa opieka, monitorowanie i szybkie diagnozowanie rodzaju choroby umożliwia zastosowanie […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Streszczenie Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu. Ponadto po odsadzeniu następuje zmiana żywienia prosiąt. Różne rodzaje składników odżywczych, tj. włókno, węglowodany i białko, są fermentowane w jelicie przez różne mikroorganizmy. Zmiany w […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Streszczenie Stan jamy ustnej u koni geriatrycznych często stanowi ogromne wyzwanie dla lekarzy weterynarii. Problemy z zębami w tej grupie wiekowej często wiążą się z dużą bolesnością, dlatego najważniejszym zadaniem lekarzy weterynarii jest umiejętność rozpoznania i postępowania terapeutycznego. Abstract Oral cavity condition in geriatric horses frequently presents a great challenge for veterinarians. As dental issues […]
Eliminacja zwierząt ze względu na stan chorobowy – przekonaj się, czy musi być dokonywana po potwierdzeniu przez lekarza weterynarii
W artykule wskazano różne przypadki związane z eutanazją zwierząt, w tym dokonywaną na terenach leśnych gmin w oparciu o orzecznictwo sądowe administracyjne, a także Kodeks Etyki Lekarza Weterynarii oraz przepisy ustawowe dotyczące zakładów leczniczych dla zwierząt. Sprawdź, kiedy eliminacja zwierząt może być dokonywana po pisemnym potwierdzeniu przez lekarza, a kiedy nie wymaga się takiego potwierdzenia. […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Po raz kolejny odbył się Światowy Kongres Bujatryczny. Tym razem jego 32. edycja miała miejsce w tropikalnym Cancun w Meksyku. Ta cykliczna impreza miała swoją premierę w 1960 roku w Hanowerze i co 2 lata (z jedynym wyjątkiem podczas trwania pandemii COVID-19) gromadzi w jednym miejscu bujatrów z całego świata. Podczas tegorocznej edycji do miasta […]