Suplementacja w schorzeniach ortopedycznych i neurologicznych zwierząt oraz w ich rehabilitacji
Co kryje się pod nazwą produktu?
Na rynku weterynaryjnym można znaleźć mnóstwo tego typu produktów, naprawdę świetnej jakości i o doskonałym składzie. Najważniejsze jednak jest dostosowanie preparatu indywidualnie do pacjenta. Glikozaminoglikany (GAG) są nierozgałęzionymi, liniowymi polisacharydami złożonymi z powtarzających się jednostek disacharydowych. Funkcje GAG związane są szczególnie z ich wielkością i ze strukturą.
Zaleca się wzbogacenie diety w produkty zawierające odpowiednio duże ilości następujących składników:
Glukozamina
Cząsteczka należąca do amino-monosacharydów, składnik tkanek i wydzielin organizmu, fizjologicznie występująca w stawach. Syntetyzowana jest w małych ilościach, a zdolność do jej wytwarzania obniża się z wraz z wiekiem. Odgrywa istotną rolę w odtwarzaniu chrząstki stawowej, zmniejszeniu bólu oraz przy stanach zapalnych i zwyrodnieniach stawów.
Siarczan chondroityny
Składnik substancji międzykomórkowej chrząstki stawowej i płynu stawowego, który stymuluje syntezę proteoglikanów. Stanowi kolejny ważny składnik mający wpływ na wytrzymałość i sprawność stawów przez wypełnienie przestrzeni międzykomórkowych w tkankach łącznych. Podawanie tej substancji przynosi lepsze rezultaty przy podawaniu razem z kwasem hialuronowym
Kwas hialuronowy
Składnik tkanki chrzęstnej, wpływa na zmniejszenie tarcia między płaszczyznami chrząstek, chroniąc je przed uszkodzeniem. Fizjologicznie produkowany przez organizm zwierzęcia, wraz z wiekiem ulega zmniejszeniu. Dostarczenie kwasu hialuronowego w formie preparatu powoduje zwiększenie lepkości płynu stawowego, ułatwiając poślizg powierzchni stawowych. Zwiększa przenikanie substancji odżywczych do chrząstki stawowej, poprawiając czynność stawu.
Kolagen
Jego niedobór przekłada się na niewystarczającą produkcję mazi w stawach, natomiast uzupełnienie ma na celu zapewnienie stawom amortyzacji i elastyczności. Tworzy strukturę ścięgien, więzadeł i stawów. Wpływa korzystnie na odporność chrząstki, zwiększając ruchomość stawów i ich elastyczność. Organizm wraz z wiekiem wytwarza go coraz mniej. Lepsze wchłanianie kolagenu zapewnia witamina C.
HMB
Kwas beta-hydroksy-beta-metylomasłowy, tłuszczowa pochodna aminokwasu egzogennego – leucyny. Składnik wykorzystywany w celu przyśpieszenia wzrostu tkanki mięśniowej przy potrzebie jej nadbudowy.
MSM
Metylosulfonylometan, cząsteczka zawierająca siarkę, stanowi budulec stawów i chrząstki stawowej. Wpływa na poprawę funkcjonowania stawów i wspomaga ich prawidłową ruchliwość. Odpowiada w dużej mierze za odżywienie chrząstki stawowej i jej amortyzację.
Witamina E
Ma działanie przeciwzapalne oraz właściwości antyoksydacyjne.
Witamina C
Działa antyoksydacyjnie, stymuluje układ immunologiczny, wpływa na stymulację kolagenu, przez co bierze udział w odbudowie tkanki łącznej oraz chrząstki stawowej.
Witamina D
Jej odpowiednie stężenie wpływa korzystnie na siłę mięśniową oraz zapobiega RZS i bólom stawów.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Mają niezwykłe właściwości na wielu płaszczyznach, w ortopedii łagodzą objawy RZS, poprzez zmniejszanie uczucia sztywności, poprawiają zdolność wchłaniania wapnia, wzmacniają układ odpornościowy. W chorobach neurologicznych stanowią wsparcie dla układu nerwowego, szczególnie mózgu.
Niedobór któregokolwiek z wymienionych składników może prowadzić do osłabienia kondycji stawów oraz pogłębić dolegliwości ze strony aparatu ruchu. Dlatego istotna jest właściwa i dobrze dobrana suplementacja diety zwierząt.
Jak długo powinny być stosowane?
Niektóre produkty powinno stosować się od momentu pojawienia się symptomów choroby do końca życia. Jednak z reguły zaleca się ich podawanie przez minimum 30 dni do momentu widocznej poprawy, np. polepszenia chodu bądź gdy został osiągnięty efekt przeciwbólowy.