Konsekwencje błędów żywieniowych. Jak im zapobiegać?
Badania nad dietą dziko żyjących psów pokazują, że dopiero kombinacja różnych składników pochodzenia zwierzęcego, czyli różnego rodzaju podrobów, w połączeniu z tkanką mięśniową, uzupełniona składnikami roślinnymi stanowi pełnowartościowe pożywienie dla psa.
Mieszanka ryżu, marchewki i piersi drobiowej również nie jest kompletnym pożywieniem – nie pokrywa zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W tego typu dawce brakuje głównie: wapnia, miedzi, witamin z grupy B, witaminy E i niektórych kwasów tłuszczowych. Problemem jest także jakość białka – bazując na jednym źródle składnika mięsnego, nie pokryjemy zapotrzebowania na wszystkie aminokwasy egzogenne. Wieloletnie żywienie nieurozmaiconą dietą (2-5 surowców) doprowadzi do niedoborów składników pokarmowych.
Trudno jest uogólnić charakterystykę wszelkich pokarmów przygotowywanych w domu przez właścicieli, ponieważ każda dawka będzie się różniła pod względem wartości odżywczej. Niemniej jednak wiele formuł zawiera nadmierne ilości białka, ale zbyt mało kalorii, wapnia, witamin i mikroelementów.
Konsekwencjami stosowania niezbilansowanej diety opisywanymi w literaturze są poważne powikłania zdrowotne, takie jak: osteodystrofia i osteopenia, wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc (NSHP) czy choroba żółtego tłuszczu (pansteatitis).
Rzeczywiste zbilansowanie domowej diety dla psa jest dość skomplikowane, dodatkowo powinno być wsparte odpowiednio dobranym preparatem mineralno-witaminowym. O ile w przypadku karmy komercyjnej (suchej bądź mokrej) zadanie właściciela sprowadza się do przestrzegania zaleceń producenta, to w przypadku żywienia psa lub kota karmą domową należy dysponować wystarczającą wiedzą na temat wymagań żywieniowych zwierzęcia.
Dlatego rozpoczęcie podawania samodzielnie przygotowywanej diety powinno być uzgodnione z dietetykiem zwierzęcym, który na podstawie dokładnego wywiadu oraz oceny podstawowych parametrów ciała (m.in. pomiaru morfometrycznego, indeksu kondycji ciała – BCS) zaproponuje dawki pokarmowe pokrywające zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze.
Co ciekawe, z badań Stockmana i in. (2013) wynika, że przepisy na pełnoporcjowe dania dla psów dostępne w internecie i książkach kucharskich również nie są dobrze zbilansowane. Klientów lecznic korzystający z diety „domowej” bądź surowej (typu BARF) powinno się ostrzegać o potencjalnych zagrożeniach wynikających ze stosowania tego sposobu żywienia i o konieczności zbilansowania dawki pokarmowej.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]