Konsekwencje błędów żywieniowych. Jak im zapobiegać? - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Konsekwencje błędów żywieniowych. Jak im zapobiegać?

Badania nad dietą dziko żyjących psów pokazują, że dopiero kombinacja różnych składników pochodzenia zwierzęcego, czyli różnego rodzaju podrobów, w połączeniu z tkanką mięśniową, uzupełniona składnikami roślinnymi stanowi pełnowartościowe pożywienie dla psa.

Mieszanka ryżu, marchewki i piersi drobiowej również nie jest kompletnym pożywieniem – nie pokrywa zapotrzebowania na wszystkie niezbędne składniki odżywcze. W tego typu dawce brakuje głównie: wapnia, miedzi, witamin z grupy B, witaminy E i niektórych kwasów tłuszczowych. Problemem jest także jakość białka – bazując na jednym źródle składnika mięsnego, nie pokryjemy zapotrzebowania na wszystkie aminokwasy egzogenne. Wieloletnie żywienie nieurozmaiconą dietą (2-5 surowców) doprowadzi do niedoborów składników pokarmowych.

Trudno jest uogólnić charakterystykę wszelkich pokarmów przygotowywanych w domu przez właścicieli, ponieważ każda dawka będzie się różniła pod względem wartości odżywczej. Niemniej jednak wiele formuł zawiera nadmierne ilości białka, ale zbyt mało kalorii, wapnia, witamin i mikroelementów.

Konsekwencjami stosowania niezbilansowanej diety opisywanymi w literaturze są poważne powikłania zdrowotne, takie jak: osteodystrofia i osteopenia, wtórna żywieniowa nadczynność przytarczyc (NSHP) czy choroba żółtego tłuszczu (pansteatitis).

Rzeczywiste zbilansowanie domowej diety dla psa jest dość skomplikowane, dodatkowo powinno być wsparte odpowiednio dobranym preparatem mineralno-witaminowym. O ile w przypadku karmy komercyjnej (suchej bądź mokrej) zadanie właściciela sprowadza się do przestrzegania zaleceń producenta, to w przypadku żywienia psa lub kota karmą domową należy dysponować wystarczającą wiedzą na temat wymagań żywieniowych zwierzęcia.

Dlatego rozpoczęcie podawania samodzielnie przygotowywanej diety powinno być uzgodnione z dietetykiem zwierzęcym, który na podstawie dokładnego wywiadu oraz oceny podstawowych parametrów ciała (m.in. pomiaru morfometrycznego, indeksu kondycji ciała – BCS) zaproponuje dawki pokarmowe pokrywające zapotrzebowanie na niezbędne składniki odżywcze.

Co ciekawe, z badań Stockmana i in. (2013) wynika, że przepisy na pełnoporcjowe dania dla psów dostępne w internecie i książkach kucharskich również nie są dobrze zbilansowane. Klientów lecznic korzystający z diety „domowej” bądź surowej (typu BARF) powinno się ostrzegać o potencjalnych zagrożeniach wynikających ze stosowania tego sposobu żywienia i o konieczności zbilansowania dawki pokarmowej.

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy