Dlaczego koty chorują na przewlekłą chorobę nerek?
Woda
Współcześnie koty żyjące wśród ludzi i karmione przez nich najczęściej spożywają karmy gotowe. Ze względu na wilgotność możemy podzielić je na 3 rodzaje:
- suche, zawierające przeciętnie do 10-11% wody, zwykle jednak nie mniej niż 3-6%;
- półwilgotne o zawartości wody ok. 20-35%;
- wilgotne o wysokiej zawartości wody wynoszącej od 70 do 83%.
Utrata wody odbywa się przede wszystkim podczas oddychania, jest także wydalana z moczem i kałem. Stałe ubywanie oraz okresowe jej pobieranie wiąże się z występowaniem odczucia pragnienia. Uczucie to, zwłaszcza u zwierząt starszych, może nie być pobudzane do momentu rozwinięcia się w organizmie pewnego stopnia odwodnienia. Obserwuje się wyraźne różnice w ilości spożywanej wody przez koty w różnym wieku – koty młode mogą wypijać 40-50 ml wody/kg m.c./dzień, dorosłe – 30 ml, a koty starsze jeszcze mniej.
Powodem występowania tego zjawiska może być mniejsza wrażliwość na sygnały stymulujące pobieranie wody. Woda w organizmie zwierząt pochodzi z trzech źródeł: z wypijanych płynów, ze zjadanego pokarmu oraz jako produkt powstający w czasie przemian metabolicznych składników pokarmowych (woda metaboliczna). Ta ostatnia u większości zwierząt pokrywa ok. 5-10% dziennego zapotrzebowania na ten związek. Co ważne, koty znacznie lepiej tolerują niższą podaż wody w przeciwieństwie do innych gatunków zwierząt, i tak naprawdę nie wiadomo, ile co najmniej powinny jej spożywać.
Czynnikami zwiększającymi pobieranie wody przez zwierzęta są m.in. przyjmowanie zwiększonej ilości pokarmu białkowego i węglowodanowego oraz obecność chlorku sodu w pokarmie. U kotów dodatkowo bardzo ważnym czynnikiem jest forma, w jakiej woda jest zwierzęciu oferowana. Przy zastosowaniu takich urządzeń, jak minifontanny czy wodotryski, obserwuje się znaczący wzrost zainteresowania kota pobieraniem wody, co w ostateczności prowadzi do tego, że zwierzę przyjmuje nawet o 50% więcej wody. Warto pamiętać, że koty jedzące mokrą karmę mogą sprawiać wrażenie, że w ogóle nie piją. Generalnymi następstwami odwodnienia dotykającymi w sposób bezpośredni i pośredni układ moczowy są m.in. zagęszczenie moczu, wzrost uwalniania przez tylny płat przysadki wazopresyny i niedokrwienie nerek skutkujące ich ostrym uszkodzeniem.
Białko
Minimalne zapotrzebowanie na białko u kotów dorosłych wynosi 16% suchej masy pożywienia. Zalecane minimum, które powinno znaleźć się w diecie kota karmionego karmami komercyjnymi, to 26% białka w suchej masie. Różnica ta jest spowodowana występowaniem niedoborów w następstwie utraty i niedostatecznej strawności tej grupy związków organicznych zawartej w gotowych karmach. Nie ustalono, jaką maksymalną zawartość procentową w suchej masie takiej karmy ma stanowić białko. Zazwyczaj w suchej masie karm gotowych jest go 30-45%. Dla porównania w pokarmie dla dorosłych psów w suchej masie musi znajdować się co najmniej 18% białka, z czego jedną trzecią powinno stanowić białko pochodzenia zwierzęcego.
Koty starsze (7-8 lat) są mniej aktywne niż zwierzęta młodsze oraz wykazują większą wrażliwość na działanie niekorzystnych czynników środowiskowych. Wraz z wiekiem następuje obniżanie się wydolności nerek, w związku z czym u kotów starszych nie powinno się zwiększać podaży białka w diecie powyżej zalecanych stężeń. Natomiast u kotów geriatrycznych, czyli mających co najmniej 10-12 lat, następuje stopniowe obniżanie masy mięśniowej. Wskazuje to na konieczność zwiększenia ilości białka dostarczanego zwierzęciu z pokarmem. Nie ma jednoznacznych dowodów na zależność między zwiększoną podażą białka w diecie a zapoczątkowaniem choroby nerek u zdrowych osobników – w tym celu potrzebne jest przeprowadzenie dodatkowych badań (1, 2).
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2843 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 23 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Mykotoksyny – ukryty wróg w hodowli bydła mlecznego
Narażenie na mykotoksyny – charakterystyka Tradycyjnie uważano, że przeżuwacze są bardziej odporne na negatywne skutki zanieczyszczenia paszy mykotoksynami w porównaniu do zwierząt monogastrycznych. Założenie to opierało się na hipotezie, że mikroflora żwacza skutecznie rozkłada i dezaktywuje toksyny grzybicze, zapewniając tym samym naturalną ochronę organizmu. Wbrew wcześniejszym przekonaniom, wiele mykotoksyn wykazuje znaczną oporność na procesy degradacji […]
Kulawizna u bydła mlecznego (choroba Mortellaro). Skuteczne zwalczanie zapalenia skóry palca dzięki naturalnemu rozwiązaniu
Biodevas Laboratoires opracowała PIETIX – rozwiązanie w 100% naturalne, mające na celu zwalczenie zapalenia skóry palca u bydła mlecznego.
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
Flora jelitowa prosiąt odsadzonych U ssaków układ pokarmowy zamieszkują miliardy mikroorganizmów, które kolonizują powierzchnię błony śluzowej, tworząc barierę mikrobiologiczną i odgrywając niezastąpioną rolę dla zdrowia organizmu (6, 122). Mikroorganizmy jelitowe mogą nie tylko wspomagać trawienie i wchłanianie składników odżywczych poprzez regulację ekspresji genów enzymów trawiennych w komórkach nabłonkowych (108), ale także dostarczać gospodarzowi energię poprzez […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Najczęstsze problemy stomatologiczne u koni starszych Ogólnymi zasadami wizyt dentystycznych u starszych koni powinny być: Najczęstsze problemy diagnozowane w tej grupie wiekowej to: Zaawansowane wady zgryzu, tj. zgryz falisty, schodkowy, haki Już w wieku 3-5 lat na etapie wymiany zębów mogą powstawać wady zgryzu, takie jak: zgryz falisty, przemieszczenia zębów, haki i rampy. Mają one […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Obowiązek objęcia terapią wszystkich chorych zwierząt w stadzie Pamiętaj, że zgodnie z Kodeksem rozważnego stosowania produktów leczniczych przeciwdrobnoustrojowych przez lekarzy weterynarii terapia początkowa ma zwykle charakter empiryczny i wymaga dużej wiedzy klinicznej oraz doświadczenia lekarza w leczeniu zwierząt. Ponadto terapia powinna być prowadzona w taki sposób, aby nie fałszowała wyników badań laboratoryjnych. Kodeks ponadto wskazuje, […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]