Predyspozycje rasowe do występowania chorób metabolicznych u psów
W ciągu ostatnich lat choroby metaboliczne u psów, takie jak cukrzyca czy stany zapalne przewodu pokarmowego, stają się coraz bardziej powszechne. Wraz z postępem badań naukowych specjaliści coraz częściej zwracają uwagę na predyspozycje rasowe, które mogą mieć wpływ na rozwój tych schorzeń.
Cukrzyca
Cukrzyca (DM, ang. diabetes mellitus) psów ma podłoże wielogenowe, a jej etiologia nie jest w pełni poznana. U psów jest powszechnym zaburzeniem endokrynologicznym o szacowanej częstości występowania od 0,005 do 1,5%. Niektóre rasy psów, w tym samoyed, cairn terrier i terier tybetański, są predysponowane do rozwoju cukrzycy, podczas gdy inne, w tym bokser, golden retriever i owczarek niemiecki, są mniej podatne (badania przeprowadzane w USA i Wielkiej Brytanii). Takie różnice między rasami sugerują, że podatność na chorobę ma podłoże genetyczne (1). Cukrzyca u psów została powiązana z genami głównego kompleksu zgodności tkankowej (MHC, ang. major histocompatibility complex) klasy II (antygen leukocytów psa, DLA, ang. dog leukocyte antygen), z podobnymi haplotypami i genotypami zidentyfikowanymi u najbardziej podatnych ras. W genie insuliny psów zidentyfikowano region zawierający zmienną liczbę powtórzeń tandemowych (VNTR, ang. variable number of tandem repeats) i kilka polimorfizmów, przy czym niektóre allele są związane z podatnością lub opornością na cukrzycę w sposób specyficzny dla rasy. Polimorfizmy w promotorze CTLA4 psów i w innych genach odpowiedzi immunologicznej są związane z podatnością na cukrzycę. W przypadku wielu ras o „umiarkowanym ryzyku” rozwoju cukrzycy (np. West Highland white terrier, Yorkshire terrier, border terrier, [...]
którzy są subskrybentami naszego portalu.
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Mogą zainteresować Cię również
POSTĘPOWANIA
w weterynarii