Zdrowie i rozród bydła mięsnego to najważniejsze czynniki w opłacalności ich hodowli
Cel hodowli bydła mięsnego
Celem każdej hodowli zwierząt gospodarskich jest osiągnięcie określonego zysku. O opłacalności hodowli bydła mięsnego decydują liczba i jakość odchowanych zwierząt oraz wyprodukowanego mięsa (5). Początkowym warunkiem uzyskania tego celu jest pozyskanie jednego cielęcia od krowy rocznie i zapewnienie mu dostatecznej ilości mleka. Wydajność mleczna mamek, w zależności od rasy i kondycji, może wynosić 6-10 litrów dziennie (6, 10, 11). Na efektywność użytkowania krów mięsnych duży wpływ mają sezon rozrodczy oraz właściwe żywienie w poszczególnych okresach cyklu produkcyjnego (2, 3, 5). Przyśpieszenie sezonu wycieleń o jeden miesiąc może zwiększyć przyrost masy ciała odchowywanych cieląt o ok. 25 kilogramów. Organizując prawidłowy rozród, należy uwzględnić wykorzystanie wspomaganych technik rozrodu (7, 10).
Działania te pozwolą uzyskać duży postęp hodowlany w krótkim czasie. Wprowadzenie właściwych metod organizacji hodowli bydła dla danego gospodarstwa optymalizuje proces hodowlany oraz poprawia jakość mięsa. Zarządzanie zdrowiem i rozrodem bydła mięsnego wymaga znajomości i kompetencji w wielu obszarach medycyny weterynaryjnej oraz hodowli zwierząt (2, 6). Planując wielkość hodowli, należy uwzględnić zapotrzebowanie paszowe stada, analizując istniejący potencjał łąk i pastwisk, warunki klimatyczne oraz ekosystem (2, 3, 5, 6).
W planie finansowym gospodarstwa uwzględnia się następujące czynniki: przychody uzyskiwane raz w roku lub częściej, system chowu bydła mięsnego, żywienie hodowanych zwierząt paszą uzyskaną z własnych terenów użytkowych, selekcję i właściwy dobór genetyczny bydła mięsnego przystosowany do regionu hodowli, prawidłowy rozród, profilaktykę chorób oraz wymagany dobrostan (1, 6, 8). Prowadząc w stadzie zarządzanie rozrodem i zdrowiem, należy dostosować jego elementy do ferm, w których przestrzega się lub nie sezonowości rozrodu. Niezależnie od przestrzegania sezonowości rozrodu w fermach bydła mięsnego należy...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]