Złote standardy są elementarną częścią naszego zawodu ‒ rozmowa z dr. n. wet. Zbigniewem Kuberką
Ukończył Pan specjalizację w Państwowym Instytucie Weterynaryjnym w Puławach, gdzie Pana główne zainteresowania obracały się wokół diagnostyki i leczenia chorób trzody chlewnej. Jakie aspekty hyopatologii zajmują Pana najbardziej?
W 2000 roku zostałem specjalistą chorób trzody chlewnej. Dziś, po ponad 20 latach od tego wydarzenia wiem, że było ono absolutnie przełomowe dla mojej pracy. Hyopatologia to potężna i jednocześnie wspaniała dyscyplina. Praktyczna jej strona uwypukla się w szeroko pojętej formie zarządzania zdrowiem świń z wykorzystaniem między innymi takich dziedzin jak: immunoprofilaktyka, bioasekuracja, organizacja produkcji, monitoring stanu zdrowia. Natomiast bardziej naukowa twarz hyopatologii, do której mam słabość, to immunologia.
Pana rozprawa doktorska dotyczyła wykorzystania oceny poubojowej zmian patologicznych w płucach w szacowaniu statusu zdrowotnego świń. Jakie były cele tego badania i jakie rezultaty ono przyniosło?
Obrona z wyróżnieniem mojej pracy doktorskiej była i jest dla mnie kolejnym szalenie ważnym zawodowym wydarzeniem. Jednym z nadrzędnych jej celów była popularyzacja audytów rzeźnianych jako ważnego ogniwa w procesie diagnostycznym, a mówiąc troszkę bardziej naukowo – określenie zależności pomiędzy intensywnością zmian patologicznych w płucach świń a seroprewalencją i pneumoprewalencją wybranych patogenów płucnych, a także oceną wpływu wybranych elementów zarządzania i organizacji produkcji na występowanie patogenów układu oddechowego świń oraz poubojową kondycję zdrowotną płuc. Prawdopodobnie po raz pierwszy w Polsce na tak szeroką skalę wykorzystano wyniki punktowe oceny zmian patologicznych w płucach do szacowania parametrów zdrowotnych u tuczników oraz efektywności zarządzania ich zdrowiem w aspekcie wybranych czynników niezakaźnych. Tak szerokie podejście do tego zagadnienia, zawierające zarówno zakaźne i niezakaźne aspekty, i co ważne – wzajemne ich różnorodne relacje, pozwoliło wysunąć kilka ciekawych i praktycznych wniosków, a więc zaowocowało wartościowymi rezultatami.
Jak audyty rzeźniane mogą wpłynąć na obraz kondycji zdrowotnej stada?
Oczywiście audyty rzeźniane to nie diagnostyczna biblia i należy je traktować jako jeden z wielu elementów procesu diagnostycznego. Moim zdaniem bardzo ważny element. Wyniki przeprowadzanych audytów rzeźnianych nie wpływają na aktualny obraz kondycji zdrowotnej całego stada, są raczej jej odzwierciedleniem, a więc rezultatem czegoś złego, co miało miejsce tygodnie lub miesiące wcześniej. Są historycznym, biologicznym zapisem w płucach chorób układu oddechowego z przeszłości. Wnioski wyciągnięte z takich audytów mogą posłużyć i w praktyce służą poprawie kondycji zdrowotnej następnych pokoleń zwierząt, szczególnie prosiąt i warchlaków.
Jakie największe wyzwania w zakresie diagnostyki i leczenia chorób zakaźnych stoją obecnie przed lekarzami weterynarii pracującymi w terenie?
To dobre i soczyste pytanie. Trudno dziś mówić o pojedynczych jednostkach chorobowych występujących u świń. Rządzą koinfekcje i zespoły chorobowe. Ogromne znaczenie mają również nakładające się na taki stan niekorzystne czynniki niezakaźne, które również koegzystują ze sobą. Nie szukamy już igły w stogu siana, a raczej tworu igłopodobnego pozlepianego z bardzo wielu różnych pojedynczych igieł. Co więcej, ten dynamiczny układ ciągle się zmienia. Uważam, że wciąż wyzwaniem dla nas są: PRRS, PRDC, SIV, PCVAD. Nadal nie posiadamy skutecznej szczepionki przeciwko ASF czy np. szczepionki przeciwko streptokokozie dającej krzyżową odporność na liczne szczepy patogenu, który ją wywołuje. Kolejnym niezamkniętym tematem są infekcje beztlenowcowe, a także choroby układu pokarmowego u młodych prosiąt. Nie posiadamy również złotego antidotum na HBS, PNES czy też zjawisko kanibalizmu u świń. Uczymy się, jak radzić sobie ze skutkami hiperproliferacji u loch, oraz jak minimalizować wszechobecny tzw. czynnik ludzki.
Jeśli miałby Pan określić złote standardy, którymi kieruje się Pan jako lekarz weterynarii, to co znalazłoby się na liście?
Złote standardy są elementarną częścią naszego zawodu. Moje zbudowane zostały na słowach Mamy, która zawsze mówiła, żeby tak postępować, aby można było bez obawy spojrzeć w lustro, i Taty, który często powtarzał, że medycyna jest sztuką. Ważne dla mnie są również słowa Seneki, cytat: „Trzeba całego życia, aby nauczyć się żyć”. Jeżeli do tego dorzucimy ponadczasowe przypisywane Hipokratesowi stwierdzenie „primum non nocere”, i słowa Juliusza Cezara: „veni, vidi, vici”, to chyba mamy całość.
Mogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]