Zatrucie solą u świń po transporcie
Wyniki badań laboratoryjnych
Średnie stężenie sodu w surowicy zwierząt z objawami wynosiło 141 mmol/l i nie różniło się istotnie od stężenia sodu w surowicy świń, które objawów nie wykazywały – 137 mmol/l.
Natomiast wyniki badań sodu w płynie mózgowo-rdzeniowym u zwierząt padłych było na poziomie 165 mmol/l i było znacznie wyższe od stężenia sodu w ich surowicy. Było ono również znacznie wyższe od stężenia sodu, które stwierdzano w płynie mózgowo-rdzeniowym świń zdrowych – 139 mmol/l w badaniach przeprowadzonych przez Oswieler i Hurd (1974).
Tab. 1. Kierunki, materiał, metody i wyniki badań laboratoryjnych
Tab. 2. Wyniki poziomów sodu w PMR i surowicy (mmol/l) świń z objawami nerwowymi
Wnioski
Podsumowując, można stwierdzić, że z około 600 świń, które trafiły do pierwszej hali, u około 80 świń wystąpiły objawy kliniczne, z czego objawy nerwowe odnotowano u 40 świń. W sumie w ciągu dwóch tygodni padło 35 świń, z czego 30 w ciągu początkowych 3 dni. Spośród tych, które wykazywały objawy nerwowe, przeżyło tylko 7.
Na podstawie objawów klinicznych oraz badań sekcyjnych, a także badań laboratoryjnych, można stwierdzić, że najbardziej prawdopodobną przyczyną zaistniałych na fermie objawów było zatrucie solą, a dokładnie jego forma, spowodowana brakiem dostępu do wody. Warchlaki zostały zakupione w Danii i w czasie do 24 godzin zostały przetransportowane do Polski przy najprawdopodobniej ograniczonym lub nawet całkowitym braku dostępu do wody. Wspomniane łamanie przepisów transportowych nie zostało jednak udowodnione.
Niestety, nie udało się uzyskać bardziej szczegółowych informacji na temat warunków transportu, a także składników paszy na fermie macierzystej. Można jedynie domniemywać, że bezpośrednią przyczyną zatrucia było ograniczenie dostępu do wody podczas transportu. Na zaistniałą sytuację mógł także mieć wpływ poziom soli w paszy stosowanej na fermie, z której pochodziły zwierzęta. Świadczyć o tym mogą również objawy i zmiany sekcyjne ...
Dostęp ograniczony.
Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj sięlub
zarejestruj sięMogą zainteresować Cię również
Znajdź swoją kategorię
2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych
Weterynaria w Terenie
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Choroby racic jako ważna przyczyna brakowania krów w stadzie bydła mlecznego
Brakowanie krów jest ważnym elementem hodowli bydła mlecznego, mającym wpływ na ekonomikę produkcji oraz postęp hodowlany. Pod pojęciem „brakowanie” rozumiane jest usunięcie zwierzęcia ze stada w wyniku sprzedaży na inną fermę, skierowanie na ubój lub śmierć zwierzęcia w wyniku eutanazji lub upadku. Brakowanie można podzielić na dwa rodzaje: zamierzone (ang. voluntary) i niezamierzone (ang. involuntary) […]
Czynniki wpływające na kolonizację mikrobiomu i dojrzałość układu pokarmowego prosiąt oraz jego prawidłowe funkcjonowanie
We współczesnym chowie trzody chlewnej wczesne odsadzanie jest skutecznym sposobem na poprawę produktywności loch, ale może również powodować stres odsadzeniowy u prosiąt. Odsadzanie to jeden z najtrudniejszych okresów w życiu prosiąt, który powoduje u nich ogromny stres i towarzyszy mu uszkodzenie morfologii oraz przepuszczalności jelit, a także wpływa na skład mikrobiomu (50). Ponadto po odsadzeniu […]
Opieka stomatologiczna nad starszymi końmi
Pacjenci geriatryczni są grupą wymagającą szczególnej troski w wielu aspektach zdrowotnych. Opieka stomatologiczna w tej grupie jest także niezwykle istotnym elementem mającym wpływ na zdrowie. Stan uzębienia ma ogromny wpływ na dobrostan konia, ponieważ wiele schorzeń stomatologicznych, zwłaszcza u koni geriatrycznych, wiąże się z ogromnym bólem. W praktyce weterynaryjnej za pacjentów starszych uznaje się konie […]
Praktyka w terenie – jak zabezpieczyć się na wypadek stanów zagrożenia życia lub zdrowia zwierzęcia
Odesłanie do innego zakładu Pamiętaj, że chociaż właściciel zgłosi się do ciebie ze zwierzęciem w stanie zagrożenia życia lub zdrowia, może zdarzyć się sytuacja, kiedy będziesz musiał odesłać go do innego zakładu leczniczego. W szczególności gdy twój zakład nie dysponuje właściwym wyposażeniem, aparaturą czy sprzętem w zależności od posiadanej kategorii: gabinetu weterynaryjnego, przychodni weterynaryjnej, lecznicy […]
Wiek ma ogromne znaczenie podczas stawiania diagnozy
Lek. wet. Justyna Domagała tytuł inżyniera zootechniki uzyskała w 2016 r., a tytuł lekarza weterynarii – w 2019 r. na Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu. Po studiach swoją wiedzę poszerzała podczas stażu w Szpitalu dla Koni Equivet, w którym później uzyskała zatrudnienie. W latach 2021-2024 swoją pracę skupiała na internistycznym leczeniu koni oraz pogłębianiu wiedzy na […]
Echa 32. Kongresu Bujatrycznego w Cancun
Profilaktyka Kongres był również okazją do zaprezentowania kilku przełomowych produktów immunologicznych, które mają szansę wprowadzić na nowe tory prewencję znanych od lat jednostek chorobowych, sprawiających wiele kłopotów z punktu widzenia odchowu cieląt czy rozrodu. Mowa tu konkretnie o trzech nowych szczepionkach mających zastosowanie w profilaktyce Mycoplasma bovis, Cryptosporidium parvum czy wirusowej biegunki bydła (BVD). Nie […]