Zastosowanie dodatków paszowych u bydła

Wyszukaj w serwisie

Zastosowanie dodatków paszowych jako naturalnych stymulatorów układu odpornościowego u bydła

W pewnych sytuacjach istnieje potrzeba stosowania w żywieniu bydła inaktywowanych szczepów bakterii probiotycznych. Z tego powodu przeprowadzono badania z zastosowaniem inaktywowanego szczepu L. gasseri. Wykazały one, że taki szczep nadal wykazuje działanie immunomodulujące w przypadkach zapaleń gruczołu mlekowego, mimo że jest ono słabsze w porównaniu do szczepu nieinaktywowanego (żywego) (3). Badania in vitro dotyczące tego aspektu przeprowadzono na bydlęcej linii komórkowej i wykazano, że szczep żywy powoduje pięciokrotnie mniejszą adhezję Staphylococcus (S.) aureus (jeden z czynników wywołujących mastitis u bydła) oraz mniejszą ekspresję cytokin prozapalnych, których produkcja jest stymulowana infekcją S. aureus.

Z kolei w przypadku użycia szczepu inaktywowanego omawianej bakterii probiotycznej powodował on mniejsze zahamowanie adhezji oraz wykazywał słabsze właściwości przeciwzapalne w porównaniu do szczepu żywego. Warto jednak, mimo wszystko, rozważyć jego stosowanie w sytuacji, gdy nie ma możliwości użycia żywych szczepów bakterii probiotycznych. Inny preparat probiotyczny złożony z L. plantarum, Enterococcus faecium i Clostridium butyricum już po pięciodniowym podawaniu wraz z wodą zdrowym, dziesięciotygodniowym cielętom rasy holsztyno-fryzyjskiej, spowodował stymulację komórek układu białokrwinkowego (16).

Kolejny produkt, który zawierał bakterie probiotyczne, Enterococcus faecalis, podawano cielętom rasy holsztyno-fryzyjskiej wraz z preparatem mlekozastępczym. W wyniku jego podawania cielętom od pierwszego tygodnia po urodzeniu zaobserwowano poprawę ich ogólnej zdrowotności oraz zwiększoną sekrecję immunoglobulin (Ig) klasy A w obrębie błony śluzowej jelit. Taka wzmożona sekrecja IgA prowadzi do wzmocnienia bariery śluzówkowej jelit chroniącej przed wniknięciem drobnoustrojów wywołujących infekcje (20).

Kolejne, szeroko [...]

Ten materiał dostępny jest tylko dla użytkowników
którzy są subskrybentami naszego portalu.
Wybierz pakiet subskrypcji dla siebie
i ciesz się dostępem do bazy merytorycznej wiedzy!
Masz aktywną subskrypcję?
Nie masz jeszcze konta w serwisie? Dołącz do nas
Poznaj nasze serwisy