Zastosowanie dodatków paszowych jako naturalnych stymulatorów układu odpornościowego u bydła - Vetkompleksowo – serwis dla lekarzy weterynarii

Zastosowanie dodatków paszowych jako naturalnych stymulatorów układu odpornościowego u bydła

Streszczenie

W hodowli bydła specjalną uwagą powinno się objąć wczesne etapy odchowu cieląt i młodzieży. Liczne czynniki stresogenne w tym okresie życia, takie jak: odsadzanie cieląt, zmiana ich diety z płynnej na stałą oraz przegrupowania cieląt, mogą bowiem doprowadzić do osłabienia odporności tych zwierząt. Nieprawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego skutkuje z kolei zwiększoną wrażliwością i zapadalnością cieląt na różne choroby zakaźne, a nawet może przyczynić się do wystąpienia wzmożonych upadków zwierząt, szczególnie wśród młodych osobników.

Słowa kluczowe

bydło, układ odpornościowy, dodatki paszowe, probiotyki, prebiotyki, składniki pochodzenia roślinnego, składniki pochodzenia mikrobiologicznego, pierwiastki, zioła

Abstract

In cattle breeding special care should be taken in the first life stages of calves and young cattle. Many stress factors at those life stages, such as calves weaning, change of diet from liquid to solid as well as calves regrouping, may lead to decreased immunity. Improper functioning of the immune system results in the increase of sensitivity and higher rate of infectious diseases in calves and even higher mortality rate, especially in young animals.

Keywords

cattle, the immune system, feed additives, probiotics, prebiotics, additives derived from plants, additives derived from microbes, elements, herbs

Dostęp ograniczony.

Pełen dostęp do artykułu tylko dla zalogowanych użytkowników z wykupioną subskrypcją.
zaloguj się zarejestruj się

Znajdź swoją kategorię

2814 praktycznych artykułów - 324 ekspertów - 22 kategorii tematycznych

Weterynaria w Terenie

Poznaj nasze serwisy